YEŞİL SOL PARTİ KAÇ MİLLETVEKİLİ ÇIKARDI? Yeşil Sol Parti'nin 28. Dönem Milletvekili Seçimleri sonucunda oy oranı 8.80 olarak belirlendi. Yeşil Sol Parti'nin meclisteki sandalye sayısı 62 oldu.
Dönem Milletvekili Genel Seçimleri'nin kesin sonuçlarına göre; AK Parti yüzde 35,62, CHP 25,35, MHP 10,07, İYİ Parti yüzde 9,69, Yeşil Sol Parti yüzde 8,82, Yeniden Refah Partisi yüzde 2,80 ve Türkiye İşçi Partisi ise yüzde 1,76 oranında oy alarak Meclis'e vekil gönderecek.
HDP'lilerin milletvekili seçimlerine çatısı altında girdiği Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) de Eylül'ün ayı sonuna doğru olağanüstü kongresini yaparak, yeni yönetimini belirleyecek.
14 Mayıs 2023 seçimleri sonucunda Adalet ve Kalkınma Partisinin 268, Yeniden Refah Partisinin 5, Milliyetçi Hareket Partisinin 50, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisinin 61, Türkiye İşçi Partisinin 4, Cumhuriyet Halk Partisinin 169, İYİ Parti'nin 43 milletvekili kazandı.
2018 yılı milletvekili seçimlerinde yüzde 11,7 oy oranıyla TBMM'ye 67 milletvekili sokan HDP, kesin olmayan sonuçlara göre yüzde 8,8 oy alarak 62 milletvekili çıkarttı.
İlgili 21 soru bulundu
2018 Türkiye genel seçimlerinde Adalet ve Kalkınma Partisi ile Cumhur İttifakı'nı kuran MHP, %11,10 oy alarak 49 milletvekilliği kazandı.
Çözüm süreci. Demokratik sosyalist ve sol bir parti olarak HDP, siyasette önceliğini Türkiye-PKK çatışması'nın barış ile sonlandırılması için yürütülen çözüm süreci'ne vermektedir. HDP, 1984 yılından beri süren Türkiye-PKK çatışması'nın barış ile sonlandırılması için yürütülen çözüm süreci'nin bir parçasıdır.
Hakkındaki kapatılma davası nedeniyle Halkların Demokratik Partisi (HDP), 14 Mayıs seçimlerine Yeşil Sol Parti altında girmiş, kısa bir süre önce de kadrolarının büyük çoğunluğunu da yine bu partiye taşımıştı.
Yeşil sol, terim kullanıldığı ülkelerde çevrecilik, feminizm, sosyalizm ve pasifizm unsurlarını birleştiren siyasi bir görüşü ifade eder. İnsan dışındaki diğer türlerin haklarına doğru bir genişleme ile öncelikle sosyal adalet ve insan hakları odaklı bir ideolojidir.
7 milletvekili çıkaracak bir seçim bölgesinde A Partisi 60.000, B Partisi 25.000, C Partisi 14.000 oy almış olsun. Bu seçim çevresinden 7 milletvekili çıkacağından en yüksek 7 rakam ve bu rakamın denk geldiği partiler tespit edilerek çıkarılacak milletvekillikleri bulunur.
2017 Anayasa değişikliği referandumundan sonra, yeni TBMM'nin ilk genel seçimi, 24 Haziran 2018 tarihinde başkanlık sistemi altında yapıldı. Milletvekili sayısı 550'den 600'e çıkarıldı. Ayrıca, güçler ayrılığı ilkesi gereği artık kabine üyeleri kanun tasarıları sunamamaktadır. Bu görev, milletvekillerine bırakılmıştır.
Yurt dışı oyların sayımı sürüyor. AK Parti 266 milletvekili; MHP 50 ve Yeniden Refah Partisi (YRP) de 5 milletvekili kazanıyor. Cumhur İttifakı 321 milletvekil ile TBMM'de çoğunluğu elde ediyor.
Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi 15 Ekim 2023 tarihinde düzenlediği 4. Olağanüstü Kongre'sinde adını "Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP)" olarak değiştirdi ve eş genel başkanlıklara Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan seçildiler.
Sırrı Sakık, Ömer Faruk Gergerlioğlu, Sezai Temelli, Pervin Buldan ve Sırrı Süreyya Önder Yeşil Sol Parti'nin 28. Dönem milletvekilleri arasında yerini aldı.
Olağanüstü Kongresi'nde ismini değiştirdi, yeni eş genel başkanlarını seçti. YSP'nin yeni ismi Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) olarak belirlendi. Eş genel başkanlıklara ise Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç ve Siirt Milletvekili Tuncer Bakırhan seçildi.
Kongre'de yapılan seçimde partinin yeni eş genel başkanları Sultan Özcan ve Cahit Kırkazak oldu. HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar tüm birikimlerini, mücadele tecrübelerini ve güçlerini Yeşil Sol Parti'ye yığacaklarını ancak ruh olarak da kurum olarak da HDP'yi sürdüreceklerini ifade etti.
Kongresi 03 Şubat 2023 tarihinde Ziya Gökalp Cad.
Üçüncü taraf kaynaklar genellikle partiyi milli muhafazakâr, sosyal muhafazakâr ve Yeni Osmanlıcılık ideolojilerini benimseyen bir parti olarak tanımlamaktadır. Partinin genellikle siyasi yelpazede sağ kanatta yer aldığı kabul edilir, ancak bazı kaynaklar 2021'den bu yana partiyi aşırı sağ olarak tanımlamıştır.
Parti, siyasi ideolojisini sosyal demokrasi ve Atatürkçülük olarak tanımlar. Merkez sol siyasi yelpazede yer almakta olup tüzük ve programında belirtilen ideolojilerin yanında demokratik sosyalist ve sosyal liberal eğilimler de barındırmaktadır.
Merkez sağ partiler tipik olarak liberal demokrasiyi, kapitalizmi, piyasa ekonomisini (tekelleri kontrol etmek için hükûmet düzenlemeleri ile birlikte), özel mülkiyet haklarını ve sınırlı bir refah devletini destekler.
İlk oturumda, İstiklal Marşı'nın ardından önce Bahçeli yemin etti. Milletvekilleri de sırayla yemin etti. Gözler, seçimler öncesi Hizbullah örgütü ile bağlantıları nedeniyle tartışmaların odağında olan Hür Dava Partisi'nin (HÜDA PAR), Adalet ve Kalkınma Partisi'nden milletvekili seçilen dört isimdeydi.
Sol Parti (eski adıyla Özgürlük ve Dayanışma Partisi), Türkiye'de faaliyet gösteren sosyalist siyasi parti. Parti tüzüğüne göre resmî kısaltması "SOL Parti" şeklindedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri