Yeşil pasaportun sağladığı en büyük avantaj, tam tamına 160 ülkeye vize almadan giriş yapabilmeniz. Vize işlemleriyle uğraşmanızı önleyen bu pasaport aynı zamanda bazı ülkeler için kapıda ya da online şekilde vize almanızı da sağlıyor. Yeşil pasaport diğer pasaportlara oranla çok daha fazla ülkenin kapılarını açıyor.
Hususi pasaport alınırken pasaport harcı ödenmez. Yeşil pasaportun dolaşım gücü oldukça yüksektir. Yeşil pasaport sahibi kişiler dünyada resmi olarak tanınan 195 ülkeden 160'ına vizesiz ya da kapıda vize veya online vize ile giriş yapabilmektedir.
Bordo pasaporta kıyasla daha fazla ülkeye vizesiz seyahat imkânı sunması, pasaportun imkânlarından belirli aile bireylerinin de faydalanabilmesi, bazı durumlarda emeklilik sonrasında da pasaporttan yararlanılabilmesi ve harç ücretinin bulunmaması, yeşil pasaportun avantajları arasında yer alır.
Yeşil pasaportlular, bordo pasaportluların vizesiz giremediği 67 ülkeye vizesiz giriş ayrıcalığına sahiptir.
İlgili 19 soru bulundu
İsviçre seyahatinde bulunacak olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının İsviçre vizesi almaları zorunludur. Yeşil pasaport ve diplomatik pasaport sahibi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ise 6 ay içerisinde 90 günü geçmeme ön koşulu ile İsviçre vize işlemlerinde bulunmalarına gerek yoktur.
Hizmet, Hususi (Yeşil) ve Diplomatik pasaport hamili vatandaşlarımız, 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla, Almanya'ya yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.
Buna göre; hususi (yeşil) pasaportun geçerlilik süresi 5 yıldan 10 yıla çıkarılması nedeniyle, süresi dolan veya dolmasına bir yıldan az süre kalan pasaportların bugünden itibaren geçerlilik süresinde uzatma işlemine başlanırken, süre uzatma işlemi ücretsiz yapılıyor.
Yeşil pasaport, çoğu insanın kullandığı bordo pasaporttan farklı olarak 5 yıllık geçerlilik süresi ile vize sorununu ortadan kaldıran bir pasaport türüdür. Bordo renkteki hususi pasaport sahibi Türk vatandaşlarının vize alması gerekirken yeşil pasaporta sahipseniz çoğu ülkeyi daha kolay ziyaret edebilirsiniz.
Dışişleri Bakanlığı, yeşil ve gri pasaport sahiplerinin Avrupa Birliği üyesi ülkelere girişlerde ETIAS sistemine üye olmaları gerektiği yönündeki haberleri yalanladı.
Pasaport türleri içinde en avantajlı olanı siyah pasaport olarak da bilinen diplomatik pasaporttur. Dışişleri Bakanlığınca sadece üst düzey devlet yetkililerine ve diplomatlara verilen diplomatik pasaport, birçok ülkeye vizesiz giriş sağlar.
Kamuda çalışan veya kamudan emekli olanların alabileceği yeşil pasaport sayesinde dünyanın her kıtasında yüzlerce ülkeye vizesiz olarak seyahat edebilirler. Yeşil pasaport sahiplerinin çocukları da 25 yaşına kadar öğrencilikleri devam ettiği sürece yeşil pasaport kullanma hakkında sahiptir.
Diplomatik pasaport sahiplerinin, umuma mahsus pasaport ve diğer pasaport sahiplerine oranla ayrıcalıkları fazladır. Örneğin siyah pasaport sahibi kişiler, birçok ülkeye vizesiz bir şekilde girebilmektedir.
Son Henley Pasaport Endeksi 2023 sıralamasında birinci sırayı Singapur aldı.
Küresel ölçekte vatandaşlık ve oturum danışmanlığı hizmeti veren Henley&Partners tarafından hazırlanan Pasaport Endeksi'ne göre dünyanın en güçlü pasaportuna sahip ülke Singapur olurken, üç basamak yükselen Türk pasaportu 50. sırada yer aldı.
Suudi Arabistan Vize İstiyor Mu? Suudi Arabistan Krallığına seyahat etmeyi planlayan Bordo (Umumi), Hususi (Yeşil), Hizmet(Gri), Diplomatik (Siyah) pasaporta sahip tüm Türk vatandaşlarının krallığa giriş yapabilmeleri için vize almaları mecburidir.
Yeşil pasaport 6 ay kalış kuralı kısaca yeşil pasaport sahiplerinin Avrupa ülkelerinde son 180 günde (6 Ay) maksimum 90 gün kalabiliyor olmasıdır.
Genel olarak yeşil pasaportun süre sonuna 6 aydan az süre kaldığında sorun yaşandığından pasaport süre sonuna 6 ay kala firmaların, İhracatçı Birliğine başvurarak yenileme işlemi yapmalarında fayda vardır. Yenileme işlemi sonucunda firmalara 4 yıl süreli yeni bir pasaport cüzdanı verilecektir.
Yeşil pasaport, devletin ülkemiz vatandaşlarına verdiği birkaç pasaport türünden biridir. “Hususi pasaport” olarak da bilinen bu belge, devlet memurları ile ailelerine ve belirli koşulları karşılayan, yurt dışı ile ticaret yapan bazı iş insanları ile avukatlara verilir.
Bu yıl için vergi, harç ve cezalardaki yeniden değerleme oranı %122,93 olmuş ve bu oran pasaport ücretlerine de yansımıştır. Buna göre 2023 yılı için 10 yıllık pasaport harcı 4.943 TL olacaktır. Pasaport defter bedeli ise 501 TL'ye yükselmiştir.
Yeşil pasaport harç bedeli (2023)
Hususi damgalı pasaport dış kapak renginin yeşil olması nedeniyle yeşil pasaport olarak da anılır. 2023 yılı yeşil pasaport ücreti 501 TL olan defter bedelinden ibarettir. Yeşil pasaport, harç bedelinden muaftır.
– Kadro derecesi 1.,2. veya 3. derece iken emekliğe ayrılan veya görevden çekilen memur ve diğer kamu çalışanlarına, Yukarıda bahsi geçenler emekli olduktan sonra da yeşil pasaport ayrıcalıklarını korurlar.
Şimdiden teşekkürler. Merhaba, Yeşil pasaport sahipleri 90 güne kadar kalışlar için İsviçre vizesinden muaftır.
Yeşil pasaport sahipleri Avrupa ülkelerine vizesiz seyahat edebilir fakat İngiltere için vize başvurusu yapmak ve vize harç ücretini ödemek durumundadırlar. Başvuru için devlet memuru olarak çalışmakta olduğunuz kurumdan çalışma belgesi, izin yazısı, maaş bordroları ve görev kimlik kartı fotokopinizi temin etmelisiniz.
Yeşil pasaportla Amerika'ya vize almadan seyahat edilmesi mümkün değildir. Ayrıca bir çok ülkeye vizesiz giriş hakkına sahip olan diplomatik pasaport sahiplerinden de Amerika vize talep etmektedir. Amerika vize işlemleri kapsamında mülakat uygulaması bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri