Anadolu: "Yer altında allı gelin. (Havuç)” (Başgöz I, 1993: 256).
Yer altında gork tavuk. (Cevap: patates) Yer altında yağlı kayış. (Cevap: yılan)
Ayna: Bilmece, bildirmece.
Dışı katık İçi kütük (Zeytin) Benim bir kuyum İki türlü suyu var (Yumurta)
Etten kantar, altın tartar? (Kulak-Küpe) Ey milidi milidi, dış kapının kilidi, yatsıdan sonra bize gelen kim idi? (Uyku)
İlgili 18 soru bulundu
Kar gibi beyaz, gece gibi siyah, yemesi haram, içmesi helal, erkekler günde 3 defa görür kızlar ömründe bir defa görür. (Kar gibi beyaz olan kefendir gece gibi siyah olan şey ise kabirdir. Yemesi haram içmesi helal olan şey ölüm şerbetidir.
Sarı tavuk dalda yatar Dal kırılır yerde yatar (Ayva)
Bozulduğu halde tamir edilmeyen şey nedir? (Hava) Çat orda, çat burada, çat kapı arkasında. (Süpürge) Çarşıdan aldım kapkara, evde kırmızılaştı maskara.
Dağdan gelir sekerek, kuru üzüm dökerek ( keçi ) Çit çit hamam kubbesi tamam bir gelin aldım babası imam ( saat ) Yol üstünde sarı çenber ( sidik ) Çarığımı çattım, pencereye attım ( terazi )
“Bir + iki heceli bir kelime + iyelik eki + var + hece sayısı değişen kelimeler + bir eylem.” kalıbı için verilen “Bir evim var, içi keser dolu (dişler); Bir kızım var, döne döne gebe kalır (kirmen)” örneklerinde de iki heceli olması gereken “ev” ve “kız” kelimeleri iki heceli değil tek hecelidir.
Günümüzde sıklıkla adından bahsedilen uçan kalem, silinebilir kalem olarak da biliniyor. Uçan kumaş kalemi sayesinde yapacağınız desenler daha düzgün ve simetrik olabilir. Çok yaygın olarak sorulan uçan kalem nasıl kullanılır sorusu tüm yaş gruplarına hitap ediyor.
Hidrojenin döteryumla trityum, oksijenin O18, O17 gibi ağır izotoplarını içeren sulara ağır su denmektedir. Ancak ağır su diyerek bahsedilen döteryum oksittir.
Alçacık dalı, yemesi ballı. Elsiz, ayaksız; kuyu kazar bacaksız. Ne kanı var ne canı, beş tanedir parmağı. Evim kırılgan, kırarsan yapamazsın aman!
Deniz üstünde beyaz, yufka açar olunca ayaz.
edilgen f. (< kon-u-l-mak) Koymak işi yapılmak, konmak: “Bu yemeğe tuz konuldu mu?” Elle tutulmaz / Çarşıda satılmaz / Mendile konulmaz / Tadına doyulmaz [:uyku] (Bilmece).
Nedir bu? 🤩 TAŞ!
“Yol üstünde kırmızı iplik” bilmecesinin cevabı, yol üzerinde tıpkı iplik gibi uzanan kırmızı bir hayvan olan solucandır.
Üzümün Kanseri Önleme Özelliği
Üzümün kabuğunun iyi bir yenileyici olduğu ortaya çıkmıştır. Özellikle renkli üzümlerin kabuğunda bulunan resveratrol isimli madde, hücre içi molekülleri etkileyerek tümör oluşumunu önler. Kuru üzümün, kolonları sağlam tutan 'inülin' adlı bir madde içerdiğini ortaya çıkarmıştır.
Uzun uzun uzarlar Boynuzunda buzağılar (MISIR) Odanın içinde Oda onun içinde (AYNA) Pazardan alınmaz Çuvala konulmaz Tadına doyulmaz (UYKU) Melemez melemez Ocak başına gelemez (KIŞ)
Kat kat döşek, bunu bilmeyen eşek. (Cevap: lahana, kitap)
"Ateş olmayan yerden duman çıkmaz " Atasözünün Anlamı: Bir dedikodunun, şüphenin ya da söylentinin temelsiz olması nadirdir; genellikle bir sebebi vardır.
Süt beslenme uzmanları tarafından temel gıda maddesi olarak kabul edilir. Kalsiyum, fosfor ve riboflavin (vit B2) açısından önemlidir. Yaşamsal önemi olan amino asitleri ve yağ asitlerini bünyesinde bulundurur. Sadece sütte bulunan bileşenler; laktoz, süt yağı, kazein, laktoalbümin ve laktoglobülindir.
Ceva- bı rüzgâr olan, Ayağı yok kaçar/ Kanadı yok uçar ve cevabı ay veya güneş olarak değişen, Burdan vurdum baltanı/ Ordan çıktı haltanı/ Anam bir oğlan doğurdu/ Yerin göğün sultanı bilmecelerinde ilk bakışta teşbih ruhunun ağır bastığı dü- şünülebilir.
En bilinen bilmeceler arasında yerini alan bu bilmecenin de cevabı çalar saattir.
Son kısım ise "Erkekler günde 3 defa görür / Kızlar ömründe bir defa görür" ifadesiyle cenaze katılımını açıklar. Bu kısım, erkeklerin bir günde üç farklı cenazeye katılabileceğini, ancak kadınların ömründe sadece bir defa cenazeye katılma hakkına sahip olduğunu ifade eder. Böylece, bilmecenin cevabı "Kabir"dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri