Yeşil reçete: 1971 “Psikotrop Maddeler Sözleşmesi” uyarınca bağımlılık ve kötüye kullanma potansiyeli olan ilaçlar için düzenlenen reçetedir.
Yeşil reçete, bağımlılık yapabilecek ilaçları içeren bir reçete çeşididir.
Bu çerçevede söz konusu maddelerin tıbbi erişimlerine imkân sağlanırken bu maddelerin suistimal edilmelerinin önlenmesi amacıyla uyuşturucu madde ve müstahzarları için kırmızı reçete; psikotrop madde ve müstahzarları için yeşil reçete kullanılacaktır.
enfeksiyon hastalıkları uzmanı tarafından yazılabileceği, enfeksiyon hastalıkları uzmanı olmadığı yerlerde iç hastalıkları uzmanının yazabileceğini öngörüyordu. Çocuk hastalarda ise çocuk enfeksiyon hastalıkları uzmanı, olmadığı yerlerde çocuk hastalıkları uzmanının bu ilaçları yazabileceği koşulu getiriliyor.
Kırmızı Reçeteli İlaçlar Listesi
Kanser ilaçları: Kemoterapi ilaçları, immünoterapi ilaçları, hormon tedavisi ilaçları, hedefe yönelik tedavi ilaçları Psikiyatrik ilaçlar: Antidepresanlar, antipsikotikler, anksiyolitikler, bipolar bozukluk ilaçları
İlgili 43 soru bulundu
Psikiyatrist Prof.
Yeşil reçeteyle satılan ilaçların etken maddesi benzodiazepinlerdir. Bunlar, rahatlama için kullanılır. Ancak bazı kişiler bu ilaçlara da bağımlı olabilir. Kandaki miktarından, hastanın bağımlı olup olmadığı teşhis edilemez.
Reçete yazıldıktan itibaren 4 gün içerisinde eczaneye başvurarak, ilaçları alabilirsiniz. Dördüncü günün sonundan itibaren reçetenin geçerlilik süresi dolacağı için yeniden doktora gidip yazdırmanız gerekecektir.
Acilde düzenlenen reçeteler ifadesinde, acil servislerde düzenlenen yeşil alan reçeteleri (acil polikliniklerinde düzenlenen ancak, acil hal durumunda bulunmayan hastalar için düzenlenen reçeteler) ve acil reçetelerine dikkat çekmektedir.Yani acil servislerde düzenlenen reçeteler manuel olarak düzenlenebilecektir.
Siyah Kutu Uyarısı (Black Boxed Warning): Siyah kutu uyarısı FDA tarafından reçete ile satılan ilaçlara konulan en sert uyarı şeklidir. Siyah çerçeveli kutu içindeki bu uyarılar, bir ilacın hastaneye yatırma hatta, ölümcül de olabilecek çok ciddi yan etkilere sahip olabileceğini gösterir.
* Yeşil Reçeteye Tabi ilaçların tüm formlarının (ampul, tablet, damla formları da dahil) reçetelendirilmesinde her bir yeşil reçeteye aynı etkin maddeyi içeren ilaçlardan en fazla 2 (iki) kutu yazılabilecektir. Ancak bu miktarın üstündeki ilaçların reçetelendirilmelerinde ilgili tek uzman hekim raporu gereklidir.
Kırmızı reçete, uyuşturucu madde muhteviyatına sahip ilaçları kapsamaktadır. Ağır seviyedeki psikiyatrik hastalar, ileri düzeyde kanser hastası olanlar gibi ihtiyaç sahibi kişilere yazılan kırmızı reçete, hastalık durumuna göre hekimler tarafından yazılabilmektedir.
Bununla birlikte Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından 05.07.2019 tarihinde yayımlanan güncel “Kırmızı Reçeteye Tabi İlaçlar” listesinde de Morfia CR Tablet adlı ilaçlara ilişkin açıklama bölümü; “*Maksimal dozlar, kırmızı reçeteye yazılabilecek 10 günlük dozu ifade eder. 10 günden önce reçete tekrarlanamaz.
Pembe: Bu, yasal sağlık sigortası olan kişiler için reçete sayfasının rengidir. Böyle bir reçete 28 gün boyunca geçerlidir.
Kırmızı reçete, sağlık bakanlığı tarafından belirlenmiş, ilaçların kategorize edildiği 5 çeşit reçeteden bir tanesidir. Genellikle uyuşturucu madde özelliği taşıyan ilaçlar için kulanılmaktadır.
Ödeme gücü bulunmayan yoksul vatandaşlara verilen yeşil kartların kapsamı genişletildi. 1 Ocak 2005 tarihinden itibaren yeşil kartlı vatandaşların ilaç giderlerini de devlet karşılayacak. Ayakta tedavi kapsamında muayene, tetkik, tahlil, diş çekimi ve diş protezleri de ücretsiz yapılacak.
“Yeşil Alan” ibareli reçeteler için reçete alt türü yeşil alan seçilmesi gerekmektedir. Ayrıca acilde düzenlenen ve yukarıdaki tanımlamaların dışında kalan reçeteler ayaktan girilmelidir.
Gelen kırmızı ve yeşil reçeteler https://renklirecete.saglik.gov.tr/ adresine giriş yapılacaktır. Kullanıcı Türü “eczane” seçilecek ve İTS sistemine girilirken kullanılan GLN numarası ve şifresi girilecektir.
Silinecek reçetenin tekrar giriş tarihi ile reçete tarihi arasında 30 gün veya daha az gün olmalı.Aksi halde tekrar reçete girişi yapılmamaktadır. Fatura isteği gönderilmiş reçetelerde Fatura Süreci "İşlem Görmemiş" - "Onaylanmış" durumda ise reçete silinmesi mümkün değildir.
Yeşil ve kırmızı reçeteler seri numaralıdır. 3 nüshadan oluşur. Reçetenin aslı ile bir kopyası hastaya verilir. Diğer nüsha hekim dosyasında saklanır. Reçete eczaneye geldiğinde reçete sahibi hastanın kimliği ve adresi reçetenin arkasına eczacı tarafından kaydedilir.
İstenirse silinebilir. Ancak reçete oluşturulabilmesi için en az bir tanı girilmelidir. Ayrıca kullanıcı “Hastanın Elindeki İlaçlar” alanına tıklayarak hastanın elindeki ilaçların listesini ve “Hastanın Raporları” alanına tıklayarak hastanın var olan rapor listesini görüntüleyebilir.
Diazepam, klorazepat dipotasyum, klordiazepoksit, prazepam, flurazepam gibi moleküllerden ülkemizde diazepam (Diazem), klorazepat dipotasyum (Tranxilene), klordiazepoksit (Klipaks) en çok bilinenleridir. Benzodiazepinlerin anksiyolitik etkileri oldukça güçlü olup kaygı, inhibisyon ve kaçınma davranışını engellerler.
34 Kırmızı-Yeşil Reçete Defteri 5 yıl 15 yıl Devlet Arşivlerine gönderilmez. 35 Radyoterapi dosyası 50 yıl Kurumunda saklanır.
6.3.1 Yeşil ve kırmızı reçeteye tabi ilaçlar; servislerde, yoğun bakımlarda, acil serviste ve ameliyathanedeki anestezi deposunda bulunan kilitli kutularda muhafaza edilir. Bu kutular da yine kilit altında olan stok ilaç dolaplarında saklanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri