10w60 yağ, marka olarak da mobil 1 uygun olur.
Yağ çubuğunu çektikten sonra sıkışmayacak şekilde aşağı indirmek gerekir, bu halde eğer üfleme yani gaz varsa ve çubuğu yukarı ittiği gözlemlenirse problem oluşmuş demektir. Bu durumun hemen fark edilmesi halinde segmanlar değiştirilmesi ile arızadan kurtulmak mümkündür.
İlk olarak aracın egzoz dumanına bakmanız yeterlidir. Egzoz dumanının rengi maviyse araç yağ yakıyor demektir. Ayrıca motoru çalışma sıcaklığına getirdikten sonra yağ kapağını açıp üfleme olup olmadığına da bakılmalıdır. Eğer motorda üfleme varsa motor yağ yakacaktır.
sorusunun cevabı olumludur. Yağ yakan bir motorun iç parçaları aşındığı için araç çekişi düşmektedir. Motordaki yağ eksikse sürtünme artacaktır.
*Üflemeyi keser. *Motor yağ sıcaklığını dengeler. *Motor aşınmasını engeller. *Korozyondan korur.
İlgili 25 soru bulundu
Eğer egzozdan mavi veya gri renkli bir dumanın çıktığını fark ederseniz motorda yağ yakımı var demektir. Motorun yağ yaktığını anlayabileceğiniz bir diğer ip ucu ise, motor üflemesi olarak bilinen ve motor kapağı açıldığında hava üfleme durumudur.
Dizel motorda hava üfleme, diğer bir deyişle basınç kaybından dolayı kaynaklanan bir durumdur. Hava üflemesinin anlaşılabilmesi için sıkıştırılmış ya da yanlış yakıt karışımı kartere geçtiği zaman yağ çubuğu çıkartılır ve doldurma kapağı açıldığı takdirde motor üflemesinin olup olmadığı görülebilir.
Yag filmi gerekenden az tabaka olusturacak,yuksek isi sebebiyle detenasyon(vuruntu)olacak,silindir cidarinda aşinma olacak,titreşim artacak.debriyaj sistemi surtunmesi azalacak(tutunmasi)kaçiracak.
Tam tersi durumda da daha uygun fiyatlı olsun diye 10W40 yerine 20W50 de koyarsanız yine yağınız yağlama görevini tam yapamaz. Çünkü yüzeyler arasına girebilmesi için ince bir yağ gereklidir. Yani kalın yağ yüzeylerin arasına giremeyecektir ve aracınızın motorunun yağsız kalmasına neden olacaktır.
Motor yağı seviyesi 1 litrenin altında ise bu aracınızın motoru için büyük sorunlara neden olmaktadır. Motor yağı 1 litreden eksik olursa motorda yatak sarması denilen problem başta olmak üzere hararet yapması ve tekrar çalışmaması gibi birçok sorun oluşmaktadır.
Bozuk ayarlı supaplar motor arızasına neden olabiliyor.
Supap boşluğunun az olması ise supapların tamamen kapanmasını engelleyerek yanma odasına egzoz gazı ve yağ sızmasına yol açıyor.
Araç motoruna uygun yağ kullanılmadığında, motor içinde yer alan segmanlar ve pistonlarda aşınmalar meydana gelecektir. Meydana gelen aşınmalar, parçalar arasına gaz girişinin olmasına ve motorun yağ yakmasına neden olur. Bunların sonucunda da motor üflemesi meydana gelir.
Eğer fazla yağ koydunsan fazla yağı atıyordur ama yağı fazla deyilse motorun üflüyor yani sekmanlar motora hava alıyor ve motor iç basınç arttığı için havalandırmadan yağ atar.Buda demek olurki motorunun yeni piston sekmana ihtiyacı olduğudur.
Aşınma sonucunda araç yağ yakmaya başlar. Otomobilin yağ yakmasının sebebi, pistonlarda bulunan yağ sekmanının aşınmasıdır. Otomobillerin yağ yakması, bizim toplumumuzda motorun üflemesi olarak bilinir.
Eğer üfleme varsa buhar çıkışı gözlemlenir. Saydam renkte gözlemlenen buhar ne yazık ki üflemenin en büyük göstergesidir. Ayrıca motor yağ kapağını açarak, aynı renkte buharı bu bölümden de görebiliyorsanız araç üflüyor demektir.
Liqui Moly Oil Smoke Stop - Yağ Dumanı Önleyici 300ml
Katalitik konvertörün çalışma ömrünü uzatır. Dizel araçlardaki siyah (kara) duman atmayı önler.
Fulllife 20W-50, benzinli veya dizel motorlu binek ve hafif ticari araçların yağlama gereksinimlerini eksiksiz karşılayan motor yağıdır. Özellikle şehir içi trafiğinde yoğun olarak kullanılan araçların motorlarında etkin performans gösterir.
Birinci Cevap: YOKTUR! Aslında motor yatak sesini kesen yağ diye bir bilgi olsa da, bu bilginin yanlış olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü bilinen bu bilgi motor yatak sesini kesmek için değil, kalın yağ kullanılarak, sadece motor yatak vuruntusunun çok ince olduğu motorlarda vuruntu sesi için denenmektedir.
İnce bir yağa ihtiyaç duyan motora kalın olanı koymak, parçaların yağlanamamasına, yağın aksama ulaşamamasına, sürtünmeye ve doğal olarak aşınmaya neden olur. 20W 50 motor yağı ise dizel ve benzinli motorlar için idealdir. Hem arazi hem de binek araçlarda gönül rahatlığıyla kullanılabilir.
Aracınızın motor yağı değişimi esnasında, motor üreticisinin öngördüğü değerden fazla yağ konulması şunlar gibi çeşitli sorunlara yol açacaktır: Fazla yağ, aracınızdaki yağ basıncını arttırarak pompa ve filtreye zarar verebilir. Artan yağ basıncı nedeni ile keçelerde sızdırma oluşabilir.
Çoklu mekanik parçalar motor yağı sayesinde serbestçe hareket edebildiğinde aşınma ve yıpranma büyük ölçüde azalır. Ayrıca motor kir ve korozyondan korunur, böylelikle onarım ihtiyacı azalır. Ancak yanlış motor yağı kullanılırsa, artan aşınma ve korozyon motor için risk oluşturarak hasara yol açabilir.
Arabanın yağı biterse veya motor yağı herhangi bir nedenle mikro parçacıklar biriktirirse parçalar arasında sürtünme artacaktır. Böyle bir durumda parçaların kısa zamanda hasar görmesi ve motora da zarar vermesi muhtemeldir.
Aynı zamanda yağ yakan araçlarda motor kapağı açıldığında hava üfler. Ağ çubuğu kullanarak da aracınızın yağ seviyesini kontrol edebilirsiniz. Aracınız yağ yakıyorsa, piston ve sekmanlar aşınmış demektir. Bu durumda aşınan bu parçaların daha büyük bir soruna yol açmadan değiştirilmesi gerekir.
Motorun yağsız kalması nasıl anlaşılır? Bir motor yağsız kalıp yatak sarmışsa, motor yatak sesi değişir ve kulağı rahatsız edici düzeyde tak tak şeklinde metalin taşa vurulması şeklinde sesler duyulur. Gaz pedalına bastıkça sesin şiddeti daha da artar.
Araba yağ yakması egzoz dumanının mavi renk oluşundan anlaşılabilir. Dumanın mavi renkte olmasının nedeni, yağın yanmasından dolayı meydana gelse de bazı araçlarda kullanılan sentetik yağ, egzozdan çıkan dumanın belirgin olmamasına yol açabilir. Bu durumda yağın yandığı, açığa çıkan kokudan anlaşılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri