2) Hangi yapılar yerinde dönüşümden yararlanabilir? Hasar durumu yıkık, ağır ve orta hasarlı olarak tespit edilen yapılar düzenlemeden yararlanabilir. 3) Projeden kimler faydalanabilir? Yapısı yıkık, acil yıkılacak, ağır hasarlı ve orta hasarlı olarak tespit edilen gerçek ve tüzel kişi malikler yararlanabilir.
Sadece risk taşımadığı için imara kapatılmayan bölgelerdeki hasar almış yapıların bu proje kapsamında dönüşümü mümkündür. Projeden kimler yararlanabilir? Yapısı yıkık, ağır ve orta hasarlı olarak tespit edilen gerçek ve tüzel kişi malikler yararlanabilir. Hayır, yararlanamaz.
Anlaşma ile tahliye edilen, yıktırılan veya kamulaştırılan binaların; malikleri, kiracıları ve sınırlı ayni hak sahibi olarak bu binaları kullananlar Kanun kapsamında yapılacak yardım ve desteklerden faydalanabilir.
Güçlendirilmeyen veya güçlendirilemeyen, yerinde dönüşümden yararlanmayan veya hak sahipliğinden yararlanmak üzere yıkılmayan orta hasarlı binalar 7269 Sayılı kanunun 13. maddesinde öngörülen süre sonunda yıkılacak.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, "Yerinde Dönüşüm kampanyamızda hibe ve kredi miktarlarını artırdık. Konutlar için 750 bin TL hibe, 750 bin TL kredi, ahırlı köy evleri için 750 bin TL hibe, 1 milyon TL kredi, iş yerleri için 400 bin TL hibe, 400 bin TL kredi vereceğiz.
İlgili 27 soru bulundu
Yerinde dönüşüm modeliyle yerinde dönüştürülecek konutlara 750 BİN ₺ ve iş yerlerine 400 BİN ₺ hibe desteği veriyoruz. Konutlar için 750 BİN ₺, Ahırlı Köy Evleri için 1 MİLYON ₺ ve İş yerleri için 400 BİN ₺; 2 yıl ödemesiz olmak üzere toplam azami 10 yıl vadeli ve faizsiz kredi desteği sunuyoruz.
TC kimlik ve şifre ile giriş yapılıp, arama çubuğuna “deprem bölgesinde yerinde dönüşüm” yazılır. Açılan pencerede “Yeni Başvuru” butonu tıklanır. Aydınlatma metni okunarak kabul amaçlı kutucuk tıklanır. Taşınmaza ait 5 haneli hasar askı kodu girilerek “Sorgula” butonu tıklanır.
Hasar durumu yıkık, ağır ve orta hasarlı olarak tespit edilen yapılar söz konusu düzenlemeden yararlanarak dönüştürülebilecektir.
4- Yerinde dönüşüm nedir? Hak sahiplerinin, gerçekleştirilecek kentsel dönüşüm projesi sonrasında bulundukları çevreden uzaklaşmadan, proje alan sınırları içerisinde üretilecek sağlıklı, modern ve güvenilir konutlarda yaşamlarını devam ettirebilmelerini ifade ediyor.
Orta hasarlı bina ne demektir? Deprem nedeniyle gördüğü hasar bakımından güçlendirme gerektirecek derecede hasar gören binadır. Bu tür binaların güçlendirme yapılmadan kullanılmasına izin verilmez.
Depremden etkilenen vatandaşlarımız, kendi yapılarını yerinde inşa etmeleri için verilecek hibe ve faizsiz kredi desteğini içeren Deprem Bölgesinde Yerinde Dönüşüm Projesine ön başvurularını e-Devlet Kapısı üzerinden yapabilirler.
Başvurular e-Devlet üzerinden yapılabilecek
Vatandaşlar, Çağrı Merkezi ALO 181'den projeyle ilgili detaylı bilgi alabilecek. Ayrıca Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına ait iki gezici tır da proje hakkında bilgilendirme ve tanıtım yapmak amacıyla bölgede hizmet verecek.
Depremden etkilenen 11 ilimizde Yerinde Dönüşüm projesi kapsamında Yapım ve Dönüşüm Ofisleri açıyor, bakanlığımızın denetiminde vatandaşlarımıza kendi evini yerinde dönüştürebilsin diye 500 bin lira hibe ve 500 bin lira faizsiz kredi desteği sağlıyoruz." ifadelerine yer verdi.
“Yerinde Dönüşüm/Yenileme” metodunda ise hak sahiplerine yeni konutların yapımı tamamlanana kadar geçici konut tahsis edilmekte ya da kiraları TOKİ ve Belediyece ödenmektedir.
“Yerinde Dönüşüm”, kentsel dönüşüm projesi kapsamında bulunan müstakil binalar için kullanılan bir terimdir. Depreme dayanıklı olmayan bir binanın yıkılarak, bulunduğu arsanın mevcut imarında değişiklik yapılmadan, bunun yerine depreme dayanıklı bir bina inşa edilmesine yerinde dönüşüm denir.
İdarenin, “geri dönüşüm cetvelini” hazırlayıp göndermesi halinde Tapu ve Kadastro İdaresi tarafından ancak o zaman işlem yapılabilir. İlgili idare işlem yapmıyorsa, plânı iptal ettiren kişinin Asliye Hukuk Mahkemesinde, tescil iptal davası açması gerekir.
YERİNDE DÖNÜŞÜM PROJESİ BAŞLADI!
"Yerinde Dönüşüm" projesine başvurular 17 Temmuz'da başlıyor!
Ak Parti Malatya İl Başkanı Namık Gören, yerinde dönüşüm projesine başvurularının ne zaman biteceğine dair açıklamada bulundu. Başvuruların 30 Eylül itibariyle biteceğini söyleyen Gören, “30 Eylül'den sonra başvuranların ne kadarının yerinde dönüşüm hakkı elde ettiğine bir bakılacak.” Dedi.
Hak sahipliği; yalnızca 1 konut ve 1 iş yeri için sağlanabilirken; yerinde dönüşüm projesi kapsamında aynı anda 3 daire için kredi desteğinden faydalanılabilmektedir. Ancak yerinde dönüşüm projesinde de yalnızca bir konut veya iş yeri için hibe desteğinden faydalanılabilmektedir.
Kentsel dönüşüm dahilinde gayrimenkul sahiplerine, dairenin bedeli nakit olarak ödenebilmektedir. Devlet destekleri ise devlet bankaları ve özel bankaları anlaşmaları ile kentsel dönüşüm konut kredisi olarak veriliyor.
Kiracı veya misafir durumunda olanlar hak sahibi olamazlar. Mülkiyet sahibi olan kişinin gerçek kişi olması. Vakıf ve dernek gibi tüzel kişilikler hak sahibi olamazlar. Söz konusu mülkün belge talebinde bulunan şahsa ait bir arazide ve inşaat ruhsatlı olarak inşa edilmiş olması.
6306 sayılı kanunda kentsel dönüşümden faydalanmak için herhangi bir metrekare sınırlaması bulunmamaktadır.
Kentsel dönüşüm kira yardımı sorgulaması e-devlet kapısı üzerinden yada www.kentseldonusum.gov.tr adlı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı sayfası üzerinden yapılabilmektedir. e-Devlet şifrenizi ve T.C. kimlik numaranız ile sisteme girip yapabilecek ve durumunuzu öğrenebileceksiniz.
Konutlar zemin artı 4 kat inşa edilecek
Yerinde yapılacak yapılarda eğer yeteri kadar bağımsız bölüm üretilemezse kurada adı çıkmayan vatandaşlar rezerv konutlardan haklarını alacak."
Sektör temsilcilerinin ilettiği bilgiye göre arsa sorunu olmayan ve vergi, harç gibi çeşitli muafiyetleri bulunan kentsel dönüşümde bile metrekare maliyeti minimum 10 bin lira seviyesinde bulunuyor. 80 metrekare yeni konut maliyeti 1 milyon lirayı aşıyor. Bu fiyat ortalamada 1 milyon 250 bin lira olarak gerçekleşiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri