İhram, Hac veya Umre yolculuğu sırasında Kâbe'yi ziyaret etmek için giyilen iki parça beyaz, dikişsiz düz kumaştan üretilmiş bir giysidir. %100 pamuk veya hafif havlu kumaştan üretilmiş olması tercih sebebidir.
İzâr belden aşağıya sarılan, ridâ ise vücudun üst kısmını örten dikişsiz kumaş veya havludur. Bu örtülerin beyaz, yeni veya yıkanıp temizlenmiş olması müstehaptır.
Karayolu ile yolculuk yapanlar ise herhangi bir mikat mahallinden ihrama girebilirler. Türkiye'den hacca giden kişilerin mikat mahalli ise Cuhfe olarak bilinir. İhram giyilirken erkekler iç çamaşırlarını ve normal kıyafetlerini çıkarırlar. Sonrasında ise izar ve rida denilen iki parça ihram örtüsüne bürünür.
Kokulu sabun veya ıslak mendil gibi imalatında koku katılan temizlik maddeleri, koku sürünmekten ziyade temizlik amacıyla kullanılmaktadır. Bu nedenle kokusuz temizlik araçlarının kullanılması tavsiye edilmekle birlikte söz konusu maddelerin ihramlı iken kullanılması herhangi bir cezayı gerektirmez.
1- İhramlı iken parfümlü sabun, şampuan, peçete vs. kullanmak uygun değildir.
İlgili 21 soru bulundu
İhramda iken yasak olan koku: İhramlı iken kokulu sabun, şampuan, parfüm ve benzerleri kullanılamaz. Bir azanın tamamına sürüldüğü takdirde kurban, daha az yere sürülürse sadaka cezası gerekir.
İhramlı kimsenin bir gündüz veya bir gece süresince dikilmiş elbise veya iç çamaşırı giymesi durumunda dem yani küçükbaş hayvan kurban etmesi gerekir. Giyim süresi bir gündüz veya bir geceden az olursa sadaka- i fıtır verir (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, III, 488, 577).
– İhramlı iken parfümlü sabun, şampuan, peçete vs. kullanmak uygun değildir.
Kokulu sabun veya ıslak mendil gibi imalatında esans kullanılan temizlik malzemeleri, koku sürünmekten ziyade temizlik amacıyla kullanılmaktadır. Bu nedenle kokusuz temizlik malzemeleri kullanılması tavsiye edilmekle birlikte söz konusu maddelerin ihramlı iken kullanılması herhangi bir cezayı gerektirmez.
Plastik kutulu kokusuz katı sabun Hac ve Umre de İhramlı kişinin kullanması için uygundur.İhramlı kişinin ihram şartlarından biride kokulu hiçbirşey kullanmamaktır,bu durumda ihramlı kişinin temizlik ve hijyen ihtiyacını karşılaması içinkokusuz ihram sabunu Özel olarak Üretilmiştir.
İhramlı kimsenin dikilmiş elbise veya iç çamaşırı giymesi durumunda ne yapması gerekir? İhramlı kimsenin bir gündüz veya bir gece süresince dikilmiş elbise veya iç çamaşırı giymesi durumunda dem yani küçükbaş hayvan kurban etmesi gerekir.
Hac veya umre için ihrama giren kadınların, elbiselerini çıkarmalarında veya değiştirmelerinde herhangi bir sakınca yoktur.
İhramlı olan kimse, temizlik sebebiyle banyo yapmaksı caizdir. Çünkü Rasulullah sallallahu aleyhi vesellem ihramlıyken banyo yaptığı bilinmektedir. Aynı şekilde ihram elbisesini de daha temiz ve daha yeni olanıyla değiştirmesi caizdir.
Hac veya umre için ihrama giren kadınların kokulu sabun veya şampuan kullanmaksızın duş almalarında, elbiselerini çıkarmalarında veya değiştirmelerinde herhangi bir sakınca yoktur.
Umreye gitmeden önce yanınızda size yetecek kadar Suudi Arabistan Riyali alıp götürün. Türkiye'den alıp götürürseniz daha ucuza almış olursunuz. Eğer oradan alacaksanız, Türkiye'den ABD Doları alıp götürmeniz daha iyi olur. Böylece döviz alım satımında daha az zarar etmiş olursunuz.
"Soru: İhramlı kadının çorap giymesi, kendisine haram olur mu? Cevap: Hayır. Çorap giymek, erkeğe haramdır." İhramlı erkek, çorap giymek zorunda kalırsa (gerek duyarsa), çorap giymesi câizdir.
ıhramlı için şunlar yasak değildir: ıhramlının yıkanması, kokusuz sabun kullanması, diş fırçalaması, diş çektirmesi, kırılan tırnağı ve zarar veren bir kılı koparması, kan aldırması, iğne yaptırması, yara üzerine sargı sardırması, kol saati, yüzük ve bilezik takması, kemer kullanması, omuza çanta asması, yüzü ve başı ...
Misvak, diş fırçası, diş macunu, makas, tırnak bıçağı, toka, tarak ise temizlik için yanınıza almanı gereken malzemelerdir. İhramlı iken kullanılacak olan kokusuz sabun Sonarex Turizm tarafından verilmektedir.
1. İhramlıyken otobüste kolonyalı-ıslak mendil kullanılmamalı.
Sözlükte “bir şeyi koltuğunun altına sokmak” anlamına gelen ıztıbâ', fıkıhta “hac ve umre esnasında ihram elbisesinin üst kısmı olan ridânın bir ucunu sağ koltuk altından geçirip sol omuz üzerine atmak, böylece sağ omuz ve kolu açık bırakmak” mânasında kullanılır.
2. Güzel Koku Sürünme Yasakları ve İlgili Cezalar. a) İhramlı iken vücuda, yatılacak yere veya ihram örtüsüne koku sürmek, jöle, ruj, oje, briyantin, parfüm ve sprey kullanmak cezayı gerektirir. Kullanılan bu maddelerin etkisi bir gündüz veya bir gece sürerse dem, daha az sürerse sadak-i fıtır gerekir.
Müslüman olan erkeklerin Hac ve Umre ziyaretlerinde giymesi gereken iki parçadan meydana gelen, beyaz örtü şeklinde olan dikişsiz kıyafete ihram denmektedir. Kadınların böyle bir kıyafet giyme mecburiyeti bulunmamaktadır. Fakat yine de kadınlar da beyaz uzun elbise giymektedir.
Bu itibarla, Hanefî mezhebine göre, evli bir kadının kendisiyle birlikte gideceği bir mahremi yoksa hacca gitmesi uygun değildir. Ancak kocasının iznini ve rızasını alan bir kadın, güvenilir bir hac organizasyonuyla Şâfiî ve Mâlikî mezheplerini taklit edip mahremsiz olarak hacca gidebilir.
Hac umre kıyafetleri kumaşı ve modelleri ile farklı bir yapıdadır. Bu yüzden hac ve umre süresince giyilecek ihram mutlaka kutsal topraklara gitmeden önce hazırlanmalıdır. İhramlar, taşıdıkları anlam açısından beyaz renkli ve dikişsiz olur. Kıyafetin yapımında özel havlu ihramlık kumaşlar kullanılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri