4.Figür renkleri Sağlık Bakanlığı Hizmet Kalite Standartlarında belirtildiği üzere Düşme Riski olan hastalarda Düşen adam Figürü (Yeşil) Solunum İzolasyonunda Yaprak Figürü (Sarı) 5.Damlacık İzolasyonunda Çiçek Figürü (yaprakları mavi orta kısmı sarı) Temas İzolasyonunda Yıldız figürü (kırmızı) olarak hazırlanmıştır.
Ulusal izolasyon figürleri “mavi çiçek”, “sarı yaprak” ve “kırmızı yıldız” şeklindedir. „Mavi çiçek‟ damlacık izolasyonunda kullanılmakta olup; ortadaki nokta hastayı etrafındaki yapraklar ise damlacıkları temsil eder. „Sarı yaprak‟; aynı „S‟ harfi ile başlayan solunum izolasyonunda kullanılır.
Hastaların sağlık durumunu da simge ve figürler gösterecek. Yeni sistemde düşme riski olan hastalar dört yapraklı yonca, solunum izolasyonu sarı yaprak, damlacık izolasyonu ise mavi çiçekle tanımlanıyor.
Düşme riskiniz hastanemize yatan her hasta için kullanılan uluslararası bir ölçekle değerlendirilecektir. Düşme riskiniz tespit edilirse, hemşireniz tarafından bileğinize yeşil bir kol bandı takılıp, odanızın kapısına “Dört Yapraklı Yonca” figürlü kartımız asılacaktır.
[B] Solunum izolasyonu gerektiren hastalıklar: Kızamık, me- nenjit (Haemophilus influenzae'ye bağlı veya meningokoksik), kabakulak, boğmaca, pnömoni (H.influenzae), meningokoksemi.
İlgili 21 soru bulundu
Özel havalandırma sistemine sahip oda olmayan durumlarda aynı enfeksiyonu olan hastalar aynı odada yatabilir. 3. Odanın kapısına yada hasta başına “Solunum İzolasyon Figürü-Sarı Yaprak” asılmalıdır.
Öksürme, hapşırma ve konuşma ile bulaşabilecek hastalıklara karşı uygulanır.
Bakanlık Temas izolasyonunda 'kırmızı yıldız”, damlacık İzolasyonunda ' Mavi çiçek'', solunum İzolasyonunda ise 'sarı yaprak'ı figür olarak belirledi.
Yapraklar, farklı kültürlerde farklı anlamlar taşısalar da genellikle verimliliği, gelişimi, iyileşmeyi ve güvenilirliği temsil ederler. İçerisinde yaprak olan logolar, çoğu zaman yeşil enerjiyi, sürdürülebilirliği ve sağlığı destekleyen işletmelerle bağdaştırılır.
Pulmoner Tüberkülozlu olduğu bilinen ya da şüphe edilen hastanın odasına girerken koruyucu maske ( N95 solunum maskesi) takılır. 6.3.3.2. Kızamık ya da suçiçeği tanısı almış hastaların odasına duyarlı kişiler ya da immüm düşkün kişiler girmemeli, mutlaka girilmesi zorunlu ise N95 tipi solunum maskesi takılır.
Hizmet Kalite Standartlarında tanımlanan, düşme riski olan hastalar için kullanılacak beyaz kelebek figürü, dört yapraklı yeşil yonca figürü ile değiştirilmiştir. Bu tanımlayıcı figür hastanın odasının giriş kapısında bulunmalıdır.
Yüksek riskli hastaları ayırt etmek ve gerekli önlemleri almak için, düşme riski yüksek hastalarda "Dört Yapraklı Yeşil Yonca" figürü kullanılır. Dört Yapraklı Yeşil Yonca" figürü hastanın bulunduğu ünit / yatak başına asılır.
Tüberküloz izolasyon işlemleri
Tüberkülozlu hastaların oda kapılarının kapalı tutulması gerekir.
Hastalar ve sağlık personeli için tarama amaçlı test istenmemelidir. Tüm sağlık personeli standart ve damlacık izolasyonu önlemleri almalıdır. Kalabalık ortamlarda hastaya cerrahi maske takması sağlanmalıdır.
4.3. MRSA ile enfekte ya da kolonize olan ve taburcu edilemeyen hastalar izole edilmeli ( temas izolasyonu ), mümkünse hasta tek kişilik odaya alınmalı, tek kişilik oda yoksa yalnız yatırılabileceği bir odaya alınmalıdır (eğer çok sayıda hasta varsa MRSA saptananlar aynı odada yatırılabilirler).
Efsaneye göre Aziz Patrick, İrlanda'da Hristiyanlık öğretilerini yayarken, insanlara Kutsal Üçlemeyi anlatmak için üç yapraklı yonca kullanmıştır. Bir yaprak Baba'yı, bir diğeri Oğul'u ve son yaprak ise Kutsal Ruh'u temsil ederken, üç yaprağın tek bir sapta birleşmesi üçlemenin birliğini simgeler.
İrlanda sembolü.
Dört yapraklı yonca, yaygın üç yapraklı yoncanın nadir bir varyasyonudur. Geleneksel batıl inanca göre, bu yonca iyi şans getirir, ancak bu batıl inancın ne zaman veya nasıl başladığı açık değildir.
Hastanın odasının kapısına temas izolasyonu simgesi “Kırmızı Yıldız” asılmalıdır. Büyük partiküllü (> 5µm) damlacıkların geçişinin (kabakulak, kızamıkçık, influenza, pnömoni vd.) önlenmesinde standart önlemlere ek olan uygulamaları kapsamaktadır.
Solunum izolasyonu için “sarı yaprak” işareti kullanılmalıdır. 8. Hasta zorunlu haller dışında odadan çıkmamalıdır. 9. Eller odaya giriş ve çıkışlarda '' El Hijyeni Talimatı'' na uygun olarak yıkanmalıdır.
İzolasyon odalarında negatif basınç (odaya kapı boşluğunun altından hava akışı olur), bu odalardan egzoz edilen 6-12 hava değişim sayındaki havanın binanın dışına doğrudan egzoz edilmesi veya bir HEPA filtre aracılığıyla havanın resirküle edilmesi ile sağlanır.
4.4. VRE'nin hastadan hastaya geçişini önlemek için VRE ile enfekte ya da kolonize hastalar ayrı (özel) odalara, bu mümkün değilse bir odaya toplanmalıdır ( temas izolasyonu ). ya da eldivene rağmen kontamine edilmemeye gayret edilmelidir.
Temas izolasyonu gerektirdiği bilinen veya şüphelenilen bir durum saptandığında, olanaklıysa hasta tek kişilik odaya alınır. 2. Tek kişilik oda sağlanamayan durumlarda aynı enfeksiyonu olan hastalar aynı odada yatabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri