Yetişkinlerde kafatası kemikleri sertleştiği için cerrahi müdahale şart durumdadır. Hastaya anestezi yapıldıktan sonra protezler kafa derisi açılarak yerleştirmesi yapılır. Ameliyat sonrasında bölgede ağrı görülmesi doğal bir süreçtir. Ameliyatın süresi de var olan eğrilik düzeyine göre değişkenlik gösterir.
Kafatası estetiği genellikle yetişkinlere uygulanan bir tedavi yöntemidir. Bu tedaviden önce hasta ayrıntılı bir muayeneden geçer. Kafatasının pozisyonu ve şiddeti değerlendirilir ve bir tedavi planı hazırlanır. Üç boyutlu görüntüleme ile değerlendirilen kafatasının eğriliği, cerrahi yöntemlerle düzeltilebilir.
Hidrosefali ve Kafatası Şekil Bozuklukları
Şant (shunt) tedavisi uygulanan hidrosefali hastalarında da kafatası şekil bozuklukları oluşabilmektedir. Bu hastaların kafatasındaki büyüme kontrol altına alındıktan sonra, oluşan kafa şekil bozukluğu STARband kask tedavisi ile düzeltilmektedir.
Pozisyonel plagiosefali genellikle ciddi komplikasyonlara, sorunlara neden olmaz. Doğuştan olan ve kranyosinostozun eşlik ettiği plagiosefali ise tedavi edilmezse ciddi komplikasyonlara yol açabilir: Baş deformiteleri, şekil bozuklukları (muhtemelen şiddetli ve kalıcı)
Yetişkinlerde düz-yassı kafatası yapısı; lokal yada genel anestezi uygulanarak gerçekleştirilen dolgu ve protez ameliyatları yoluyla tedavi edilebilmektedir.
İlgili 30 soru bulundu
KİMLERE UYGULANMAZ? Dolgu maddeleri gebelere ve emzirme dönemindeki kişilere, 12 yaş altındakilere, immünsüpresif tedavi alanlara, aktif enfeksiyon ve inflamasyon bölgesine uygulanmaz.
Ameliyat İşlem Süresi ; 2 – 4 SAAT ARASI OPERASYON SÜREBİLİR.
Bu doğuştan olan deformiteyi önlemenin yolu yoktur. Bebeğin kafası doğum kanalından geçeceği için yumuşak ve şekil alabilir özelliktedir ve yeni doğan bebeklerin birçoğunda doğum travmasına bağlı olarak değişik kafa şekli görülebilir. Bu hadise 6. haftaya kadar düzelir.
Kafatası eğriliklerinin estetik ameliyatlar ile düzeltilebileceği durumlar şu şekildedir; Kafatasında bulunan asimetriler Kafatası şeklinin yassı olması Kafatasının büyük olması Kafatasında travmatik olaylar nedeni ile oluşan çökmeler Kraniofasiyal cerrahi olarak tanımlanan kafatası ameliyatları; problemin nedenine ...
Kraniosinostoz (Kafa Şekil Bozukluğu) hastalığına hangi bölüm bakar? Beyin ve sinir cerrahisi bakar.
Kafatası şekil bozuklukları genellikle doğumda fark edilir, ancak bazıları sonradan da ortaya çıkabilir. Tedavisi, bozukluğun ciddiyetine ve nedenine bağlı olarak değişebilir. Bazı durumlarda, cerrahi müdahale gerekli olabilir.
Bir bebeğin kafatası kemikleri doğumda yumuşak ve esnektir. Beynin büyümesine izin vermek için kafatası plakaları henüz tam olarak kaynaşmamıştır. Ancak bir bebek tekrar tekrar aynı pozisyonda yatırıldığında kafatası düzleşebilir. Bazen bebekler yamuk kafa şekilleri ile doğarlar.
BEBEK BÜYÜDÜKÇE KAFA ORANI DEĞİŞİR
Doğumda bebeğin kafası vücudun 1/4 oranında iken, bebeğin vücudunun büyümeye başlaması ile birlikte bu oran değişir. Yetişkinlik döneminde ise kafanın vücuda oranı 1/8 olur. Başın büyüklüğü beynin ve kafatası kemiklerinin büyüme şekliyle doğru orantılıdır.
Bu birleşmelerdeki bozukluklar yani erken kapanmalar kafatası şekil bozukluklarını oluştururlar. Genellikle genetik temelleri bulunur. Ayrıca, anne karnında ve/veya doğum sonrası erken dönemde maruz kalınan mekanik etkenlere bağlı olarak ortaya çıkan durumlardır.
Kafatasını oluşturan plaka benzeri kemikler, doğumdan sonraki ilk birkaç yılda bebeğin hızla büyüyen beynine yer açmak için yumuşak olur. Bebeğinizin başı bir tarafa dönük halde yatarken uzun zaman geçirmesi, başının ağırlığı ile birlikte, kafatasının arkası veya yanındaki bir bölgenin düzleşmesine neden olabilir.
Düz kafa sendromunun tedavisi 1 yaşına kadar sağlanabilmektedir. 1 yaşından sonra kafatası kemikleştiği için tedavisi mümkün değildir. O yüzden bebeğinizin başının arka tarafında bir düzlük gözlemliyorsanız, vakit kaybetmeden bir uzmana göstermeniz gerekmektedir.
Beyin tümörü ameliyatı
Ameliyat sırasında kafatası kemiğinin kesilmesi ve sonrasında tümörün çıkarılma işleminden hemen sonra kemiğin yerine yerleştirilmesi ile beyin tümörü operasyonu gerçekleştirilir ve kafa derisi dikilir.
Özellikle ilk 1 yaşına kadar bebeklerin kafaları önemli oranda büyür. Bu büyüme zaman içerisinde yavaşlayarak azalır ve bu şekilde devam eder. Ancak bu dönem içerisinde bebeğin aynı pozisyonda yatırılması ile mekanik sorunları üzerinden kafa yamukluğu yaşanır.
Konvansiyonel yöntemlerle veya nöronavigasyon olarak adlandırılan yöntemle lezyonun hemen komşuluğundaki kemik çizilir. Cilt açıldıktan sonra pnömatik drill cihazı ile kemik açılır. Kemik açma işleminden sonra beyin dokusu ve omuriliği çevreleyen beyin zarlarının en kalın ve en dıştaki katmanı olan duraya ulaşılır.
Düz kafa sendromuna (bebeğin kafasının arka kısmındaki düzleşme) engel olmak için kullanılan bu yastıkların uzman önerisi olmadan kullanılmaması öneriliyor. Özellikle 'kafa şekillendirici yastık' adıyla internetten rastgele bir şekilde alınan yastıkların bebek için tehlike oluşturduğunun altı çiziliyor.
Koronal sütür sinostoz alnın ve ön lopun büyümesini etkilerken diğer tarafın ileri doğru genişlemesine sebep olur. Erken kapanan sütürden dolayı oluşan bu durum anterior plagiosefali (anterior plagiocephaly) olarakta bilinir.
Bunu önlemek için, bebeğinizi sürekli yatarak tutmak yerine, onu kucağınıza alarak veya bir ana kucağı – siling gibi bir aparat kullanarak bilinçli bir şekilde kafasının hep yanı yerde baskı altında kalma zamanını azaltmanızı tavsiye ederiz.
Her operasyondaki gibi, bu ameliyatın da bazı riskleri vardır. Gerçekleşme olasılığı düşük olsa da operasyonda, artmış akciğer enfeksiyonu riski görülebilir. Zorlanmaya bağlı olarak kalp krizi veya felç meydana gelebilir. Hastada ameliyat sonrasında anksiyete ve ruhsal travma görülebilir.
Doğumda görülen kafa şekil bozuklukları arasında bulunan kraniosinostoz kafatası kemiklerinin çok erken birleşmesiyle oluşmaktadır. Şekil bozukluğunun yanı sıra hem zihinsel gelişimi engelleyen hem de fonksiyon kayıplarına neden olan bu hastalık erken dönemde tedavi edilebilmektedir.
Kanamamış anevrizması kapalı (endovasküler) yöntemle tedavi edlen hastalar, operasyon sonrası 2-3 gün içinde taburcu edilir, ve bir hafta içinde normal günlük yaşamlarına geri dönebilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri