AMH yıllar içinde yavaş yavaş düşer. 1 yılda aniden düşmez veya sıfırlanmaz. Yapılan çalışmalarda AMH değeri 1 yılda ortalama 0.1-0.2 ng/ml azalır.
AMH değerinin düşük olmasının en önemli sebebi genetik yatkınlıktır. Annesinde teyzesinde, kız kardeşinde ve yakın akrabalarında erken menopoz öyküsü olan kişiler dikkatli olmalıdır. Yumurtalıklarından herhangi bir sebepten dolayı ameliyat olan kişilerde de yine AMH değeri düşüklüğü riski artmaktadır.
ABD Pennslyvania 'da Freeman ve arkadaşlarının çalışmasına göre; AMH seviyesi 0.2 ve daha düşük olan kadınlar incelendiğinde yaşları 45-48 aralığında olanlar ortalama 6 yılda menopoza girerken, yaşları 35-39 arasında olan kadınlarda ise ortalama 10 yılda menopoza girilmektedir.
“Kadınlarda yumurta rezervi kaç olmalıdır?” sorusu sıklıkla sorulmaktadır. AMH değeri genelde 1.5 ila 4 ng/ml arası normal kabul edilmektedir. AMH, 1 ng/ml ve altında ki değerler ise düşük rezervi gösterir. Gebelik planlayan kadınlar için yumurta dondurma işlemi bir alternatif olabilmektedir.
30 yaşında: 2,5 ng/mL. 35 yaşında: 1,5 ng/mL. 40 yaşında: 1 ng/mL. 45 yaşında: 0,5 ng/mL.
İlgili 20 soru bulundu
AMH testinin FSH 'aoranla avantajları da vardır . Aydan aya çok büyük değişiklikler göstermez , tek ölçüm yeterli olur.Yaşla beraber azalır. Ay içinde herhangi bir zamanda yapılabilir oysa FSH düzeyleri değişkenlik gösterir.
AMH değerinin 3'ün üzerinde olması AMH yüksekliği olarak kabul edilir. Bu durum en çok polikistik over sendomunda görülür.
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi AMH değeri, yumurta rezervleri hakkında bilgi veren bir değerdir. Bu yüzden AMH değeri herhangi bir ilaç, hormon ya da cerrahi müdahale ile yükseltilebilen bir değer değildir.
Bekar kadınlar için se ileride çocuk sahibi olabilmeleri adına yumurta dondurma işlemi gerçekleştirilebilir. AMH değeri normal şartlarda 1,5-4 ng/ml olmalıdır.
Hamile kalmak için 1 yumurta ve 1 sperm yeterlidir. Ama yumurta sayısı ne kadar çoksa hamile kalma şansı o kadar fazla olacaktır. Klinik pratikte ultrasonda her iki yumurtalıkta toplam yumurta sayısı 8 ve üzerinde ise normal yumurta rezervi olarak kabul edilir ve hamile kalmak için yeterlidir.
-Doğum kontrol hapları
Yapılan bir çalışmada doğum kontrol hapı kullanan kadınlarda AMH değerinin azaldığı tespit edilmiştir, ilaç kesildiğinde ise düzeyi 3-6 ay içinde tekrar eski değerlerine yükselir. Bu nedenle doğum kontrol hapı kullanılırken yapılan AMH testi güvenilir bilgi vermeyecektir.
AMH, damar yolundan alınan kan ile yapılan bir testtir. AMH testi siklusun herhangi bir döneminde yapılabilir. AMH testi için hastanın adetli olması yada FSH hormonu gibi adet sonrası belli bir günde olması gerekli değildir. AMH testini kliniğimizde dilediğiniz zaman kan vererek yaptırabilirsiniz.
Yumurta Dondurma İşlemi İçin Amh Kaç Olmalı? Eğer yumurta rezerv azlığı nedeni ile yumurta dondurma yapılacak ise, AMH düzeyinin 1.5 ng/ml'nin altında olması, ya da muayene ile rezerv düşüklüğünün tespit edilmesi gerekir.
AMH seviyesi, sürekli olarak farklılık göstermez. Kadın hastalarda yaş ilerledikçe AMH seviyesi düşer. AMH seviyesinin çok düşük olması menopoz dönemine yaklaşıldığı gösterirken seviyenin yüksek olması polikistik over sendromu belirtisi olabileceğinden şüphelenilir.
AMH değeri dışarıdan bir müdahaleyle veya ilaç kullanımıyla yükselebilen bir değer değildir. Tüp bebek tedavisi sürecinde kullanılan ilaçlar AMH değerini yükseltmek için değil, yumurtalıklarda zaten var olan yumurtaları büyütmek içindir.
Aslında yumurta rezervini artırmak mümkün değildir. Ancak azalmasını engellemek için bazı önlemler alınabilir.
AMH değeri 1 ng/ml altında ise bu bize çocuk için acele etmemizi söyler. 1-3.3 ng/ml değerleri normal sınırlardır. AMH değeri gebelik şansını göstermez. Çok düşük AMH seviyesinde bile gebelik şansı vardır veya diğer bir deyişle tüp bebek tedavisi yapılamayacak bir AMH değeri yoktur.
FSH hormonu beyindeki hipofiz bezinden salgılanırken, AMH direkt yumurtalıktaki granülosa hücrelerinden salgılanır. FSH mentrüel siklusun belli bir döneminde yapılabilir, oysa AMH siklusun herhangi bir döneminde yapılabilmektedir. FSH menstrüel siklus dönemlerinde ve menapoz dönemlerinde çok değişkenlik gösterir.
Kadının siklusunun ilk birkaç gününde bir transvaginal ultrason muayenesi yapılır ve her iki yumurtalıktaki antral foliküller sayılır. Genel olarak, en az 8-9 antral folikülü varsa hastanın normal yumurtalık rezervine sahip olduğu kabul edilir.
Sağlıklı beslenme, düzenli spor, protein ağırlıklı beslenmek, sigara içmemek, özellikle 40 yaşından sonra hekim önerisiyle bazı antioksidan ilaçların kullanılması yumurta rezervinde elde edeceğimiz yumurta kalitesine mutlaka olumlu etkisi olacaktır.
İlerlemiş yaş durumu yumurtalık rezervlerinin azlığının en temel ve bilinen sebebidir. Fazla kilo ve obezite de hormonal durumu ve genel sağlık durumunu etkilediği için yumurta sayısında azalmaya sebep olur. Kemoterapi, radyoterapi gibi ağır tedavi yöntemleri de yumurtaların kalitesini ve sayısını etkilemektedir.
Yumurta Rezervi Düşük Olan Bir Kadın Hamile Kalabilir mi? Yumurta rezervi az olanlar tüp bebek tedavisi ile gebe kalabilmektedir.
Amh seviyesinin 1 ng/ml'nin altında olması durumuna ''Amh değeri düşüklüğü'' denir. Bu durumda zaman kaybetmeden yardımla üreme tekniklerine başvurulması gerekir. Bekar olup, Amh düşüklüğü saptanan kadınlarda da yumurta dondurma tedavisine başvurmak, üremeyi korumak adına doğru ve etkin bir yoldur.
Polikistik over sendromunda kadınlarda androjen hormon düzeyleri arttığı için vücutta tüylenme ve kıllanma artışı görülmektedir. Ultrason değerlendirmesinde her bir yumurtalıkta yaklaşık olarak 12-20 arasında ufak folikül (yumurta) görülmektedir.
Doğumla birlikte bir miktar salgılanan FSH hormonu seviyesi 12. aya doğru iyice azalır ve ergenlik döneminde tekrar salgılanmaya başlar, ergenlikte ulaşılan seviye yaş ilerledikçe pek değişiklik göstermez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri