Lifli gıdalar: Baklagiller, pancar, pırasa, enginar, ıspanak, lahana, kızılcık, kereviz, keten tohumu gibi lif bakımından zengin gıdaların tüketimi bağırsakların harekete geçmesine yardımcı olmaktadır. Yine lifli gıda gruplarından fasülye, bezelye ve mercimek kabızlığa iyi gelmektedir.
Yeşil mercimek lif oranı açısından zengin bir bakliyat türüdür. Lifli gıdaların sağlığa etkisi ise bağırsak sisteminin düzenli çalışmasıdır. Yeşil mercimek tükettiğinizde bağırsaklarınız daha aktif hale gelecektir. Bu durumun sonucunda kabızlık gibi problemler ortadan kalkacaktır.
Kırmızı mercimek besin lifi bakımından zengin olduğu için bağırsak hareketlerini düzenliyor, bağırsakları yumuşatırken kabızlık sorununa da çözüm olabiliyor. Ancak bunun için kırmızı mercimeği aşırıya kaçmadan ve mümkünse çorba halinde tüketmek büyük önem taşıyor.
Bir kilo mercimekte bir kiloluk etle aynı protein değeri, karbonhidrat ve mineraller bulunmaktadır. Besin değeri et kadar yüksek olan mercimeğin sindirimi de et kadar zorlayıcıdır. Etin sindirimine yardımcı olması için domates yenmesi önerilir. Aynı şey mercimek içinde de geçerlidir.
Özellikle yeşil mercimek kaynatılıp süzüldükten sonra içerisine bir kaşığı bal eklenerek tüketilebilir. Ayrıca kilo vermek isteyenler da suyu tüketebilir. Su yüksek enerji sağlayarak yağ yakımını hızlandırmanın yanı sıra metabolizmayı da düzenler.
İlgili 43 soru bulundu
Sağlıklı bir beden için haftada iki kez yeşil mercimek tüketebilirsiniz.
Kuru baklagiller besin öğesi bileşimi ve posa içeriği açısından haftada en az 3 kez mutlaka tüketilmelidir. Yeşil mercimek özellikle kadın sağlığı açısından çok önemlidir.
Folik asit açısından zengin olması sebebiyle kansızlığa iyi gelir. Yeşil mercimek, enerji üretimi ve metabolizmayı hızlandırma gibi fonksiyonlar için gerekli olan demir açısından oldukça iyi bir kaynaktır. İçerdiği magnezyum sayesinde böbrek sağlığını korumaya katkı sağlar.
Yeşil, kırmızı ve sarı mercimekte fitik asit bulunduğundan, şişkinliğe sebep olmaktadır.
Yeşil mercimek sindirim sistemine çalıştırarak metabolizmayı hızlandıran bir besindir. Lif açısından zengin olan yeşil mercimek diğer besinlere göre daha çok tokluk hissi verir. Antioksidan kaynağıdır. Antioksidan açısından zengin olan yeşil mercimek tüketimi antioksidanlar açısından zengin olan bir besindir.
Sebze çorbası yapılabilir ve çorbanın içine 1 çay kaşığı kadar zeytinyağı eklenmesi kabızlığı önleyebilir.
Kuru erik, elma, armut, kivi, incir, turunçgiller (portakal, greyfurt, mandalina), ıspanak, Brüksel lahanası, brokoli, enginar, bezelye, fasulye, mercimek, chia tohumu, keten tohumu, tam tahıllı çavdar ekmeği, kefir gibi besinler kabızlıkta oldukça faydalıdır.
Kabızlık için yoğurt tüketildiğinde, bağırsaktaki dost bakterilerin sayısını artırabilir ve bağırsak bariyerindeki hücrelerin onarılmasına katkıda bulunabilirsiniz.
En sağlıklı bakliyatlar arasında sayılan mercimek, potasyum ve karbonhidrat açısından da çok zengindir. Mercimek gaz yapmasının yanı sıra midede şişkinlik hissi de uyandırır.
Yeşil mercimek pek çok açıdan oldukça faydalıdır. Bunun yanı sıra yeşil mercimeğin haşlandığı su içildiğinde bu bağırsakları da temizler. Bu su aynı zamanda sindirimi de çok kolaylaştırır.
Sindirim Sistemini Düzenler
Lif, bağırsaklarda bulunan iyi bakterileri besleyerek sindirim sisteminin doğru çalışmasını sağlar. Aynı zamanda lif, kanser riskini azaltmaya da yardımcı olur.
Mercimek. Mercimek lif, mineraller ve vitaminlerle doludur. Protein ve lif tok tutar, sindirimi hızlandırır ve toksinleri kolondan temizler. Böylece metabolizmanız hızlanır.
Yoğurtun en yakıştığını salatalardan biri olan yoğurtlu yeşil mercimek, şüphesiz herkes tarafından sevilecek eşsiz bir lezzet. Vitamin ve mineral bakımından zengin yeşil mercimeğin yoğurtla olan uyumuna bayılacaksınız.
Mercimek sahip olduğu yüksek lif oranı sayesinde kilo vermede yardımcı olmaktadır. Mercimek diyet listelerinin vazgeçilmez gıdalarından biri olarak ifade edilmektedir. Uzun süre tok kalmayı sağlayan mercimek zayıflamak isteyenler tarafından sık tüketilen bir bakliyat olmaktadır.
Yeşil mercimek özellikle kış aylarında yoğun olarak tüketilmektedir. Zengin bir lif kaynağı olan yeşil mercimek haşlanarak tüketilir. Yeşil mercimek bakliyatının yemeğinin yanı sıra salatası ve çorbası da yapılabilir.
Genelde bu sorunun cevabı hayır olur çünkü mercimeğin suyunun gaz yaptığı düşünülür. Yeşil mercimeğin ilk kaynatma suyu aslında besleyici ve lezzetli bir su. Genelde gaz yaptığı inanışı olsa da mercimeğin ilk suyu aslında gaz yapmıyor.
Yeşil mercimek yaklaşık 45 dakikada pişer. Tuz ve asit, örneğin reçetenizdeki sirke ve limon suyu ise bu pişme süresini uzatır. En iyi sonuç için tuz, limon suyu veya sirkeyi mercimek sade suda bir süre piştikten sonra eklemelisiniz. Mercimeğin pişip pişmediğini birkaç tane alıp dokusuna bakarak kontrol edebilirsiniz.
Diğer Boyutlar: 1 porsiyon - 217kcal, 1 kase - 367kcal, devamı için...
Kilo vermek istendiğinde günlük kalori alımını azaltan mercimeği haşlayıp 2 yemek kaşığı miktarında salatalarda da tüketebilirsiniz. Güçlü bir lif kaynağı olan yeşil mercimek, midede şişip yer kaplayacağı için az yemeye karşılık acıkma hissiyatını azaltarak diyete olumlu etki sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri