Plastik ve beyaz cam şişeler zeytinyağının saklanması için uygun değildir çünkü Zeytinyağı içerisinde bulunan klorofil, şeffaf cam şişede güneş ışığına maruz kaldığında okside olarak istenmeyen lezzetler oluşturabiliyor.
Zeytinyağı Plastik Şişede Saklanır mı? Zeytinyağı plastik şişede saklanır mı sorusunun cevabı kısa vadede evet, uzun vadede ise kesinlikle hayırdır.Zeytinyağı saklama koşulları 14-18 derece, rutubetsiz güneş görmeyen kapalı mekan içerisinde krom tanklar , laklı teneke ambalaj veya cam şişelerde saklama yapılabilir.
Aynı zamanda çok sıcak alanlarda saklamak da zeytinyağı için uygun değildir. Rutubetsiz ortamda cam, teneke veya toprak kapta saklamak zeytinyağı için ideal bir saklama koşuludur. Uzun süre bekletilmesi halinde içeriğindeki omega ve doymamış yağlar bozulmaz.
Zeytinyağı, uygun koşullarda saklandığında ortalama 18-24 aya kadar dayanır. Sızma zeytinyağı, daha az işlendiği için ortalama 12-18 ay muhafaza edilebilir.
İlgili 45 soru bulundu
Zeytinyağını diğer donan yağlarla mukayese edemezsiniz. Çünkü o yağlarda fosfolipit ve wax oranları çok yüksek olduğu için rafine olsalar bile donma gösterir ve bunun için vinterize dediğimiz işlem yapılarak stearin ve diğer yüksek moleküllü bileşikler ayrılarak buzdolabında yağın donmaması sağlanır.
Zeytinyağı buzdolabında saklanabilir, buzdolabında kısmen veya tamamen donduğu gözlemlenebilir, bu durumda oda sıcaklığında bir süre bekletildiğinde sıvı haline dönecektir, donup tekrar sıvı hale dönmesi ile kalitesinden kayıp olmamaktadır. Zeytinyağının donup donmaması onun saflığının bir göstergesi değildir.
Zeytinyağını saklamanın en ideal yolu nem olmayan, oda sıcaklığında, ağzı sıkı bir şekilde kapalı olarak, teneke (tercihen laklı teneke), seramik ya da renkli cam kutularda saklamaktır.
Ayrıca buzdolabında şişenin kapağında buğulanma nedeniyle oluşan su damlacıkları, yağın üzerine damlayabilir ve acılaşmasına sebep olabilir. Bu nedenle zeytinyağının buzdolabında saklanması önerilmez. Zeytinyağı paslanmaz çelik teneke ve kaplarda ya da koyu renkli cam şişelerde saklanmalıdır.
Eğer boğazı yakmaz ise kaliteli bir zeytinyağı değildir. Buzdolabına konulduğunda normal zeytinyağı donar. Taklit zeytinyağları ise asla ve asla donmaz" dedi.
Gerçek zeytinyağı 0 ile - 6 derece arasında donar ve kristalleşir. Bunun için bir bardak zeytinyağını dondurucunuza koyun ve yarım saat sonra çıkarın. Eğer bardaktaki zeytinyağının her noktası aynı şekilde donduysa gerçektir; ancak bir kısmı donup bir kısmı sıvı olarak kaldıysa aldığınız zeytinyağı sahte olabilir.
Evet! Bir zeytinyağı fabrikada işlem görmeden doğal yöntemlerle üretilmişse ve hakiki ise donar. Donmayan zeytinyağlar, zeytinyağ donmuyorsa mevsim şartlarına ve zeytinyağının gördüğü işleme göre değişkenlik gösterebilir.
Zeytinyağının belli bir raf ömrü bulunmaktadır. Genel olarak hasattan 2 yıl sonra kadar bir raf ömrü olduğunu söylemek mümkün. Bu konuda zeytinyağı bekledikçe tadı değişebilir ancak herhangi bir şekilde zehirleme yaratmaz.
Uygun şartlarda muhafaza edildiği sürece açılmamış bir zeytinyağı şişesi, yaklaşık iki yıl boyunca bozulmadan saklanabilir. Güneş ışığı almayan, oda sıcaklığından daha serin alanlarda bekletilen zeytinyağı uzun süre tazeliğini korur.
Tam bir hijyen malzemesi olan sirke de zeytinyağı şişelerinin temizliğinde uygulanması gereken birebir bir yöntemdir. Şişe içerisine biraz su, sirke ve tuz katılarak çalkalanır. Temizliğin yanı sıra daha parlak ve ışıltılı bir görünüm elde edilebilecektir.
Tadım Yöntemi
Zeytinyağının bozuk olup olmadığını anlamanın en iyi yolu tadım testi yapmak. Bu testi çay kaşığı kadar zeytinyağını tadarak uygulayabilirsiniz. Eğer burukluktan çok acı ya da ekşi bir tat alıyorsanız zeytinyağı büyük ihtimalle bozulmuş demektir.
En temel anlamı ile zeytinyağı tortusu sıkım işlemi yapılırken bütünlüğü kaybeden parçacıkların ufalması sonucu meydana gelir. Bu işlem sonucundaki kalıntılar çoğu kullanıcı tarafından olumsuz bir görüntü olarak algılanır. Zeytinyağı tortusu, zeytinin ana parçalarından oluştuğu için zararlı bir etkiye sahip değildir.
Özellikle lezzetli tat ve aromatik koku, zeytinyağı seçiminde aranan koşulların başında geliyor. Pek çok kişinin dikkat ettiği bir diğer konuyu ise zeytinyağının rengi oluşturuyor. Altın renkli veya koyu yeşil zeytinyağını bulmak, kaliteli zeytinyağı için bir kıstas sayılabiliyor.
Bu nedenle, zeytinyağının tüm doğallığını ve lezzetini koruyabilmesi için taze olarak tüketilmesi gerekir. Özellikle filtresiz zeytinyağların en fazla 5-6 ay içerisinde hatta mümkünse 3 ay içerisinde, çökme işlemi ve oksidasyon gerçekleşmeden tüketilmesi tavsiye edilir.
Zeytinyağının içindeki tortunun altına çökmesi ve daha parlak renkli olması için zeytinyağı kabına bir tutam tuz atılır.
Daha sonrasında ise tercih edilen ürünlerin beyaz cam veya teneke kutularda saklanıyor olması gerekir. Zeytinyağının beyaz cam ve plastik şişelerden olan pet şişelere koyulması oldukça zararlı ve yapılmaması gereken bir uygulamadır.
Zeytinyağı metal ya da plastik kaplara saklanmamalıdır.
Zeytinyağı genel anlamda besin ve aroma değeri olarak oldukça yüksek bir gıdadır. Ürünün saklama koşulları tüketim tarihi ve lezzeti ile ilgili değişimler de önemli rol oynar. Öncelikle satın aldığınız ürünler de koyu renkli şişe ve laklı tenekeler de olmasına özen göstermelisiniz.
Zeytinyağı Buzdolabında Bozulur Mu? Organik zeytinyağı saklama koşulları arasında buzdolabı bulunmaz. Çünkü buzdolabı sıcaklık değerleri, zeytinyağının saklama derecelerine uymamaktadır. Ancak zeytinyağının buzdolabında bozulacağı yanlış bir bilgidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri