Sporcular, poğaça, börek, kurabiye, baklava gibi tatlılar başta olmak üzere yoğun miktarda un ve şeker barındıran hamur işi, unlu mamül ve şerbetli tatlılardan uzak durmalıdır. Kilo almayı ve yağ depolamayı hızlandıran bu ürünler kilo artışına ve buna bağlı birçok hastalığa sebep olabilir.
Spordan sonra sporcuya uygun olarak belirlenmiş, glikoz gibi basit şeker tüketimi glikojen depolarını daha hızlı doldurmaya yardımcı olur. Glikoz hızlı bir şekilde sindirilmesi sebebiyle kaslara çok daha hızlı ulaşır ve glikojen depoları için toparlanmanın daha hızlı başlamasını sağlar.
Öncelikle beyaz un ile yapılan tüm hamur işleri, pirinç pilavı ve makarna gibi besinlerden uzak durmalısınız. Şeker ve şeker içeren reçel, bal, pekmez, marmelatlar ile gazlı içecekler, hazır meyve suları gibi şeker içeriği yüksek gıdalardan vazgeçmelisiniz.
Diğer taraftan şeker tüketimi, sporcuların antrenman rutinine ve çalışma programlarına enerji ve canlılık getirebilir. Genellikle sporcular, tüketilen doğru miktarlardaki şeker ve karbonhidrattan faydalanırlar. Sağlıklı ve kararlı ölçülerde vücuda alınan şekerin, sporcuların performansını arttırdığı da bir gerçektir.
Bu nedenle uyguladığınız diyette tatlılara yer verebilirsiniz. Tatlı tüketmek istiyorsanız kilo kaybınızı da durdurmamak için ana öğününüz ile beraber değil, ana öğününüzden 2-3 saat sonra ara öğün olarak tüketmeye çalışın. Tercihinizde kalori kontrolü sağlamanız kilo vermenizi de hızlandıracaktır.
İlgili 38 soru bulundu
1 porsiyon şerbetli tatlı kaç kalori? Şerbetli Tatlı besin listesi, Şerbetli Tatlının 100 gr besin ortalaması yaklaşık 264 kaloridir (51 adet besin için).
Şerbetli ve yağlı tatlılar olan baklava, şöbiyet ve künefe yerine daha az kalorili olan güllaç, muhallebi veya dondurma gibi sütlü ve hafif tatlı seçeneklerine yönelmek diyetinizin verimli geçmesini sağlar. Bunun yanında tatlıyı aç karnına yememek de iştahınızın kapanmasını engellemek için önemlidir.
Vücutta su tutulmasını arttırır. Bel ve göbek yağlarını arttırır. Yüksek yoğunluklu lipoprotein olan HDL'yi düşürür ve dejeneratif hastalıkların başlangıcı olan kan trigliseritlerini yükseltir. Kilo alma, şişmanlık ve obeziteye neden olur.
Tam yağlı süt ürünleri içerdiği hayvansal yağ ve beraberinde getirdiği yüksek kaloriden dolayı spor yapan bireylerin tercih ettikleri ürünler değildir. Günlük almamız gereken kaloriyi makrolara böldüğümüzde ortalama %25-30'luk bir kısmı yağdan gelmektedir.
Gazlı içeceklerin kas sistemi üzerinde olumsuz etkisinin olduğunu gösteren bir çalışma bulunmamaktadır.
Hamur işi ve Tatlılar. Sporcular, poğaça, börek, kurabiye, baklava gibi tatlılar başta olmak üzere yoğun miktarda un ve şeker barındıran hamur işi, unlu mamül ve şerbetli tatlılardan uzak durmalıdır. Kilo almayı ve yağ depolamayı hızlandıran bu ürünler kilo artışına ve buna bağlı birçok hastalığa sebep olabilir.
Sporcular için çikolatanın rengi ne kadar koyu ise o kadar iyi. Bu bakımdan uzmanlar bitter çikolataları tavsiye ediyorlar. Bizim tavsiyemiz Nestlé 1927 markasının %82 ve %60 kakao oranında olanları.
Vücut geliştirmeye yeni başladıysanız her ay maksimim 1 kg kas kitlesi kazanırsınız. 6 ay düzenli devam etmeniz ve düzeninizi bozmamanız halinde 6 ay sonra 6 kg kas kazanmış olursunuz. Üstelik bu rakamların küçümsenmemesi gerekir çünkü görünüşünüz 6 kg kas kitlesiyle birlikte değişmeye başlayacaktır!
Egzersiz yapmak zorlu bir süreçtir ve zorlu sürecin sonucunda vücudunuz kendini onarmaya başladığında şişkinlik yaşayabilirsiniz. Bu, egzersiz sonrası hasar gören kas ve dokuların iyileşmesi için önemli olan normal bir süreçtir.
Sporcular için süt ne zaman tüketilir? Egzersizden önce: Egzersizden önce süt ve süt ürünleri tüketmek (süt, aromalı süt, yoğurt, sütlü tatlılar ve sıvı öğün takviyeleri), karbonhidrat sağlar, enerji ve sıvı ihtiyacı gereksinimlerini karşılar. Çoğu lif açısından düşük olan süt ürünleri, egzersiz öncesi için uygundur.
Spor sırasında su içmek, vücudunuzun kendini toparlamasına ve spordan kaynaklanabilecek sorunların önlenmesine yardımcı olur. Ancak içtiğiniz suyun temiz, sağlıklı ve içerdiği her türlü zararlı maddeden arınmış olması da oldukça önemlidir.
Yüksek kalitede protein içerdiğinden kaslar için gereklidir. Kalsiyum ve D vitamini deposu yoğurt, kasların gelişimi ve sindirimin düzenlenmesi için oldukça faydalıdır.
Spordan sonra karbonhidrat ihtiyacını karşılayacak en iyi meyve muzdur. Vücudunuzdaki glikojen seviyesini en hızlı şekilde restore edebilir. Sporda terle birlikte kaybettiğin potasyum ihtiyacını da karşılayacaktır. Spor sonrası muz ve süt ikilisi güzel bir alternatiftir olabilir.
Spor sonrası ilk 30 dakika içerisinde protein alımı kasların beslenmesine yardımcı olacaktır. Tavuk göğsü veya hindi eti, balık, süzme peynir, barbunya, yumurta, yoğurt, yemişler (fındık, fıstık, badem, kabak çekirdeği) bu ihtiyacınızı karşılayacak besinlerdir.
Karbonhidrat açısından oldukça zengin olan pirincin tüketilmesi ise, özellikle enerji ihtiyacını ortaya çıkaran spor dallarında, kaybedilen enerjinin geri kazanılması ve kas gelişimi için oldukça önemlidir. Proteinler insan vücudunun gereksinimi olan besin maddelerinin önemli bir bölümünü oluşturur.
Karbonhidratlar. Bir diyetin vazgeçilmez besin ögesi ve vücudun temel enerji kaynağıdır. Sporcu diyetinin de en önemli bileşenidir. Pilav, makarna, ekmek, sebze ve kurubaklagil gibi kompleks karbonhidrat kaynakları sporcuların beslenme programında mutlaka bulunmalıdır.
Kan şekerinin gün içerisinde dengeli olması çok önemlidir. Eğer kan şekeri gün içerisinde dengeli değil de dalgalı olarak seyrediyorsa ani kan şekeri düşmesi sonucu vücut tatlı tüketmek ister. Hareketsiz yaşam tarzına vücut adapte olmuşsa ekstra enerji sarfiyatı olduğu günlerde vücut geçici olarak tatlı ister.
Genel olarak kadınlara günlük 5-6 çay kaşığı(25 gram), erkeklere 8-9 çay kaşığı(32 gram) şeker alınması tavsiye ediliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri