Kabak yaz mevsiminin tüm aylarında yenebilecek bir sebzedir. Hazirandan eylül sonlarına kadar doğal yetiştirilen kabakları tüketmeniz mümkündür. Ancak kış aylarında da birçok tezgahta kabak bulabilme imkanı vardır.
Mart ayında sebze tercihiniz ıspanak, havuç, pırasa, kırmızı turp, brokoli, pancar, taze yeşil kabak, meyvelerde ise elma ve muz olmalı.
Kabak yetiştirilme mevsimleri ve değerlendirilme şekillerine göre özellikleri yönünden diğer sebzelerden önemli ölçüde farklılık gösteren bir yazlık sebzedir. Ülkemizde yazlık kabak üretimi son yılarda örtü altında yapılan yetiştiricilik ile kış ayları da dahil olmak üzere bütün yıl boyunca yapılmaktadır.
Balkabağının toplanma zamanı bölgeden bölgeye değişmekle birlikte genellikle ekim ve kasım aylarında toplanır. Bu aylar arasında balkabağının meyveleri tam olarak olgunlaşır ve en lezzetli hale ulaşır.
Yaz sebzeleri arasında taze patates, marul, enginar, kabak, taze fasulye, bamya, bezelye, dolmalık biber, sivribiber, taze sarımsak, mısır, salatalık, domates, börülce yer alır.
İlgili 24 soru bulundu
Yaz dönemi meyveleri olarak karpuz, kavun, kiraz, kayısı, erik, çilek, şeftali, üzüm, incir, dut, böğürtlen ve armut sayılabilirken; taze fasulye, patlıcan, kabak, biber çeşitleri, domates, semizotu, bamya, enginar ve börülce yaz dönemi sebzelerine örnek olarak verilebilmektedir.
Ülkemizde çıkan yaz sebzeleri; sivri biber, taze fasulye, dolmalık biber, salatalık, patlıcan, domates, enginar, kabak, semizotu, börülce ve bamya. Yaz sebzelerinin çoğunluğunu çiğ kullanarak ya da sadece haşlayarak renkli ve lezzetli salatalar yapılabilir.
Bebeğiniz altı aylık olduğunda ilk başlanacak ek gıdalar daha az alerjik olan ve bebeğin sindirim sistemini rahatsız etmeyecek sebzeler, meyveler, yoğurt ve tahıl olmalıdır. Vereceğiniz ilk sebzeler patates, tatlı patates, havuç, balkabağı, kabak olabilir.
Bal kabağını bütün halde alacaksanız öncelikle kabuğunu mutlaka incelemelisiniz. Kabuğunda farklı benekler, çatlaklar varsa o kabağı asla almamalı, olabildiğince çatlaksız, yarasız olan bal kabaklarını tercih etmelisiniz.
Eski ve Yeni Dünya'nın sıcak bölgelerinde yayılmış 100 cins ve 850 türü vardır.
Kabak kış aylarında da yetiştirilen bir sebze konumundadır. Son yıllarda örtü yöntemi ile kış aylarında da farklı kabak türleri üretilebilir. Yaz mevsimlerinde daha çok sakız ve Girit kabak çeşitleri yetiştirilir.
Kabak Üretimine Göre Ülkeler. Çin Halk Cumhuriyeti, yılda 7.439.924,26 ton üretim ile dünyanın en büyük balkabağı üreticisidir. Hindistan 5.203.113,51 ton yıllık üretimiyle ikinci sırada geliyor. Yılda 1.314.540 ton üretimle Ukrayna, üçüncü büyük balkabağı üreticisidir.
Kabak tohumları, toprağın ısınmaya başladığı ilkbahar veya yaz mevsimlerinde ekilir. Optimum sıcaklık aralığı genellikle 18-30°C civarındadır. Bu sıcaklık aralığında, kabak bitkisi daha hızlı büyür ve verimli bir şekilde meyve verir.
Küçük ve orta boy sakız kabaklarından sıkı etli, kabuğu zedesiz ve parlak yeşil renkli olanlarını seçin. Kabak yumuşaksa bayatlamaya başlamıştır. Kabakları bütün olarak ve soymadan yıkayın. Soyarken de çok derin soymamaya özen gösterin.
sıklıkla merak edilir ancak kabağın çiğ olarak. tüketilmesinde bir sakınca yoktur. Hatta besin.
Kabağı Soymanıza Gerek Yok
Daha sert, daha lifli sebzelerin aksine kabak, pişirme işlemi sırasında daha da hassaslaşacak ve sindirimi kolay olan yumuşak bir kabuğa sahiptir. Artı, sebzenin içi çok sulu olduğu için kabuğu, özellikle uzun pişirme sürelerinde şeklini korumasına yardımcı olur.
Galeux d'Eysines Bal Kabağı
Dünyanın en tatlı kabak türlerinden biridir.
Tatlımız tüm bal kabakları ile olur ama en güzel, en çıtır beyaz Hatay kabağı ile oluyor. Bulamazsanız uzun bal kabakları da olur.
Bir tatlı yer miyiz: Helvacı kabağı veya kestane kabağı
Helvacı kabağı, bal kabağına olan benzerliğiyle de bilinir. Ancak bal kabağından farklı olarak kestane kabağının kabukları daha serttir, daha yuvarlak ve basıktır. Ayrıca daha dayanıklıdır. Kabak tatlısı için de en iyi kabak çeşididir.
1, 5 tatlı kaşığı tuz, yarım çay kaşığı kırmızı pul biber, 2 su bardağı sıcak su ekleyip tencerenin kapağını kapatalım. Kabaklar yumuşayana kadar yaklaşık 15 dakika pişirelim. Kabaklar piştiğinde ince kıyılmış dereotunu ekleyip karıştırdıktan sonra ocağın altını kapatalım. Afiyet olsun.
Kabağın faydalarında zengin bir antioksidan kaynağı olmasıyla beraber; vitamin ve mineral açısından da zengin bir sebze türü olan kabak, aynı zamanda yüksek su ve lif oranı sebebiyle bağırsak ve mide sağlığını korur ve kabızlığa iyi geldiği bilinir.
Küp kesilmiş kabakları yumuşayana kadar kaynatıp rondodan geçirin. Bir kasede yoğurt, ezilmiş sarımsak, mayonez karıştırıp ılımış kabağa ekleyin ve karıştırın. En son ince kıyılmış dereotu konup iyice karıştırın. Ilık servis edilir.
Yazlık sebzeler arasında yer alan kabak birçok farklı şekilde kullanılır. Bu nedenle de ekonomik değeri olan sebzelerden biridir. Türkiye'de de oldukça fazla yetiştirilen kabak son yıllarda örtü altında kış aylarında da yetiştirilebilir. Kabak sebzesinin birçok türü bulunur.
Yaz Meyve ve Sebzeleri Neler? Meyveler: Karpuz, kavun, şeftali, kayısı, vişne, kiraz, üzüm, incir, nektarin, mor erik, karadut, böğürtlen, yeşil erik, çilek. Sebzeler: Taze fasulye, dolmalık biber, sivri biber, patlıcan, salatalık, domates, enginar, kabak, semizotu, börülce, bamya.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri