Yumurta haşlamak için sıcak su kullanılmaz. Oda ısısında ya da soğuk su kullanmak gereklidir. Yumurta haşlama dakikaları ise nasıl bir yumurta istendiğine göre değişir. Kayısı kıvamında bir yumurta için yumurtayı 4-6 dakika arasında kaynatman gerekirken çok katı yumurta için 10 dakika kadar kaynatmalısın.
- Rafadan yumurta için su kaynadıktan 3 dakika sonra yumurtayı almak yeterlidir. - Kayısı kıvamı için 4 ile 6 dakika arasında yumurtayı kaynatmak gerekir. Daha sonra yumurta ocaktan alınarak soğuk suda 1 dakika boyunca tutulmalıdır. - Çok katı yumurta için ise 10 dakika ocakta tutmak yeterlidir.
Katı Yumurta (5-6 dakika)
Öncelikle katı yumurta için 5-6 dakikalık bir süreye ihtiyaç var. Bu yöntemde yumurtanın hem beyazı hem de sarısı katı ve iyice pişmiş haldedir. Katı yumurta istiyorsanız yumurta koyduğunuz cezveyi kaynamaya bırakın. Su ilk kaynadıktan sonra 5-6 dakika kaynar suda pişirin.
Su kaynadıktan sonra 4.5 dakika tutun. Bu süre bazen 5 dakika da olabilir. Sudan çıkardığınız yumurtayı soğuk sudan geçirip soyduğunuzda beyazının kıvamlı pişmiş olduğunu görebilirsiniz. Yumurtayı ikiye kestiğinizde sarısı akmayacak şekilde pişmiştir.
KAYISI KIVAMINDA YUMURTA NASIL YAPILIR? Kayısı kıvamındaki yumurtayı yapmak için küçük boy bir yumurtanız varsa 4 dakika, orta boy bir yumurtanız varsa 5 dakika, büyük boy yumurtanız varsa 6 dakika, XL yumurtanız varsa 7 dakika kaynatmanız gereklidir.
İlgili 38 soru bulundu
Yumurtaları Test Etmek
Pişmemiş çiğ yumurta ile katı haşlanmış yumurtayı birbirinden ayırmanın en hızlı yolu yumurtayı düz bir şekilde tezgâhın üzerine koyup döndürmektir. Çiğ yumurta yalpalayacak ve yavaşça dönecektir çünkü içerisi sıvı ile doldudur. Haşlanmış yumurta ise çok hızlı ve çok kolay bir şekilde dönecektir.
Yüksek ısıda uzun süre kaynatılan yumurtanın sarısının yüzeyinde yeşil bir renk oluşur. Bunun nedeninin, bekleyen yumurtada yükselen pH etkisi ile proteinlerden oluşan hidrojen sülfürün demirle birleşmesi sonucu olduğu sanılmaktadır. Bu durum yumurtanın besleyici değerini azaltır.
HAŞLANMIŞ YUMURTA DAHA SAĞLIKLI
Sonuç: Haşlanmış yumurta daha sağlıklıdır. Ayrıca bir yumurtayı kaynatarak salmonella tehlikesinden de kurtulmuş olursunuz çünkü haşlanmış yumurta yerken bakteriler hayatta kalamazlar.
Yumurta haşlamadan once suyuna bir çay kaşığı karbonat konulması kabukların kolay soyulmasını sağlar. Suya sirke eklerseniz de yanı sunucu alırsınız. Sirke, kabuktaki kalsiyumu söker ve kabuğun soyulmasını kolaylaştırır.
3. Kaynar Su
Yumurta haşlanırken yapılan en büyük hatalardan biri yumurtayı suyu ocağa koyduğumuz an içine atmaktır. Oysaki yumurtalar kaynayan suyun içine atılmalıdır. Aynı zamanda yumurtayı kaynamış suyun içerisine kaşık yardımıyla yavaşça bırakmanız yumurtanın dibe vurup çatlamasını önleyecektir.
Yumurtayı kaynatmadan önce suya bir çay kaşığı kabartma tozu ekleyin. Yumurtayı temiz bir zeminde avuç içinizde hafifçe bastırarak gezdirin. Bir diğer kolay yöntem ise, yumurtayı temiz bir zeminde avuç içinizde hafifçe bastırarak gezdirin. Bu şekilde kabuklar baştan sona parçalanacaktır.
Rafadan yumurta veya haşlanmış yumurta, yumurtanın kabuğu kırılmadan kaynar suyun içinde haşlanmasıyla yapılan bir yumurta yemeğidir. Genellikle tavuk yumurtası kullanılır. Az veya çok haşlanabilir.
Haşlanmış yumurtanın kabuğunun tüketmeden hemen önce soyulması bakterilerin ortaya çıkmasını engeller. Ancak yine de haşlanmış yumurtanın buzdolabındaki ömrü yedi gün kadardır. Ancak gıda zehirlenmesi riskini ortadan kaldırmak için haşladığınız gün tüketmenizde fayda vardır.
Haşlama suyunun derecesi 80-85 derece civarında olmalı. Bu şekilde yumurtanın beyazı (kabuktan dolayı ısı transferi etkileneceğinden) 60-65 derecelerde olacak ve katılaşacaktır.
Katı yumurtayı 12 dakikadan fazla haşlamayın besin değerini, etkisini kaybetmesin. Yumurta haşlanırken 4 dakika da beyazı pişer 12 dakika da tamamı katılaşır. Taze yumurtanın kabuğu daha zor soyulur.Eğer köy yumurtası nasıl olur anlamak isterseniz şekillerine bakın.
Şimdiden kolay gelsin… Yumurta buzdolabında saklanmalıdır. Birçok kişi yumurtayı dolaba koymadan önce dışı kirli olduğu için yıkıyor ama bu çok büyük bir hata. Yıkadığınız takdirde yumurtanın dışındaki bakteriler kabuktaki gözeneklerden içeri girer.
En doğru pişirme ısısını ocağınızın orta ayarı verecektir. Su kaynadıktan 1 dakika sonra cıvık bir yumurta elde etmiş olursunuz. 2 dakika bekleyip yumurtayı ateşten alırsanız yumurtanız kayısı kıvamında olur. Yumurta kaynamaya başladıktan sonra 100'e kadar sayarak kıvamı tutturabilirsiniz.
Rafadan yumurta bulmacasının yedi harfli cevabı ılıfıtı kelimesidir.
Yumurta ya oda ısısındaki su ile ya da soğuk su ile haşlanır ama asla sıcak suyla haşlanmaz.
Baloncuklar çıkmaya başladığında, ocağı söndürün. Tencerenin üzerine bir kapak kapatın ve bir kenarda beklemeye alın. Yumurtalarını sıcak suyun içinde pişmeye devam edecektir.
Öncelikle haşlanan yumurtayı buz dolu soğuk suya koyarak soğutun. Ürünü taze tutmak ve bakteri üremesini önlemek için bu suyu günde iki kez değiştirin. Tabii bu durumda yumurtayı koyduğunuz kabın mutfağın en soğuk yerinde olması gerekir. Böylece haşlanmış yumurtayı üç gün boyunca saklayabilirsiniz.
Yumurta toplam 10 dakika ocakta kalmalı ve kaynamaya başladıktan sonra ocağın altı kısılmalıdır. Böylece tam pişmiş yumurta elde edilir. Bu yumurta, besin değeri en yüksek yumurtadır” dedi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri