Yeşil alan, bir kentsel alana bitişik herhangi bir vejetasyo- na sahip arazi olarak tanımlanır ve çalılık, doğa rezervleri, milli parklar, açık hava spor alanları, okul oyun alanları ve kentsel alana bitişik kırsal veya yarı kırsal alanları da içermektedir (Chong vd., 2013, s.1-8).
Parklar, bahçeler, çocuk oyun alanları, botanik bahçeler, korular, piknik alanları, hayvanat bahçeleri bir şehrin aktif yeşil alanlarıdır. Bir alanı “aktif yeşil alan” yapan özellikleri çevresel yönünün yanı sıra insanlar tarafından sürekli olarak kullanılır durumda bulunmasıdır.
Özetle, taşınmaz üzerinde yapılan imar planı neticesinde, yeşil alan, cami yeri, okul yeri gibi mülkiyet hakkınız sınırlayıcı şerhlerin olması durumunda vatandaş artık çaresiz kalmayacak, buna karşı dava yoluyla en azından taşınmazının bedelini, idareden isteyebilecektir.
Bu suretle maledilen arazi ve arsalar belediye veya özel idare tarafından satılamaz ve başka bir maksat için kullanılamaz. Bu hususta tapu kütüğünün beyanlar hanesine gerekli şerh konur.
3194 sayılı İmar Yasasının 13 maddesinin 1. fıkrasında yer alan “Resmi yapılara, tesislere ve okul, cami, yol, meydan, otopark, yeşil saha, çocuk bahçesi, Pazar yeri, hal, mezbaha ve benzeri umumi hizmetlere ayrılan alanlarda inşaata ve mevcut bina varsa esaslı değişiklik ve ilaveler yapılmasına izin verilmez.
İlgili 44 soru bulundu
Kent düzeyindeki yeşil alanlar, kent parkları, spor kompleksleri, rekreasyonel alanlar, hayvanat bahçeleri, botanik bahçeleri, fuar ve sergi alanları, kent içi yol-bulvar ve refüjler, yaya yolları, kent ormanları, koruluklar, yeşil kuşak ve mezarlıklar sayılabilir.
Yeşil liste kaydı yapılan hastalar 180 gün süre ile ilgili yan dal polikliniklerine Alo 182, Mobil uygulama ya da internet aracılığı ile randevularını alabilirler. 180 gün süre sonunda, hekim uygun gördüğü takdirde hastanın takibi süresiz olarak uzatılabilir.
e-Plan otomasyon uygulaması ile imar durum belgelerine; il, ilçe, mahalle, ada, parsel ve plan bilgilerini girerek ulaşmak mümkündür. Detaylı bilgi için; https://e-plan.gov.tr/imar adresine gerekli bilgileri doldurarak ulaşabilirsiniz.
PAİY'e (2017) göre yeşil alan kavramı “çocuk bahçeleri, parklar, piknik ve eğlence (rekreasyon) alanları ve millet bahçelerinden” oluşmaktadır. Ancak akademik ortamda ise AYA, konut ölçeğinden kent ölçeğine kadar, yapı dışında kalan tüm alanlar, açık ve yeşil alanlar olarak kabul edilmektedir.
Yeşil alanlar; kamu yararı gözetilerek oluşturulmuş açık alanlardır. Yeşil alan çeşitleri de dinlenme ve oyun alanları şeklinde ayrılır. Ortak kullanıma açık olan bu alanlar, doğal bir süreç içerisinde kendiliğinden oluşabileceği gibi peyzaj uygulamaları ile de yapılabilir.
(3) Yukarıda sayılanların dışında kalan yeşil alanlar ve düzenleme alanlarının kamulaştırma, yapım, bakım ve onarımı İlçe Belediyesinin görev ve yetkisindedir.
İmar planları hazırlanırken ilgili belediye arsa veya arazi sahibinin rızasını alma gereği duymadan onun arsa veya arazisine el koyabilmekte, farklı parselleri birleştirebilmektedir.
Bu şekilde idare tarafından, malike herhangi bir bedel ödenmeksizin arsa veya arazinin %45'ine kadar el konulması mümkündür.
Bu kapsamda yeşil alanlar, kentsel mekanda doğal habitatlar yaratmaları ve sağlıklı çevreler oluşturmaları açısından kent makroformu ve yaşamı için önemli alanlardır. Ayrıca bu alanlar, çevre kalitesini hem ekolojik hem de ekonomik anlamda artırmaktadır.
Şehircilik literatüründe yeşil alan kavramına dinlenme amaçlı yapılmış, içinde bitki örtüsü bulunduran bahçeler, korular, piknik alanları, spor alanları, oyun alanları, botanik bahçeleri ve hayvanat bahçeleri gibi kamu yararı gözetilerek dinlenmek amaçlı yapılmış özel alanlar olarak tanımlanmıştır.
Dedemin Arsasına Yol Gitmiyor, Dava Açabilir Miyim? Taşınmazına ait herhangi bir yol bulunmayan ya da mevcut olan yolun hiçbir şekilde elverişliliği bulunmayan taşınmaz sahipleri ya da taşınmazın mirasçıları, taşınmazları için yol yapılabilmesi adına geçit hakkının tesis edilmesi için mahkemeye başvurabilir.
Triaj uygulamasında 3 renk kullanılmaktadır. Yeşil alan; ayakta başvuran ve durumu itibari ile ayakta tedavisi mümkün olan basit sağlık durumlarını ifade eder. Sarı alan; hayati tehdit barındıran orta ve uzamış dönem belirtileri olan durumları ifade eder.
“Pasif yeşil alan” terimi Aksu ve Ulu (2004) tarafından “kentlinin doğrudan kullanımına açık olmayan, daha çok koruma, çevre sağlığı, estetik amaçlı alanlardır” şeklinde tanımlanmıştır.
Yeşil bir şehir, tüm faaliyetlerinde enerji verimliliğini ve yenilenebilir enerjiyi teşvik eden, çevreci çözümleri kapsamlı bir şekilde destekleyen, planlama sistemlerinde karma arazi kullanımı ve sosyal karma uygulamaları ile arazi kompaktlığını uygulayan bir şehirdir.
Tapuda niteliği tarla olan bir taşınmazın imara açılması ancak arsa niteliğini kazanması ile mümkün olup bu durum için de cins değişikliği işleminin yapılması gerekmektedir. Cins değişikliği için tarlanın; 1/1000 ölçekli imar planı içinde kalması ve yapılaşmaya açık bir fonksiyona sahip olması gerekmektedir.
MADDE 10 – (1) İmar planı değişikliği teklifi, plan değişikliğine konu alan sınırları içinde yer alan taşınmaz sahiplerinin tamamının veya vekillerinin noter onaylı vekâlet bilgilerini içeren bir dilekçeyle idareye verilerek başvuru yapılır.
İmar durum belgesi başvurusu yapabilmek için belediyeye dilekçe ile başvuru yapılmalıdır. Başvuru hakkı, arsa sahibine ve onun yetkili kıldığı kimseye aittir. Başvuru için tapu kaydı da gerekmektedir.
Mesai Kaydırma veya Branş Polikliniği uygulaması kapsamında uzman hekimler tarafından yapılan branş poliklinikleri haricinde ihtiyaç oranında, "Yeşil Alan 2" kapsamında olmak üzere genel tabip poliklinikleri açılacak. Böylece hastaların acil servislerde birikmesinin ve beklemesinin de önüne geçilecek.
Ofis Yeşil Şömiz Dosya, A4 boyutlu katalog, broşür, çizelge, afiş ve evraklarınız için çift taraflı görüntüleme imkânı sunan şeffaf yapıda bir arşivleme ürünüdür.
sorumuzun cevabı için bir hastanın tedavi sürecindeki tıbbi bilgilerinin kaydedildiği ve hastanın durumunun düzenli olarak takip edildiği kayıt diyebiliriz. Bu hastalar genellikle uzun süreli tedavi gerektiren kronik hastalıklara veya daha ciddi sağlık sorunlarına sahip olabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri