Kuru üzüm bir meyvedir ve diğer meyve türleri gibi doğal şeker içerir. Yani kuru üzüm yemek güvenli iken, azar azar tüketmek ise kan şekerinin artışını önlemek için çok önemlidir.
Kuru üzüm: Kuru üzüm ve diğer kuru meyveler kurabiye yemek yerine daha sağlıklı atıştırmalıklardır ancak yine de kan şekerini yükseltirler.
1. Üzüm. Üzüm hafızayı güçlendirirken içinde bulundurduğu fazla şeker miktarı nedeniyle diyabet hastalarının uzak durması gereken bir besindir.
Bilim adamları araştırmada Tip 2 Diyabetli hastalara glisemik indeksi düşük olan kuru siyah üzümü hem lezzet hem tatlı ihtiyacını azaltmak hem de kan değerlerindeki olumlu değişimleri hastalarda tedavinin seyrine olumlu etki yaratmak adına badem ile beraber 2 yemek kaşığı kadar yenmesinin yararlı olduğunu açıklamıştır.
100 gram üzümde yaklaşık 15 gram şeker bulunuyor. Bu şeker oranı düzenli tüketimde kilo almaya sebep olabilir. Diyet yaparken beslenme uzmanınızın tüketim önerisine uyarak üzüm yiyebilirsiniz.
İlgili 25 soru bulundu
Bir kase çilek, yalnızca 7 gram şeker içerir. Şeker oranı, diğer meyvelere göre düşük olan çilek, yaz aylarında sık sık tüketilebilir. En az şeker içeren meyvelerden biri de, avokadodur. Yaklaşık 1 gram şeker içeren avokado, salataların vazgeçilmezidir.
Şekere İyi Gelen Meyve ve Sebzeler
Aynı şekilde portakal, çilek, erik, armut, çarkıfelek meyvesi, elma, guava meyvesi, avokado, kiraz gibi meyveler glisemik yük ve glisemik indeksi düşüktür. Böylece şeker hastalarının beslenmesi için en uygun meyvelerdir.
Örneği şeker oranı en yüksek meyve üzüm olarak bilinir. Bunun yanında en şekerli meyve hangisidir sorusunun cevabı üzümle birlikte karpuz da olabilmektedir.
100 gram taze üzümde yaklaşık 16 gram şeker bulunuyor.
Şeker hastalarının kaçınmaları gereken en önemli gıdalar; doymuş yağlar, trans yağlar, kolesterol ve tuzdur. Doymuş yağlar, yüksek oranda yağ içeren süt ürünlerinde, hayvansal proteinlerde, bifteklerde, sosislerde ve salam gibi yiyeceklerde bulunur.
Sofra şekeri, reçel, bal, marmelat,pekmez, hazır meyve suları, pasta, kek, tatlı, şekerli bisküvit, çikolata, helva gibi yiyeceklerin içindeki karbonhidrat basit karbonhidratdır yani kan şekerini hızlı bir şekilde yükseltirler.
Çilek, üzüm, incir, kavun, karpuz, vişne gibi yaz meyveleri yüksek glisemik indekse sahiptir. Kan şekerinizi aniden yükseltebilir. Diyabetlinin bu tür yaz meyvelerinden uzak durması, kontrollü şekilde sadece tadına bakmak adına bir ölçek yemesi uygundur.
Tüketilen karbonhidratlar sınırlandırılmazsa kandaki şeker seviyesi oldukça yükselebilir ve bunun da sağlık açısından önemli sonuçları vardır. Karbonhidrat içeren, salatalık da dahil hiçbir gıda kan şekerini düşürmez.
Bir salkım kırmızı üzüm 20 gram şeker ( 5 adet Küp Şeker) içerir. Bir Kutu Meyveli Yoğurtta 27 gram şeker (6.5 adet Küp Şeker) vardır. Bir adet Çikolatalı Milkshake 111 gram şeker (27.5 adet Küp Şeker) içerir.
Dut, ahududu, yaban mersini, çilek ve böğürtlen gibi meyveler, insülin duyarlılığını artırarak kandaki glikoz klirensinin artmasına ve kan şekerini düşmesine fayda sağlayabilir. Son yılların en popüler meyvelerinden biri olan avokado, lif ve vitamin açısından çok zengindir.
Uzmanlara göre, limonun halk arasında şekeri düşürdüğü söylenir. Ancak bununla ilgili bilim dünyasında yapılan net bir araştırma yoktur. Yani bu bilgi yanlış bir bilgidir. Öte yandan limonda bulunan çözünür lifler kan şekerini dengelemeye yardımcı olur, şeker düzeyini sağlıklı bir aralıkta tutmaya katkı sağlar.
Nişasta içermeye bir sebze olan domates, bu özelliği sayesinde kan şekeri seviyesinin kontrol altına alınmasını sağlamaktadır.
Uzun süre aç kalmak kan şekerini yükseltir mi? 12 saatten daha uzun süren açlıklarda stres hormonları da artacağı için açlık durumu kan şekerinde yanlış yüksek sonuçlara neden olabilir. Bunun yanı sıra çok uzun süreli açlık durumlarında hipoglisemi denilen kan şekeri düşmeleri de olabilir.
Faydaları saymakla bitmeyen hünnabın, şeker hastalığına iyi geldiği bildirildi. Bol miktarda pektin, tanen, müsilaj, şeker ve C vitamini ihtiva eden hünnabın kanı temizleyici, şeker düzenleyici özelliği bulunuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri