Yeşil elma karbonhidrat ve lif açısından zengin olduğundan sporcular tarafından da sıkça tüketilir. Ayrıca yeşil elma şeker oranı dengesini de sağlayarak kan şekerinin düzene girmesine yardımcı olur. Bu sebeple yeşil elma şeker hastalarının da beslenme listesinde yerini alır.
Örneğin bir elmayı tüketirken geçen süre zarfı 1 kuru inciri tüketirkenden uzun olduğu için elma kan şekerini daha yavaş yükseltmektedir.
Elma: Diğer meyvelere oranla daha fazla şeker içeren elma, aslında kan şekerini dengeleme etkisine sahiptir. Bu özelliklerini lif ve sadece bu meyvede bulunan “phloretin” isimli bir antioksidan bakımından zengin olmasına borçludur.
Öğünler arasında bir avuç üzüm veya orta boy bir elma, şeker hastalarının halihazırda çok çalışan, insülin üreten pankreaslarını zorlayabilecek ani bir artış yaratmadan kan şeker düzeyini koruyabilir.
Şekere İyi Gelen Meyve ve Sebzeler
Aynı şekilde portakal, çilek, erik, armut, çarkıfelek meyvesi, elma, guava meyvesi, avokado, kiraz gibi meyveler glisemik yük ve glisemik indeksi düşüktür. Böylece şeker hastalarının beslenmesi için en uygun meyvelerdir.
İlgili 45 soru bulundu
Yeşil elma karbonhidrat ve lif açısından zengin olduğundan sporcular tarafından da sıkça tüketilir. Ayrıca yeşil elma şeker oranı dengesini de sağlayarak kan şekerinin düzene girmesine yardımcı olur. Bu sebeple yeşil elma şeker hastalarının da beslenme listesinde yerini alır.
Glisemik indeksi yüksek, yani kan şekeri değerlerini hızlı değiştirebilen üzüm, incir, muz, kavun, karpuz ve kuru meyvelerin tüketimi bazı kişiler için sakıncalı hale gelebilir.
Uzun süre aç kalmak kan şekerini yükseltir mi? 12 saatten daha uzun süren açlıklarda stres hormonları da artacağı için açlık durumu kan şekerinde yanlış yüksek sonuçlara neden olabilir.
SALATALIK YEMENİN ETKİLER KAN BASINCINI DÜŞÜREBİLİR
Çalışma, salatalık suyunun yaş grubundaki kan basıncını düşürmede "önemli bir etkisi" olduğunu gösterdi. Salatalık suyunu sıkmak için bu bir neden olabilir. Salatalık kan şekerini düşürür mü? Karbonhidrat içeren, salatalık da dahil hiçbir gıda kan şekerini düşürmez.
Kabuğunda bulunan kuersetin maddeleri ile kan şekerini düşürürken, lifli yapısı ile de tok tutmaya yardımcı olan elma, hem şeker hastaları için hem de diyet yapanlar için sağlık dolu bir seçenek!
Dut, ahududu, yaban mersini, çilek ve böğürtlen gibi meyveler, insülin duyarlılığını artırarak kandaki glikoz klirensinin artmasına ve kan şekerini düşmesine fayda sağlayabilir. Son yılların en popüler meyvelerinden biri olan avokado, lif ve vitamin açısından çok zengindir.
Su içmek idrar yapımını artırdığından kanda bulunan yüksek miktardaki şekerin bir kısmının atılmasına yol açar. Böylece su içmek şekeri düşürür. Bu nedenle şeker hastası olanlar kan şekerinin dengelenmesi için günde en az 2,5 litre su içmelidir.
Her gün bir elma
Pankreas aşırı insülin üretir o da kan şekerini düşürür.
K vitamini içeriği zengin olan yeşil elma, kanın pıhtılaşmasını yardımcı olur. Cilt hücrelerinin serbest radikallerden uzak kalmasına destek olan yeşil elma, çok önemli bir C vitamini kaynağıdır. A vitamini içeriği de zengin olan yeşil elma, görmeyi kolaylaştırır. Yeşil elma, yaşlanmanın gecikmesine imkan tanır.
Çilek, üzüm, incir, kavun, karpuz, vişne gibi yaz meyveleri yüksek glisemik indekse sahiptir. Kan şekerinizi aniden yükseltebilir. Diyabetlinin bu tür yaz meyvelerinden uzak durması, kontrollü şekilde sadece tadına bakmak adına bir ölçek yemesi uygundur.
Yüzdelik olarak verilen HbA1c değeri, kan glukozu ile doğrudan orantılıdır. Örneğin HbA1c değerinin 6 olması, kişinin son 2-3 aylık dilimdeki ortalama kan glukoz seviyesinin 126 mg/dL olduğu anlamına gelir. HbA1c değerinin 8 olduğu durumda bu sayı 183'e, 10 olduğu durumda da 240'a yükselir.
Açlık kan şekeri kandaki glukoz düzeyinin 8-10 saat açlık sonrası ölçülen düzeyi olarak tanımlanır. Sağlıklı bir bireyin açlık kan şekeri değeri 70-100 mg aralığında olmalıdır. Bu aralık dışında belirlenen değerler özellikle şeker hastalığı için risk teşkil edebilir.
Badem ve ceviz
Hem ceviz hem de bademde bulunan yüksek lif ise insülin direncini düşürmeye yardım eder ve kan şekerinin daha kolay dengelenmesini sağlar. Düzenli olarak ceviz ve badem tüketimi diyabeti olanların insülin dengesini sağlayarak kilo vermesine yardımcı olur.
Kan şekerini dengeleyen besinler ve şeker düşüren besinler arasında probiyotik bakterilerin önemli bir kaynağı olan yoğurt da mutlaka yer almalıdır. Sütten yoğurt elde edilirken laktozun büyük oranda laktik aside dönüşmesi nedeniyle yoğurt, süte oranla çok daha düşük bir glisemik indekse sahiptir.
Yüksek oranda lif içeren yeşil elma, kan şekerini dengeleme konusunda daha başarılı. Ayrıca kırmızıya göre şeker ve karbonhidrat seviyesi daha düşük. Bu durumda yeşil elma sağlıklı beslenme listesine eklenmesi gereken meyve olarak tavsiye ediliyor.
Sabahları aç karnına tüketeceğiniz yeşil elma vücudun ihtiyaç duyduğu şeker miktarını azaltıyor ve vücudu şeker hastalığına karşı koruyor.
Elma Besin Değeri Tablosu
Lif ve vitaminlerinden faydalanmanın en iyi yolu, elmayı mevsiminde tazeyken kabuklarıyla birlikte tüketmektir. Malum bir klişe olsa da vitamini kabuğunda! Elma şeker oranı: Orta boy bir elmada (100 gram için) 10 gram şeker bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri