Sarımsak: Sarımsak içeriğinde doğal bir iltihap önleyici özellik barındırır. Aynı zamanda içerisinde doğal antibiyotik özelliklerini bulundurur. Bu sebeple diş iltihaplarında sarımsak çok etkili bir doğal çözümdür. Aynı zamanda sarımsak diş iltihaplarında oluşan diş ağrısını hafifletir.
Doğal bir antibiyotik olan sarımsak diş apsesinin iyileşmesinde etkilidir. Özellikle diş apsesine ne iyi gelir diye merak ediliyor. Dişin ağrılı zamanında sarımsak tüketmek diş ağrısına iyi gelecektir.
Tuzlu su, diş rahatsızlıklarında denenen en klasik yöntemdir. Diş apsesi için de tuzlu su önerilir. Diş apsesinde meydana gelen şişliği ve ağrıyı yok etmek için tuzlu suyla gargara yapılmalıdır. 1 bardak suyun içinde 1 çay kaşığı tuzu eriterek düzenli olarak gargara yapabilirsiniz.
Diş etinde oluşan bu apsenin azalması ve şişkinliğin inmesi için gün içerisinde sık sık soğuk kompleks yapılması önerilmektedir. Aynı zamanda tuzlu su ve sirkeli su ile ağzı çalkalamak ve gargara yapmakta bu bölgede oluşan apsesinin azalmasını sağlayacaktır.
İlgili 40 soru bulundu
2 diş sarımsağı ezip ağrıyan dişin üstüne koyun ve dişinizi sıkın. Yaklaşık 15 dakika bekletin. Sarımsaktan dolayı ağzınız biraz acır fakat sakın almayın. 15 dakikanın sonunda dişinizi ılık suyla çalkalayın.
Ağrı için antibiyotik etkisi olarak bilinen sarımsak hem dişteki plan oluşumuna neden olan bakterileri yok eder hem de yaşanan ağrının hafiflemesine yardım eder. Uygulama için sarımsağın ezilerek macun kıvamına getirilmesi ya da rendelenmesi yeterlidir. Ardından ağrıyan bölgeye sürülmelidir.
Dişten kaynaklı olan ağrıyı ve yüzün şişliğini azaltmayı arzu eden kişilerin belirli aralıklarla tuzlu su ile gargara yapmaları fayda sağlar. Bunun yanı sıra hem yüzdeki şişkinliğe hem de apsesinin bulunduğu bölgeye soğuk kompleks yapmak da şişkinliği ve ağrıyı azaltıcı etki ortaya koyacaktır.
Apseyi patlatmak veya delmek için kesinlikle müdahale edilmemelidir. Uzman bir diş hekimi müdahale etmelidir. Kişinin apseli dişe müdahalesiyle apsenin patlaması ve delinmesi zararlı sonuçlar doğuracağından yapılmaması gereken bir harekettir.
Bir fincan soğuk suyun içine bir yemek kaşığı tuz karıştırın. Sabah akşam 2 kez gargara yapın, iltihap kuruyabilir. 6- ılındıktan sonra gargara olarak kullanabilirsiniz. Papatya çayı gibi, ekinezya da rahatlatacaktır.
Sarımsak yutma, vücutta oluşan iltihaplı hastalıklara karşı antibiyotik etkisi yapar. Kolesterolü düşürür ve idrar söktürücü özelliği ile yüksek tansiyona iyi gelir. Hazmı kolaylaştırır.
Yarım saatin sonunda sarımsak diş etlerinizi uyuşturarak ağrınızı azaltacaktır. Sonrasında ağzınızı ılık suyla çalkalayabilirsiniz.
Halk arasında uygulanan karanfil, sarımsak, alkol, aspirin vb. yöntemler işe yaramamakta hatta diş ve çevresindeki dokulara zarar verdiği için tavsiye edilmemektedir. Ağrı diş çürüğü kaynaklıysa ve çürük ilerleyerek dişin sinirine kadar ulaşmışsa ya da diş siniri başka sebeplerle (travma, diş kırığı vs.)
Öncelikle biriken irinin dışarı atılması için apse bölgesi kesilerek apse boşaltılır ve tuzlu su ile temizlenir. Daha sonra gerekiyorsa diş köküne kanal tedavisi uygulanır. Kanal tedavisinin yeterli olmadığı durumlarda apseli diş çekilir. Gerektiği durumlarda antibiyotik ile tedavi süreci desteklenir.
Sarımsak, diş üzerinde plak oluşumuna neden olan zararlı bakterilerin ortadan kaldırılmasına yardımcı olduğu gibi oluşan ağrı hissinin hafiflemesini etkiliyor.
Sarımsağı çiğ halde yutmak, yağının mikroorganizmalar üzerinde etki göstererek antibiyotik özelliğinin ortaya çıkmasını sağlar. Sarımsağın bu antiseptik işlevi, grip ve nezle gibi soğuk havaya bağlı olarak meydana gelen hastalıkların önüne geçer.
Enfeksiyonun bir bölümü olarak oluşan irin, çene boyunca bir kanalı aşındırabilir ve diş eti üzerinde bir şişme ya da içi irinle dolu bir deri lezyonuna yol açabilir. Diş apsesi belirtilerinde, sıcak ve soğuğa karşı hassasiyet, çiğneme ve ısırma sırasında ağrı, yüzde veya yanakta şişlik görülmektedir.
Diş iltihabının geçmesi için ilk kullanılacak tedavi yöntemi antibiyotik içmektir. Antibiyotik olan ilaçlar iltihabı en hızlı şekilde vücuttan uzaklaştırır. Daha sonra ise dişlerin arasında ya da diş kökünde oluşan diş iltihaplarının tekrar oluşmaması için diş temizlenip iç kısmı boşaltılır.
Ancak apseli dişe anestezi uygulanabilmektedir ve uygulanmasında herhangi bir sıkıntı bulunmamaktadır. Genellikle lokal anestezi dişin apsesini kuruttuktan sonra uygulanmaktadır. Böylece bölge uyuşturulur. Anestezi uygulanmış diş yuvasına bir delik açılır ve böylece diş üzerindeki basınç azaltılır.
Diş eti şişmesi, genellikle doğru ağız bakımı ve yumuşak gıdaların tüketilmesi ile birlikte birkaç gün içerisinde kendiliğinden iyileşir. Fakat bir haftadan uzun sürmesi halinde tıbbi müdahale gerektirebilir.
Diş iltihabı nasıl geçer? Diş iltihabının geçmesi için ilk kullanılacak tedavi yöntemi antibiyotik içmektir. Antibiyotik olan ilaçlar iltihabı en hızlı şekilde vücuttan uzaklaştırır. Daha sonra ise dişlerin arasında ya da diş kökünde oluşan diş iltihaplarının tekrar oluşmaması için diş temizlenip iç kısmı boşaltılır.
Tuzlu bir su ile gargara yapabilirsiniz. Günlük yaşamınız da yoğun kokulu ağız gargarası kullanıyorsanız eğer bu diş eti şişmesi sıkıntısı yaşadığınız dönemde kullanmamalısınız. Çok sıcak ve çok soğuk yiyecek/içeceklerden uzak durmalısınız. Sert yiyecekler yerine yumuşak yiyecekler tercih etmelisiniz.
Çok şiddetli olmayan apseler bazı kişilerde kendiliğinden ortadan kalkabilir. Diş bakımına özen göstermek çoğu durumda apse oluşumunu ortadan kaldırabilir. Ancak bazı apseler, düzenli diş fırçalama gibi bakım yolları uygulanmadığında kendini tekrarlayabilir.
Sarımsak geleneksel olarak bağırsak problemleri (şişkinlik, fermantasyon süreçleri ve kramp benzeri ağrı durumları) ile soğuk algınlığı ve grip için kullanılmaktadır. Aynı zamanda iyi bir selenyum kaynağıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri