Bordo ile yeşil pasaport arasındaki farklar neler? Bordo pasaport ile yeşil pasaportun en önemli farkı birinin umumi diğerinin ise hususi olmasıdır. Hususi olarak sadece belirli kademedeki devlet memuru, kamu çalışanı, TBMM üyesi gibi kişilerin çıkartabildiği yeşil pasaport ayrıcalıklı bir pasaport türüdür.
Yeşil pasaportun sağladığı en büyük avantaj, tam tamına 160 ülkeye vize almadan giriş yapabilmeniz. Vize işlemleriyle uğraşmanızı önleyen bu pasaport aynı zamanda bazı ülkeler için kapıda ya da online şekilde vize almanızı da sağlıyor. Yeşil pasaport diğer pasaportlara oranla çok daha fazla ülkenin kapılarını açıyor.
Hususi pasaport, devlet adına çalışan memurlara ve belirli şartları taşıdıkları sürece bu memurların ailelerine, 5 yıllık süre ile verilen pasaport türüne denir. Yeşil renkli olduğu için yeşil pasaport olarak da adlandırılır.
Pasaport türleri içinde en avantajlı olanı siyah pasaport olarak da bilinen diplomatik pasaporttur. Dışişleri Bakanlığınca sadece üst düzey devlet yetkililerine ve diplomatlara verilen diplomatik pasaport, birçok ülkeye vizesiz giriş sağlar.
Yeşil pasaportlular, bordo pasaportluların vizesiz giremediği 67 ülkeye vizesiz giriş ayrıcalığına sahiptir.
İlgili 25 soru bulundu
Hizmet, Hususi (Yeşil) ve Diplomatik pasaport hamili vatandaşlarımız, 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla, Almanya'ya yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.
Türkiye Cumhuriyeti Umuma Mahsus Pasaport (Bordo), Hizmet Pasaportu (gri) ve Hususi Pasaport (yeşil) hamilleri İngiltere vizesine tabidirler. Diplomatik Pasaport (siyah) hamilleri ise 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla, İngiltere'ye yapacakları seyahatlerinde İngiltere vizesinden muaftırlar.
Son Henley Pasaport Endeksi 2023 sıralamasında birinci sırayı Singapur aldı.
Türkiye, Rusya ile birlikte 38. sırada bulunuyor. Araştırmaya göre neredeyse her ülkenin pasaportu bu yıl daha güçlü hale geldi.
Diplomatik pasaport sahiplerinin, umuma mahsus pasaport ve diğer pasaport sahiplerine oranla ayrıcalıkları fazladır. Örneğin siyah pasaport sahibi kişiler, birçok ülkeye vizesiz bir şekilde girebilmektedir.
Bordo pasaport, yurt dışına çıkmak isteyen Türk vatandaşlarına verilir. Pasaport talep eden her kişi için yaş farkı gözetilmeksizin ayrı pasaport defteri düzenlenir.
Buna göre; hususi (yeşil) pasaportun geçerlilik süresi 5 yıldan 10 yıla çıkarılması nedeniyle, süresi dolan veya dolmasına bir yıldan az süre kalan pasaportların bugünden itibaren geçerlilik süresinde uzatma işlemine başlanırken, süre uzatma işlemi ücretsiz yapılıyor.
Yeşil pasaport sahipleri, Schengen ülkeleri dahil olmak üzere herhangi bir vize işlemiyle uğraşmadan dünya genelinde 160 ülkeye vizesiz giriş yapabiliyor.
Kamuda çalışan veya kamudan emekli olanların alabileceği yeşil pasaport sayesinde dünyanın her kıtasında yüzlerce ülkeye vizesiz olarak seyahat edebilirler. Yeşil pasaport sahiplerinin çocukları da 25 yaşına kadar öğrencilikleri devam ettiği sürece yeşil pasaport kullanma hakkında sahiptir.
Yeşil pasaport, çoğu insanın kullandığı bordo pasaporttan farklı olarak 5 yıllık geçerlilik süresi ile vize sorununu ortadan kaldıran bir pasaport türüdür. Bordo renkteki hususi pasaport sahibi Türk vatandaşlarının vize alması gerekirken yeşil pasaporta sahipseniz çoğu ülkeyi daha kolay ziyaret edebilirsiniz.
Yeşil pasaport 6 ay kalış kuralı kısaca yeşil pasaport sahiplerinin Avrupa ülkelerinde son 180 günde (6 Ay) maksimum 90 gün kalabiliyor olmasıdır.
Ağustos 2016 Raporu'na göre 122 ülkeye vizesiz erişimle 38. sırada bulunuyordu. Ancak Pasaport Endeksi'ne göre, BAE pasaportu 175 ülkeye erişimi olarak dünyada 1. sıradadır.
Vizesiz veya sınırda vize
Vize Kısıtlamaları Endeksi 1 Şubat 2020 Raporu'na göre Almanya vatandaşları sınır kapısında vize alarak veya vizesiz 191 ülkeye seyahat edebilirler. Alman vatandaşları bu sayede seyahat özgürlüğü açısından dünyada 3. sırada yer almaktadır.
Türkiye pasaportu sahipleri her biri farklı vize şartlarına sahip çeşitli ülkelere seyahat edebilirler. Türkiye sahiplerinin vizesiz erişebildiği toplam 115 vizesiz ülke bulunur.
İsrail pasaportu “Guide Passport Ranking Index” sıralamasına göre 23. sıradadır. İsrail pasaportu sahipleri, 160 ülkeye vizesiz giriş yapabilirken 69 ülke için vizeye sahip olmaları gerekmektedir.
Hususi (yeşil), hizmet (gri) ve diplomatik (siyah) pasaporta sahip olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, Dubai'ye yapacakları 90 günü aşmayan seyahatler için vizeden muaf tutuluyor.
Umuma Mahsus Pasaport, Hizmet Pasaportu ve Hususi Pasaport hamilleri vizeye tabidir. Diplomatik Pasaport hamilleri ise 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla, anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.
Umuma mahsus (bordo pasaport), diplomatik (siyah pasaport), hizmet (gri pasaport) ve hususi (yeşil pasaport) pasaport hamilleri Kanada'ya yapacakları seyahatlerinde vizeye tabidir. Kanada Vize İşlemleri İçin Bizi Arayın!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri