Ev hanımlarının yemeklere sık sık dahil ettiği ve yemeklere güzel bir başlangıç olan mercimek çorbası, doğru muhafaza edildiğinde yaklaşık 3 güne kadar tüketilebilir.
Bu durumda bakliyat tüketenlerin akıllarına bakliyat buzdolabında saklanır mı sorusu gelmektedir. Bu sorunun yanıtı evettir. Bakliyat çeşitleri buzdolabında uzun sürelerce saklanabilmektedir. Bakliyatı açtıktan sonra cam kavanoz veya bez torbalara aktararak buzdolabında saklanabilmektedir.
Bakliyatlarla dolu o kavanozları ya da bez torbaları mümkünse sıcaklığı 0 ila 5 derece arasında, bu mümkün değilse en fazla 15-18 derece arasında olan ortamlarda ve karanlıkta, güneş ışığından uzak alanlarda saklamalısınız. Rutubetsiz bir dolap, bunun için uygun olacaktır.
Kuru baklagiller besin öğesi bileşimi ve posa içeriği açısından haftada en az 3 kez mutlaka tüketilmelidir. Yeşil mercimek özellikle kadın sağlığı açısından çok önemlidir. Sindirim sistemi hastalıklarının, bazı kanser türlerinin, kalp ve damar hastalıklarının önlenmesinde çok önemlidir.
Ancak bizim evin de demirbaşlarından biri olan yeşil mercimeğe asker karavanasında 'karaşimşek' dendiğini ilk defa bu sohbette duydum. 24 yaşındaki büyük oğlum Mehmet'in bir zamanlar seyretmeye bayıldığı “Karaşimşek” dizisinden esinlenilerek konan bu isim bence de çok doğru bir yakıştırma.
İlgili 27 soru bulundu
Yeşil mercimek B vitamini kaynakları arasında yer alır. B vitamini sayesinde sinir sistemi sağlığını korur. Hormonların daha sağlıklı çalışmasına da katkıda bulunur. Besin değeri açısından cilt ve saç sağlığını korumada etkilidir.
Yeşil mercimeklerin dağılmaması için mercimek bir süre pişirildikten sonra limon suyu ve tuz eklenebilir. Tuz, limon suyu ve sirke yeşil mercimeklerin dağılmasını önleyecektir.
Baklagiller. Fasulye, nohut, bakla, mercimek ve diğer baklagiller nem içermeme özelliğine sahiptir. Bu nedenle sağlık için herhangi bir risk oluşturmadan uzun yıllar saklanabilirler.
Bağırsak sisteminin daha hızlı çalışmasını sağlar, vücudun dengeli şekilde kilo vermesine yardımcı olur. Yeşil mercimek, yemek şeklinde tüketildiğinde kilo vermeye yardım edebilir. Suyu alınarak tüketildiğinde, kilo verme konusunda daha fazla yardım edebildiğini söylemek mümkün olabilir.
Gece boyunca limonlu ya da sirkeli suda bekletilen mercimeğin fitik asit oranı düşürülebilir. Bu da mercimeğin daha az şişlik yaratmasına ve daha az gaz yapmasına neden olacaktır. Mercimeğin pişirilmeden önce bol suda yıkanması da söz konusu besinin gaz yapıcı etkisini azaltır.
Buğday ve mercimeği güzelce yıkayıp, üzerini geçecek kadar su ilave edip, düdüklüde on beş dk haşlıyoruz. Soğuduktan sonra buzdolabı poşetlerine eşit bir şekilde koyuyoruz ve doğru buzluğa gönderiyoruz.
-Her türlü bakliyat yemeği, buzlukta saklanabilir. Suyu çok azaltılarak saklama kabına alınan, kuru fasulye, nohut, mercimek gibi yemekler, çıkarıldığında iyice çözülmesi beklenip, karıştırılmadan ısıtılmalı. Bunun en uygun yöntemi, donmuş yemeği, mikrodalga fırında çözdürmektir.
Bakliyatların saklanması için saklama kapları pratik bir yöntemdir. Plastik saklama kaplarından uzak kalmalı, cam saklama kavanozlarını tercih etmelisiniz. Cam kavanozların içinde bulunan mercimek, nohut, fasulye, bulgur gibi gıdaların durumunu gözlemlemek daha kolay olacaktır.
* Yeşil mercimek ve barbunyanın rengi koyulaşmışsa, kahverengileşmişse, eski mahsul olduğunu gösteriyor ve kesinlikle yenmemesi gerekiyor. * Fasulye ve barbunya paketlerinde yarım taneler varsa, bozuk görüntülü taneler karıştırılmışsa, bunu da almamak gerekiyor.
Kuru Baklagiller: Mercimek, fasulye ya da nohut gibi kurubaklagiller de su içermez. Bu nedenle son kullanma tarihlerine dikkat edilmesi gerekse de bu gıdalar dayanıklı gıdalardır.
Yemekten hemen önce kaynatıp süzmek mercimeğin içindeki suda çözünen vitaminleri kaybetmenize neden olur. Bu sebepten geceden ıslatmak, ya da pişirmeden önce mümkünse bir saat kadar ılık suda pişirmek daha doğru bir yöntemdir. Bu işlem aynı zamanda pişirme sürenizi de azaltacaktır.
Mercimek yemeği
Artan mercimek yemeğini suyundan süzdükten sonra börek veya bulgur pilavı yapmak için kullanabilirsiniz. Bir diğer alternatif ise mercimekleri robottan geçirdikten sonra mercimek köftesi yapımında değerlendirebilirsiniz.
Yeşil, kırmızı veya sarı mercimeğin suda bekletilmesi doğal fermantasyon sağladığından, gaz yapma özelliğini gidermektedir. Aynı zamanda kısık ateşte uzun süre pişirilen mercimek yemeğinin gaz yapmadığı görülmektedir.
Sağlıklı bir beden için haftada iki kez yeşil mercimek tüketebilirsiniz.
Tam taneli pirinç (esmer, kırmızı veya siyah):
Kepek katmanındaki yağdan dolayı, bu tür pirincin yaklaşık altı aylık raf ömrü vardır. Daha uzun raf ömrü için buzdolabı veya dondurucuda saklanması tavsiye edilmektedir. Pişmiş pirinç, buzdolabında üç ila beş gün arasında veya dondurucuda altı aya kadar saklanabilir.
Evde kuru fasulye, mercimek, barbunya, nohut nasıl saklanır gibi sorularınızın cevabı olarak da, bu bakliyatları mutlaka ağzı kapalı, cam, vakumlu kavanozlar kullanarak hava ile temasını keserek saklamalısınız. Çünkü böceklenme, kelebeklenme gibi bozulmalar hava ile temas etmeleri durumunda görülür.
Haşladığımız mercimekleri ekleyelim ve güzelce karıştıralım. Yemeğimizin suyunu da ilave ettikten sonra kaynamaya bırakalım. Kaynamaya başlayınca ocağın altını kısalım ve mercimekler yumuşayana kadar ara ara kontrol ederek yaklaşık 20 dakika pişirelim. Pişen yeşil mercimek yemeğimiz servise hazır.
Genelde bu sorunun cevabı hayır olur çünkü mercimeğin suyunun gaz yaptığı düşünülür. Yeşil mercimeğin ilk kaynatma suyu aslında besleyici ve lezzetli bir su. Genelde gaz yaptığı inanışı olsa da mercimeğin ilk suyu aslında gaz yapmıyor.
1) Mercimeği pişirmeden önce ayıklayıp mutlaka suda yıkamak gerekir. 2) Pişirmeden önce birkaç saat soğuk suda bekletmek pişirme süresini kısaltır. 3) Tuz ve asit (örneğin sirke ve limon suyu) pişme sürecini yavaşlatır.
Kıvamı koyuysa sıcak su ekleyebilirsiniz. Tereyağını yakıp ekleyelim. En son üzerine bir kepçe sıcak su gezdirip (çorbayı hemen servis etmeyecekseniz üzerinin kabuklanmasını engeller) karıştırmadan kapağını kapatalım. Afiyet olsun.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri