Öncelikle çoğu kedi sahibi yavru kedilerin 2 aylık olduğunda annesinden ayrılması gerektiğini söyler. Ancak veterinerlerin uygun gördüğü süre ise en az 3 aydır. Henüz annesiyle olan bağlantısını koparamamış yavrular annelerinden ayrıldıklarında sevgi ve güven eksikliği duyarlar.
Bir yavru kedinin annesinden ayrılması için ideal dönem 8 haftalık olduğu zamandır. Anne sütü yavru kedinin gelişimi için hayati önem taşıyan besinlerin yanı sıra, onu ilk haftalarda bulaşıcı hastalıklardan koruyacak olan antikorları da barındırır.
Yavrunun anne kediden ayrılması ve emzirmeyi bırakması için ideal zaman dilimi en az 8 hafta olması, ideal süresinin ise 12-13 hafta olması gerekir.
Bu yüzden veteriner hekimler de 3 aylık olduklarında yavru kediyi anneden ayırmanın daha doğru olduğunu söylerler.
Yavru kedilerin yürümeye başlaması ise 3 haftalık olmaları ile ortaya çıkmaktadır. 3 haftalık olan yavru kediler yürümeye başlarlar ve 4 haftalık olduklarında oynamaya başlarlar.
İlgili 33 soru bulundu
Annesinden ayrılmış ve yeni doğmuş bir kediye sunulacak en iyi besin bebek muhallebisi, kedi sütü tozları ve yavru kedi mamasıdır. Yavru kedilere verilen besinlerin küçük lokmalarla verilmesi gerekir. Hindi, geyik eti, sığır eti ya da tavuk gibi besinlerin yağsız etlerini pişirerek 1 aylık kediye verebilirsiniz.
Yeni doğmuş olan kediler yaklaşık üç haftalık olana kadar anne sütü ya da yavru kediler için özel olarak üretilen süt tozları ile dengeli bir biçimde beslenebilir. Bu süreçte kedi, anne sütünden ya da yavru kediler için olan süt tozundan başka bir besin ile beslenmemelidir.
Ancak veterinerlerin uygun gördüğü süre ise en az 3 aydır.
Yavru kedinin, gece onu duyabileceğiniz, yumuşak, sıcak ve inip çıkabileceği kadar alçak bir yerde uyuması gerekir. Çünkü yavru kediler beslenme ve su içme gibi ihtiyaçlarını karşılama eğiliminde olduğundan, yataklarına kendi başlarına erişebilmeleri fazlasıyla önemlidir.
Kediler bu ayrımları yapamadıkları için cinsel olgunluğa eriştiklerinde birbirleri ile çiftleşmek isteyebilirler. Ancak kan bağı olan kedilerin (erkek kardeş, kız kardeş, baba ve kız, anne ve oğlu) çiftleşmesi oldukça risklidir ve bu durum genetik kusurların gelişmesine yol açar.
Yavruları ilk defa ayrıldığı zaman kediler üzgün olabilirler. Onları umutsuz şekilde evde arayabilirler.
Yavru kedilerin ilk yedi haftası (ilk bir iki haftayı dahil etmezsek), sosyalleşme ve dokunulmaya alışma için oldukça önemli ve kritik bir dönemdir.
Yavru kedilerin ele alınması, hala annesine bağlı olan kediler için doğru bir davranış değildir. Her anne kedi, yavrularının kokusunu alır ve bu kokuya göre de yavrularını ayırt eder. Yavruların ele alınmasıyla beraber insanların kokusu bulaşır ve dişi kediler yavruların kendilerine ait olmadığını düşünmeye başlarlar.
Bir yavru kediyi sekiz haftalık olana kadar asla sahiplenmemelisiniz. Bazı üreticiler yavruları 12 haftalık olana kadar anne ve kardeşleriyle tutabilir. Bu aşamada sütten kesilmeleri ve diğer kedilerle etkileşime girmeleri için gereken temel sosyal becerileri öğrenmiş olmaları gerekir.
2 aylıktan küçük yavru kediler söz konusu olduğunda ise durum bir hayli değişir, 2 aylıktan küçük yavru kedilerin evde yalnız bırakılmamaları gerekir.
Kediler ilk kez sahiplendiklerinde bir gün içerisinde eve alışır. Ancak evde başka bir kedi varsa, alışma süreci uzayabilir.
Yavru kedinizi eve ilk getirdiğinizde, evde mümkün olduğunca sessizliğin hakim olmasını sağlayın ve biraz ürkek davranırsa şaşırmayın. Yavru kedinize odasını gösterin ve kendi başına keşfetmesine müsaade edin. Kapıyı hafif aralık bırakın ki, yavru kediniz canı istediğinde girip çıkabilsin.
Özellikle uyurken kediler güvende hissetmek ve kendilerini sıcak tutmak isterler. Bu nedenle çoğu sahiplerinin yanlarında, kucaklarında ve üstlerinde uyurlar. Kediler için güvende olmak en önemli şeylerden biridir. Bu nedenle uyurken sahiplerine yakın yerlerde olmayı tercih ederler.
Kedinizle uyumak, onunla bağ kurmanın harika bir yoludur. Kediniz muhtemelen yatağınızda uyurken daha güvenli ve rahat hissedecektir. Ayrıca, kediniz uyurken muhtemelen ayaklarınızı ısıtacaktır. Ve eğer biraz yorgun veya stresliyseniz, evcil hayvanınız muhtemelen mükemmel arkadaşınız olacaktır.
İlk olarak beslenme için anne sütü gereklidir fakat bu durumda yavru kediler için özel olarak tasarlanmış süt biberonların yardımı ile verebilirsiniz. Biberon ile sık sık beslenilmeli ve temizlenmelidirler. Aynı zamanda çok genç yaşta bir veteriner bakımına ve besin takviyesine gerek duyulur.
Fiziksel gelişim: 3 haftalıkken, yavru kedinizin mavi gözleri ve minik bedeni bir kedi gibi yukarı doğru bakmaya başlayacak ve küçük kulakları olacaktır. Yavru kedinizin görme ve işitme duyusu yavaş yavaş gelişecektir. Bu yaştaki bir yavru kedinizin gelişim tablosunda ilk dişleri çıkmaya başlayacaktır.
Kediler 3-4 aylıkken bebek dişlerini dökmeye başlarlar. Neredeyse 6 aylıkken diş değiştirme süreçlerini tamamlarlar. Eğer kedinizin bebek dişleri varsa, 6 aydan küçük demektir. Kalıcı dişleri çıkmış ve renkleri beyazsa kediniz 1 yaşında demektir.
01 – Kediler genellikle 1-2 hafta boyunca yiyecek olmadan “hayatta“ kalabilirler, ancak 24 saat boyunca yiyecek olmadan asla kalmamalıdırlar.
Yenidoğan yavru kediler neden ölür? Hipoksi oksijen eksikliği ve travma nedeni ile oluşur. Doğum sırasında zorluk yaşayan yavru kediler oksijensiz kalabilir ya da travma yaşayabilirler.
2-3 haftalık yavru kedilerin beslenmesi de geride bıraktıkları hafta ile benzerlik taşır. Her 2-3 saatte bir beslenmeleri önemlidir. Her öğünde en az yarım yemek kaşığı süt tozu ile hazırlanan karışımları içmeleri gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri