Sarnıcın içerisinde 80.000 metreküp su bulunuyor. Sarnıcın üst kısmı kapalı olup bu kısımda 12 sıra halinde 4'er metre aralıklarla dizilen 336 sütun yer alıyor. Sarnıcın kuzeybatı köşesinde yer alan 2 sütun, altında kaide olarak yapılan 2 Medusa başıyla Roma Dönemi'nin heykeltıraşlık sanatına da örnek gösterilir.
Ve kendisine bakanları taşa çevirme gücüne sahiptir. 0 dönemde büyük yapıları ve özel yerleri kötülüklerden korumak amacıyla Gorgona kafalarının resim ve heykellerinin konulduğu, Medusanın da bu düşünceyle buraya konulduğu sanılmaktadır.
Gizemi üzerinde üretilen efsanelerden gelmekte. İstanbul'u koruyan tılsımlara sahip olduğu rivayet edilmektedir. Sarnıçta bulunan farklı açılardan ters çevrilmiş iki Medusa heykeli bu inancın simgesi aslında. Efsaneye göre Medusa, Yunan mitolojisinin dişi canavarı olan üç Gorgona'dan biridir.
Konumu. Ayasofya'nın güneybatısında, Soğukçeşme Sokağı'ndadır. Bizans İmparatorluğu'nda dünyanın sıfır noktası olarak kabul edilmiş Milyon Taşı'nın yanındadır.
Medusa neden ters diye düşünenler için bu sorunun cevabını şöyle verebiliriz; Medusa başı sütun kaidelerine bakanların taş kesilmemesi için ters koyulmuştur. Ayrıca Yerebatan Sarnıcı neden para atılır derseniz, suya dilek dileyerek para atıldığında bu dileklerin gerçek olacağına inanılır.
İlgili 16 soru bulundu
Yapılan yeni düzenlemelerden sonra sarnıçtaki fiziksel koşulların ve bazı alanlardaki su seviyesinin, balıkların yaşaması için uygun olmaması sebebiyle balıklar sarnıçtan kaldırıldı. Yerebatan Sarnıcı, müze olarak kullanılmasının yanı sıra konserlere ve görsel şölenlere de ev sahipliği yapıyor.
Yerebatan Sarnıcı, İmparator Ioustinianos (527-565) döneminde bölgenin su ihtiyacının karşılanması amacıyla yapılmıştı. Mevcut imparatorluk stoasının avlusu ana kayaya kadar kazılarak sarnıcın haznesi meydana getirilmiş, sütun sıralarını bağlayan kemerler tonozlarla örtülmüştü.
İstanbul'un en çok ziyaretçi ağırlayan tarihi mekanlarından Yerebatan Sarnıcı, 9 metre yüksekliğinde 336 sütunu ve 2 Medusa heykeliyle, görenleri kendine hayran bırakıyor.
Ağlayan Sütun (Gözyaşı Sütunu)
Yerebatan Sarayı'nda, diğerlerinden farklı bir sütun dikkat çeker. Bu sütun, saray için çalışan ve burada hayatını kaybeden kölelerin anısına, diğer köleler tarafından özel olarak yapılmış.
Çocuk, bedensel ve görme engelliler ile engel oranı %70 ve üzeri olan engelli vatandaşlarımıza iştirak edenler ve refakatçi kimliği olanlara 09.00-18.30 saatleri arasındaki girişler ücretsizdir. Yoğunluk sebebiyle okul ve kalabalık grup gezileri öncesinde randevu alınması gerekmektedir.
Doğu Roma İmparatoru I. Justinianus (527-565) tarafından yaptırılan bu büyük yer altı sarnıcı, suyun içinden yükselen ve sayısız gibi görülen mermer sütunlar sebebiyle halk arasında “Yerebatan Sarayı” olarak isimlendirilmiştir.
Yerebatan Sarnıcı Giriş Ücretleri
Yerli Ziyaretçi: 55 TL. Yabancı Ziyaretçi: 330 TL. Öğrenci ve Öğretmenler: 22.5 TL.
Sarnıcın tuğladan örülmüş, 4.80 metre kalınlığındaki duvarları ve tuğla döşeli zemini Horasan harcından kalın bir tabakayla sıvanarak su geçmez hale getirilmiştir. Toplam 9 bin 800 metrekare bir alanı bulunan bu sarnıç yaklaşık 100 bin ton su depolama kapasitesine sahiptir.
Medusa çok güzel bir kızdır ve altın sarısı saçları Poseidon'u cezbeder. Poseidon, Athena'nın bir tapınağında Medusa ile birlikte olur ve Athena buna karşılık Medusa'nın saçlarını yılanlara dönüştürür. Ve onu lanetler. Laneti ise ''ona kim bakarsa taşa dönüşsün'' şeklinde olur.
Aslında bir Bizans yapısı olan Tarihi Yerebatan Sarnıcı, yaklaşık olarak M.S. 500 – 550 yılları arasında, Bizans imparatoru I. Justinian'ın emri üzerine inşa edilmiş.
SARNIÇLAR (Cisterns)
Sarnıç kelimesi “küçük havuz” anlamında Arapça kö- kenli “şahrınç” dan gelmektedir. Yeraltında, yerüstünde veya kısmen yerüstünde olan sarnıç yapıları; yağmur su- larının toplanıp, biriktirilmesi amacıyla taş malzemeden yapılan su depolama alanlarıdır.
Bugün sayıları tam olarak bilinemese de yaklaşık 70 sarnıç olduğu bildiriliyor. Bu 70 sarnıçın Bizans döneminden kaldığı düşünülüyor. Şerefiye Sarnıcı, Yerebatan Sarnıcı gibi devasa yapılar, İstanbul'un en çok ziyaretçi kabul eden eserleri arasında yer alıyor.
Yerebatan Sarnıcı, haftanın her günü 09.00-22.00 saatleri arasında ziyarete açıktır. Yerebatan Sarnıcı, belirli günlerde 22.00-00.00 saatleri arasında Night Shift etkinliklerine ev sahipliği yapmaktadır. Etkinlikleri buradan takip edebilirsiniz.
Alabalık, uskumru, somon, hamsi, levrek, sazan, çupra, palamut ve mezgit ülkemizde en çok bilinen ve de sık olarak tercih edilen Yerebatan Sarnıcı balık çeşitleri arasında yer alırlar.
Yıllardır mitolojik bir unsur olarak bildiğimiz Yılan saçlı Medusa… Medusa hikayesi dilden dile dolaşan bir efsanedir. Dilden dile dolaşmasının nedeni belki de imkansızların içinde yaşamış ve talihsiz bir hikayenin başrolü başrolü olarak günümüze kadar gelmiş olmasıdır.
Düzce'de, Konuralp Prusias ad Hypium Antik Kenti'ndeki kazı çalışmalarında, Yunan mitolojisinde gözlerine bakanı taşa çeviren yılan saçlı dişi canavar olarak bilinen Medusa heykeli bulundu.
Amasya'nın Merzifon ilçesinde 1994 yılında bulunan ve üzerinde Medusa kabartması ile beddua yazan lahit, Amasya Müzesi'nde sergileniyor. 1700 yıl öncesine ait beddualı lahit, müzenin de en dikkat çeken eserlerinin başında geliyor.
BİNBİRDİREK / FİLOKSENAS SARNICI
İstanbul'un Yerebatan Sarnıcı'dan sonra ikinci büyük su haznesidir. I. Constantinos (324-337) döneminde, Filoksenus Sarayı'nın su ihtiyacını karşılamak için senatör Philoxenus tarafından yaptırılmıştır.
Olağanüstü bir sütun ormanı
Uzunluğu 140 metre, genişliği 70 metre, derinliği ise 9 metre olan dikdörtgenler prizması şeklindeki sarnıca elli iki basamaklı bir merdivenle iniliyor. Toplam 9.800 m2 alana sahip olan sarnıcın kalın duvarlarında ve zemininde tuğla kullanılmış.
Yerebatan Sarnıcı giriş ücreti 2023 yılı tarifesi şu şekildedir; Yetişkinler için Yerebatan Sarnıcı giriş ücreti = 80 TL. Öğrenciler ve öğretmenler için Yerebatan Sarnıcı Giriş ücreti = 30 TL. Yabancı ziyaretçiler için Yerebatan Sarnıcı giriş ücreti = 450 TL.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri