Heparinli (Yeşil) tüpler; NT-ProBNP ve Plazma gerektiren diğer analizler biyokimya analizleri için kullanılır. Lityum düzeyi için sodyum heparin kullanılır. Amonyak düzeyi için sodyum veya lityum heparin kullanılır. Glikoz Tüpleri (Gri); Glikoz ölçümü ve ethanol gibi bazı maddelerin uzun süre saklanmasında kullanılır.
Yeşil kapaklı tüpler: Lityum heparin sayesinde kan ile plazmayı ayırarak, plazma elde etmek için kullanılır. Genellikle; Biyokimya laboratuvarlarında kullanılır.
Bu tüpler plazmanin hızlı, net ve kolay bir şekilde ayrışması için tasarlanmıştır. Mor Kapaklı EDTA'lı Tüpler: Hastanın tam kan sayımı sonuçlarının kontrolünde kullanılır. Mavi kapaklı Koagulasyon Tüpleri :Kanın pıhtılaşmasını ölçmede kullanılmaktadır. Gri Kapaklı Glikoz Tüpleri :glikoz ve laktat tespiti için uygundur.
Hastadan kan alındıktan sonra hiç bekletilmeden mor kapaklı edta'lı tüplere (tüpteki işaretli çizgiye kadar) yaklaşık 2 ml kan konulur. Kanın tüpe aktarılmasındaki gecikme pıhtılaşmaya ve yanlış sonuçlara neden olabilir.
Serum tüpleri (Sarı-Kırmızı); Biyokimya-Hormon-Mikrobiyoloji-Seroloji-İmmunoloji-Kan Bankası gibi birçok test için kullanılır. Heparinli (Yeşil) tüpler; NT-ProBNP ve Plazma gerektiren diğer analizler biyokimya analizleri için kullanılır.
İlgili 27 soru bulundu
Mor Kapaklı EDTA'lı Tüpler:
Tam kan sayımı tahlilinde HGB (hemoglobin), WBC (beyaz küre, lökosit), PLT (trombositler), HTC (hematokrit), HGB (hemoglobin) MCHc, RBC (eritrosit-alyuvar), RDW, lenfosit, monosit, eosinofil, bazofil gibi kan tahlilleri araştırılır.
Kök Hücre Bağışçısı olmak için;
Ardından kan grubunuzun belirlenmesi, enfeksiyon hastalıkları açısından test edilmesi (HIV, Hepatit ve Sifiliz) ve doku tipleme testlerinin yapılabilmesi için 3 tüp kan örneği alınır.
Siyah kapaklı (Sitratlı) tüplerle sedimentasyon testi çalışır. Serum tüpleri (Sarı-Kırmızı); Biyokimya-Hormon-Mikrobiyoloji-Seroloji-İmmunoloji-Kan Bankası gibi birçok test için kullanılır. Heparinli (Yeşil) tüpler; NT-ProBNP ve Plazma gerektiren diğer analizler biyokimya analizleri için kullanılır.
Bazı özel analizler ( koagülasyon testleri, D-dimer vb.) için gereklidir. Antikoagulanlı tüpe alınan kandan elde edilir.
Sarı kapaklı Jelli Tüpler: Biyokimya laboratuarlarında yapılan testler için gerekli olan kani almakta kullanılır.Bu tüpler serum ile plazmanın hızlı, net ve kolay bir şekilde ayrışması için tasarlanmıştır. 5.1.
Oksijen tüpleri mavi, Azot tüpleri yeşil, Asetilen tüpleri sarı, yanıcı gaz tüpleri kırmızı ve diğer bütün gazlara ait gri renk kodları ile boyanmaktadır. Tüplerin gerek renkleri, gerek uluslararası standartların öngördüğü diğer testler bakımından, müşteri istekleri aynen karşılanmaktadır.
Kan kültür şişesi (Mutlaka ilk sırada yer almalıdır.)
Cam tüp kullanıldığında kırmızı kapaklı tüp ilk alınır. üzerindeki seviye çizgilerine dikkat edilmelidir. Bu çizgiye kadar kan alındıktan sonra tüpler 4-5 kez yavaşça alt üst edilmelidir.
Tam Kan Sayımı (hemogram) testi nasıl yapılır? İç Hastalıkları (Dahiliye) doktorunun yönlendirmesinden sonra kolunuzdaki bir damardan, parmak ucundan, el üzerinden bir damardan, yenidoğan bebekler için topuktan özel bir tüpe kan örneği alınır.
Tüp: Mavi kapaklı sitratlı tüp • Kan örneği 9:1 oranında sodyum sitrat içeren mavi kapaklı tüplere alınır. • Kan örneğinin sodyum sitrat ile karışabilmesi için tüpler işaretli çizgiye kadar tam olarak doldurulmalı ve 5-6 defa yavaşça alt üst edilerek kanın antikoagülan ile tam teması sağlanmalıdır.
Kendinizi iyi hissederseniz yarım saat içinde normal aktivitenize dönebilirsiniz. Ağır veya tehlikeli işlerde çalışanlar 24 saat dinlenmelidir. Bu önemli katkınızdan dolayı tekrar teşekkür ederiz. Erkek iseniz 90 gün, kadın iseniz 120 gün sonra tekrar kan verebilirsiniz.
Kan vermenin olumsuz bir etkisi bulunmamakla birlikte çok fazla kan verildiği takdirde halsizlik yaratabilir.
Kan sayımı ve çevre kanı yayması için kullanılan mor kapaklı EDTA'lı tüpler (10 mL, 3 mL ve 1 mL), pıhtılaşma testlerinde kullanılan çeşitli büyüklükteki (1 mL, 5 mL ve 3 mL) mavi kapaklı sitratlı tüpler.
Karbondioksit tüp rengi RAL 7000 kodlu gridir. Bu tüplerin üzerine tüpün içerisinde olan gazın cinsi de yazılır. Böylece karbondioksit gazı tüpü rengi ile diğer tüplerden ayrılır. Yangın söndürme cihazlarında kullanılan karbondioksit tüplerinin rengi ise kırmızıdır.
Hidrojen gazı, kırmızı (RAL 3020) renkteki tüplerde saklanır. Helyum gazı, kahverengi (RAL 8008) renk kodunun yer aldığı tüplerde muhafaza edilir. Etilen Oksit + CO2 gazı, gri (RAL 7000) renk kodunun bulunduğu tüplerde saklanır.
Heparin sayesinde kanın pıhtılaşması önlenir ve plazma elde edilmesi sağlanır. Rutin biyokimya ile beraber acil biyokimyada da kullanılır. Bu ürün grubunda yer alan Lityum Heparin + jelli tüplerde santrifüj esnasında jel plazma ve kan hücreleri arasına girerek kaliteli bir plazma elde etmenizi sağlar.
Tam Kan Sayımında Hangi Değerlere Bakılır? Kandaki kırmızı hücre, beyaz hücre ve trombosit sayısı ölçülür. Kırmızı kan hücrelerinin boyutu ve ortalama boyu hesaplanır. Kırmızı kan hücrelerinden (hematokrit) oluşan kan oranı hesaplanır.
Serum veya plazma en geç 4 saat içinde çalışılmalıdır. Çalışılmadığı takdirde +4 °C 'de buzdolabında ağzı kapalı olarak muhafaza edilir. 12-24 saatten fazla bekletilen serum +4 °C 'de saklansa bile numunelerin değerlerinde değişmelere neden olmaktadır.
A- Sarı veya Kırmızı Kapaklı Kan Alma Tüpleri:
Tüpler pıhtılaşmayı aktive eden mikronize silika tanecikleri ve alt tarafı engelleyici jel ile kaplıdır. Saklama ve gönderim koşulları • Tüplerin ¾' nü kanla doldurun. (Tamamını değil) • Tüpleri kan alındıktan sonra yaklaşık 1-2 saat oda sıcaklığında bekletin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri