İnsan yetenekli ve kendini geliştirebilen bir canlıdır. Sosyaldir, toplumsal bilince sahiptir; gelişebilir, geliştirebilir. Fakat her canlı organizma gibi çevresinden bağımsız değildir. Onunla değişir, gelişir; onu değiştirir, dönüştürür.
Yeteneklerimiz ancak çalışarak geliştirebiliriz. Resim yapmaya yeteneği olan biri resim çizmezse, tekniklerini öğrenmezse zaman bu yeteneği ondan alabilir. Bu nedenle yetenek doğuştan geliyor olsa da pratik olmadan bu yeteneğin varlığı ve başarısı olmaz.
Kendi içinde niteliği çok farklı veya birbirini tamamlayıcı “öz yetenekler”e de ayrılır. Dediğim gibi aslında her insan öz yetenekleriyle doğar. Yeteneksiz insan yoktur. “Öz yetenekler”, klasik yeteneklerin çok daha altında, derinlerde yatan, yatkınlıklardan ve harici faktörlerden etkilenmeyen kişilik özellikleridir.
Dr. Nevzat Tarhan, yeteneğin genelde doğumsal olan, becerinin ise kazanımsal yani sonradan öğrenilen özellikler olduğunu dile getirerek, beceri ve yetenek konusunu anlattı. Yeteneğin genelde doğumsal olan, becerinin ise kazanımsal yani sonradan öğrenilen özellikler olduğunu dile getiren Prof. Dr.
İnsanların çeşitli yetenekleri vardır. Örneğin: hızlı düşünebilme, çeviklik, soyut düşünebilme, farklılıkları görebilme, tasarım yapabilme, kokuları ayırt edebilme… Bu yetenekleri hayatımızda çeşitli alanlarda kullanırız.
İlgili 41 soru bulundu
Oktay Aydın - Psikolojik Danışman. Üstün zeka ile özel yetenek birbirine karıştırılan iki kavramdır. Üstün zeka ilişki kurabilme, akıl yürütme becericisi olarak tanımlanır. Ancak özel yetenek; sanat, spor gibi belli özel alanlarda çocuğun yaşıtlarına göre daha iyi performans göstermesi olarak tanımlanabilir.
Türk Dil Kurumu'nun resmi sözlüğüne göre: Beceri, “Kişinin yatkınlık ve öğrenimine bağlı olarak bir işi başarma ve bir işlemi amaca uygun olarak sonuçlandırma yeteneği”dir. Yetenek, “Bir kimsenin bir şeyi anlama veya yapabilme niteliği, istidatı, kabiliyeti”dir.
Müzik yeteneği de diğer tüm özellikler gibi genetik yolla bireye geçmektedir. Bu özellikler bireyin yaşadığı süreç içerisinde sahip olacağı zihinsel yetenek, duygusal denge, fiziksel yapı ve birçok özelliğin alt ve üst sınırını belirlemektedir.
Ancak, doğuştan yeteneğe sahip olmayanlar da matematik konusunda başarılı olabilirler. Bu konuda düzenli çalışma, matematiksel düşünme becerilerini geliştirme ve doğru teknikleri kullanma gibi faktörler önemli rol oynar. Sonuç olarak, matematik yeteneği hem doğuştan bir özellik hem de sonradan kazanılan bir beceridir.
Fıtrat bütün yaratılmışların içine doğdukları fiziksel çevrenin etkisine maruz kalmadan doğuştan getirdikleri nötr durumu tanımlamak için kullanılmaktadır.
Yüksek akademik başarı, keşif ve icat yeteneği, yaratıcı davranışlar yeteneği, liderlik yeteneği, ilişkilerdeki başarı yeteneği, görsel ve performansa dayalı sanat dallarındaki yeteneği, sportif yetenek gibi çeşitli alanlarda gösterilen başarı üstün/özel yetenek olarak görülmektedir.
İlgi kişinin bir işten ya da eylemden hoşlanması iken yetenek o işin gerekliliklerini en iyi şekilde yapmaktır. İnsan yeteneklerini ilgi denemeleri vasıtası ile keşfedebilir. Örneğin yüzme ilgisi olan bir çocuk yüzme yeteneğini bu ilgisi vasıtası ile keşfedebilir.
Üstün yetenekliler bir veya bir kaç alanda kabiliyeti olan, üstün başarı gösteren bireylere denir. Örneğin; çok iyi futbol oynayan, çok iyi el becerileri olan, çok iyi resim yapan veya çok iyi müzik aleti çalan kişiler üstün yetenekli bireylerdir. Zekâ, yeteneği kapsamaktadır.
Yetenek kalıtsaldır. Ancak yetenek bir zanaati seçmek ya da o konuda uzmanlaşmak için gereken tek şart değildir. Yetenek dendiğinde genellikle sanat dalları akla gelse de yetenek sadece sanat dallarında geçerli değildir.
Yetenekler doğuştan gelir. Beynimizde sinaptik bağlar vardır. Sinaptik bağlar Kullanılmazsa körelir, budanır. Kullanıldıkça gelişir yani ne kadar sık kullanılırsa aynı doğrultuda yetenek gelişir.
Bilindiği gibi sürat yeteneği, doğuştan getirilen bir özellik tir.
Gerçek matematik becerileri, çevresel faktörlerin ve deneyimlerin etkisi altında şekillenir. Kaliteli matematik eğitimi, öğrencilerin bu yeteneklerini geliştirmelerini sağlar. Sonuç olarak, sayısal zeka hem genetik hem de çevresel etmenlerin karmaşık bir etkileşimi sonucu oluşur ve geliştirilebilir bir özelliktir.
yapabilmenin bir yetenek olduğu ve ister doğuştan, ister çevresel olarak edinilsin eğitimle geliştirilebildiği kabul edilmektedir.
Matematik ile uğraşmak mantıklı düşünme yetisini geliştirir, karar verme sürecinin doğruluğunu arttırır. Hem çocuklarda hem gençlerde hem de yetişkinlerde akıl yürütme yeteneklerini kuvvetlendirir. Matematikte iyi olmak en azından bunun için çaba harcamak problem çözme becerilerini geliştirir.
Yani bir araştırmaya göre zekânın genetik etkisi % 75 iken çevrenin etkisi ise % 25 olarak açıklanırken başka bir araştırma da bunun yaşa göre değiştiğini vurguluyor. Yani küçük yaşlarda genetik etki % 20'lerde gençlerde % 40 olurken orta yaşlarda ise % 60 olarak değişiyor.
Yapılan araştırmanın birinde zeki olmakta genlerin etkisinin %75, çevrenin etkisinin ise %25 sonucuna ulaşılmıştır. Diğer bir araştırmaya göre, bu etkinin yaşa göre değiştiğidir. Bu etki küçük yaşlarda genlerin etkisi %20 oraninda etkilerken gençlerde %40 ve orta yaşlarda %60 etkilediği saptanıyor.
Yapılan incelemeler sonucunda zekanın %50'sini kalıtım yoluyla geçtiğini göstermektedir. Bu sonuç da zekanın önemli bir kısmının genetikten etkilendiğini gösterirken; çevrenin etkisinin zekanın üzerinde önemli olduğunu göstermektedir.
Genel Akademik Yetenek; sözel yetenek, sayısal yetenek ve şekil-uzay ilişkileri yeteneği olmak üzere üç tür yeteneği içeren bir kavramdır.
Eğer yeteneğiniz varsa onu geliştirmezsek, üzerinde çalışmazsak üstüne gitmezsek yetenek yavaş yavaş kaybolur ve hiç bir anlamı kalmaz.
Yetenekli bir sporcu, kendini tam anlamıyla spora adar, çalışkan ve hırslıdır, sistematik şekilde çalışır. Gerginlikte (stres altında) bile gerçekçi, doğru değerlendirme yapabilir. Riski göze alabilir. Başarısızlıklar karşısında gücünü kaybetmez, bunu bir motivasyon gerekçesi yapabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri