Yermük Muharebesi (Arapça: معركة اليرموك), Halid bin Velid komutasındaki İslam ordusuyla Bizans İmparatorluğu'nun Yermük'te yaptığı, Arap-Bizans savaşlarının en büyük muharebesidir.
639 senesinde Bizans ile İslam orduları arasında gerçekleşen Yermük Savaşı; Hz. Muhammed'in ardından ilk halife olan Hz. Ebubekir döneminde yapılmıştır.
Yermük Savaşı, haçlı ordularının geri çekilmesiyle sonuçlanarak; Savaşı Müslümanlar kazanmış oldu, Böylece Irak, Şam ve Suriye'de Müslümanların himayesi altına girdi.
Ömer Dönemi: Yermük Savaşı'nda Bizans İmparatorluğu yenilgiye uğratılarak Suriye fethedilmiştir. Kudüs şehri, Hz. Ömer ile yaptığı antlaşma neticesinde teslim olmuştur.
12 Receb 15 (20 Ağustos 636) tarihinde cereyan eden savaşta Bizans ordusu ağır bir yenilgiye uğradı; başkumandan Theodoros ve çok sayıda asker öldürüldü, sağ kalanlar Filistin, Antakya, Halep, el-Cezîre ve İrmîniye taraflarına kaçtı.
İlgili 37 soru bulundu
Peygamber Efendimiz ise ciddi yara almıştır. Uhud Savaşı hicretin sonraki 3. yılda Şevval ayında yapılan bir savaştır. Uhud dağı tepelerine yerleştirilen okçu birliklerin yerlerini erken terk etmeleri savaşta Müslümanların yenilgiye uğramasına neden olmuştur.
636 Yılının yaz aylarında cereyan eden savaş dönüm noktasıdır. Savaş hicri takvime göre 12 Recep 15 yılında meydana gelmiştir. Yermük vadisi bu gün Ürdün sınırları içerisindedir.
Yermük Savaşı da bu amaçla yapılan savaşlardan birisidir. Yermük Savaşı ilk halife olan Hz. Ebubekir'in döneminde gerçekleşmiştir.
Başkumandan Hâlid, muharebenin sonucunu bir mektupla Hz. Ebubekir'e bildirdi. Öte yandan İmparator Heraklios endişeye kapılıp Humus'tan Antakya'ya kaçtı ve Ecnadeyn Savaşı ile Filistin ve Suriye'nin kapıları Müslümanlara açılmış oldu.
Bu sayede Müslümanlar Halit Bin Velid'in kumandanlığı ve zekası sayesinde kazanmış, Suriye'nin kapılarını açmıştır. Ecnadeyn Savaşı, Bizans ile Müslümanların ordusu arasında 30 Temmuz 634 yılında gerçekleşmiştir.
Mute Muharebesi, 629 yılında gerçekleşen, Doğu Roma (Bizans) İmparatorluğu ile Müslümanlar arasındaki ilk muharebedir. Bu muharebe, aynı zamanda tarihte Müslümanlar ile Hristiyanlar arasında gerçekleşen ilk muharebedir.
Muhammed'in, Hristiyan olan Gassani Devleti'ni İslam dinine davet etmek için gönderdiği elçinin, Busra Valisi Şürahbil tarafından öldürülmesi üzerine gerçekleşen Mute Savaşı; 629 yılında yapılmıştır.
Hz. Muhammed hayatı boyunca yirmiden fazla savaşa katıldı. En fazla şehit verilen savaş Uhud Savaşı idi; 70 şehit verildi.
Halife Hz. Osman'dan Kıbrıs seferi için izin alan Şam Valisi Muaviye Kıbrıs'ı fethetmek için harekete geçmiş ve 649 yılında Kıbrıs fethedilmiştir.
Savaş, İran'ın Hemedan şehrinin Nihavend tepesinde gerçekleşmiştir. Nihavend savaşının tarafları, İran'ın hakimi olan Sasaniler ve Müslümanlardır. Müslümanlar az sayıdaki ordularıyla Sasani ordusunu yenilgiye uğratmıştır.
Savaş veya harp; ülkeler, hükûmetler, bloklar ya da bir ülke içerisindeki toplumlar, isyancılar veya milisler gibi büyük gruplar arasında gerçekleşen silahlı çatışma. Savaşlar genellikle dini, millî, siyasi ve ekonomik amaçlara ulaşmak için gerçekleştirilir.
Ecnadeyn Muharebesi, 30 Temmuz 634 tarihinde Bizans İmparatorluğu ve Râşidîn Halifeliği ordusu arasındaki gerçekleşen ilk büyük çaplı savaştır. Savaşın sonucu Müslümanların kesin zaferidir. Bu savaşın ayrıntıları en iyi biçimde Müslüman kaynaklarında, El Vakidi gibi yer almaktadır.
Kudüs'ün Fethi veya Kudüs Kuşatması, 637 yılında Bizans İmparatorluğu ve Râşidîn Halifeliği arasında gerçekleşen askeri çatışmanın bir parçasıdır. Çatışma, Ebu Ubeyde bin Cerrah komutası altındaki Râşidîn ordusunun Kasım 636'da Kudüs'ü kuşatmasıyla başladı.
Mute Savaşı M.S. 629 yılında Müslüman devleti ile Bizans İmparatorluğu arasında yapılmıştır. Savaş Hz. Muhammed'in (S.A.V) İslam'a davet için gönderdiği elçinin şehit edilmesi ile çıktığı bilinmektedir.
Ömer döneminde yaşanmıştır. - Ecnadeyn Savaşı 634 yılında Bizans ile yapılmış ve Suriye'nin kapıları Müslümanlara açılmıştır. - Yemame Savaşı'nda Hz. Ebubekir yalancı peygam- ber Müseyleme ile savaşmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri