Eğitim programlarına başvurabilmek için adayların o yıl yapılan TYT'ye girmiş olmaları zorunludur. TYT'ye giren adayların TYT'den en az 150 puan almaları (ÖSYM'nin Yetenek Sınavları için belirlediği en düşük TYT puanı) gerekmektedir.
Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan bir program da olsa bu süreci tamamlamadan bir yetenek sınavına başvuruda bulunamıyorsun. Güzel Sanatlar Fakültelerinin, Konservatuvarların ve Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokullarının yetenek sınavlarına başvuru hakkı için asgari TYT'de 150 ve üzerinde bir puana sahip olman gerekiyor.
Özetle söylemek gerekirse TYT sınavında göstereceğiniz başarı üniversitelere göre değişen taban TYT puanı ve üzerindeki alacağınız puanlar güzel sanatlar fakültelerinin yetenek sınavlarındaki alacağınız puan ve başarı sıranızı % 22 etkilemektedir.
Eğer gireceğiniz bölüm yetenek sınavları ile alım yapıyorsa TYT'ye girmeniz gerekmediğini düşünmemelisiniz. Aksine güzel sanatlar fakültesi yetenek sınavları için öncelikle TYT baraj puanını geçmeniz şartı koşulur. Barajı geçemeyen öğrencilerin yetenek sınavı için yaptığı başvuru kabul edilmez.
Ancak başvuru sistemi merkezi olsa da üniversitelerin her biri başvuruları bireysel olarak alır. TYT'den 150 puan alarak barajı geçen adaylar yetenek sınavlarına belirtilen tarihlerde ve saatlerde girerek yöneltilen soruları cevaplarlar.
İlgili 24 soru bulundu
Lise veya dengi bir okuldan mezun veya mezun durumunda olmak, TYT testlerinin herhangi birinden, (ortaöğretim başarı puanı eklenmeden) 150 veya üzeri puana sahip olmak. (Konservatuvar bünyesinde bir liseyi bitirenlerden TYT puan şartı aranmaz.)
Bir kere girme hakkınız var.
Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda (YKS) geçen yıldan itibaren ön lisans ve lisans programlarını tercihte 150 ve 180 olan Temek Yeterlilik Testi (TYT) ile Alan Yeterlilik Testi (AYT) baraj puanı uygulaması kaldırıldı.
Kayıt Kesinleştirme (Birim Onayı): İnternet üzerinden çevrimiçi (online) kaydını yapan adayın kayıt onayı 24 – 28 Temmuz 2023 tarihleri arasında ilgili akademik birim tarafından online olarak yapılacaktır. Özel Yetenek Sınavları 2-18 Ağustos 2023 tarihleri arasında yapılacaktır.
Tiyatro Bölümü aday öğrencisinin ÖSYM tarafından gerçekleştirilen sınavda TYT yerleştirme puanının olması gerekmektedir.
Bu Sınava Katılarak Girilebilecek Bölümler; Grafik Tasarım, İç Mimarlık, Animasyon, Grafik Tasarım, Resim, Resim Öğretmenliği, Heykel, Resterasyon, Çini, Cam, Seramik, Sahne ve Kostüm Tasarım, Moda Tasarım, Tekstil Tasarım, Aksesuar Tasarım, Endüstriyel Tasarım, Görsel İletişim, illüstrasyon Bölümleridir.
-Her sınavın süresi 3 saat (180 dk) dır. -50*70 ölçüde çalışma istenir.
Özel Yetenek Sınavına Kimler Girebilir? Lise diplomasına sahip, yetenek sınavına gireceği yıl YKS'ye girmiş ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan, yaş fark etmeksizin herkes yetenek sınavlarına girebilir.
Yani güzel sanatlar lisesine girmek istiyorsanız ve güzel sanatlar lisesi kaç puan diye merak ediyorsanız, yetenek sınavından 50 üzeri bir puan almanız gerektiğini bilmelisiniz. Güzel sanatlar liseleri ve puanları, yetenek sınavından alınacak 50 ve üzeri puana ortaokul başarı puanının eklenmesiyle belirleniyor.
Önceki yıllarda üniversite özel yetenek sınavları için başvuru koşulu Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda (YKS) Temel Yeterlilik Testi (TYT) alanından en az 150 almak koşulu vardı. Fakat 2022 YKS'de yapılan bir değişiklikle baraj puanı kalktı.
Yetenek sınavlarına girebilmeniz için TYT'ye girmeniz yeterli. AYT'ye girmenize gerek yok. Çünkü yetenek sınavlarında TYT puanınıza bakılıyor. Müzik öğretmenliği (eğitim fakültesi) sınavına girebilmeniz için TYT sıralamasında 800.000'e girebilmeniz gerekiyor.
Özel Yetenek Sınavları Aday Öğrenci Kriterleri: A) 24 yaşını doldurmamış olmak. (Yıl olarak) B) Lise mezunu olmak.
2023-2024 Eğitim ve Öğretim Yılı Yetenek Sınavı başvuruları 26 Haziran- 6 Temmuz 2023 tarihleri E-Okul üzerinden yapılacak olup, 10-16 Temmuz 2023 tarihleri arasında da yatenek sınavı yapılacaktır.
EN YÜKSEK PUAN KAÇ? YKS puan dağılımında bir öğrenci sınav sonunda maksimum 560 puan alabilir. Bu puanın %40 ı TYT , %60 'ını AYT oluşturur.
TYT Türkçe Testi'nde 1 net 3,24 puan getirir, TYT Sosyal Bilimler Testi'nde yer alan sorularda yapılan 1 net 3,66 puan getirir. TYT Matematik Testi'nde 1 net 3,34 puan yapar, TYT Fen Bilimleri Testi'nde sorulan sorularda ise 1 net 3,41 puan yapar.
Önceki sistemde 180 barajını geçmek için 32 net gerekiyorken, bu hesaplama kullanılmaya devam edilirse 16 net yeterli olacak.
Güzel sanatlar yetenek sınavları elbette profesyonel seviyede olmasa da öğrencilerin temel beceri ve birikimlere sahip olmasını gerektiren, zaman zaman (özellikle aday sayısı fazla olduğunda) zorlayıcı bir hal alabilen sınavlardır.
2021-2022 Eğitim-Öğretim Özel Yetenek Sınavı parkur tamamlama süresi erkek adaylar için en fazla 50 saniye, kadın adaylar için en fazla 60 saniye olarak belirlenmiştir. Bu sürenin üzerine çıkıldığı taktirde aday diskalifiye edilerek başarısız sayılacaktır.
Yetenek Sınavı sonucunda kesin kayıtlarını yaptıran adaylar Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme İşlemleri sırasında tercih yapamayacaklardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri