Yetkeci kişilik olarak da adlandırılabilen bu eğilim, diğerlerinin kendisine koşulsuz şartsız boyun eğmelerini ve bağımlı hissetmelerini isteyen bir kişiyi tanımlar.
Otoriteryenizm genel hatlarıyla aşırı uyumcu, katı, otoriteye itaat gösteren, kendinden olmayana karşı önyargılı, baskılanmış ve bağımlı bir kişilik yapısı ile karakterize olmaktadır.
Otoriter kişilik; muhafazakarlık, toplumsal normların ve geleneksel değerlerin sürdürülmesine karşı duyulan kuvvetli bir ihtiyaç ve bu değerlere aykırı davranışlarda bulunanların cezalandırılması için sert yasa ve kuralların gerekliliğine inanma eğilimlerin kümelendiği kişilik özelliğidir.
Beş faktör kişilik modeli faktörleri; deneyime açıklık, sorumluluk, dışa dönüklük, uyumluluk ve duygusallık faktörlerinden oluşur.
Cattell'e göre yeterli bir kişilik kuramının; kişiliği oluşturan birçok özelliği, bu özelliklerin ne ölçüde kalıtımla ve ne ölçüde çevreyle belirlendiği, kalıtım-çevre etkileşiminin davranışı nasıl etkilediğini ele alması gerekir. Cattell, kişiliğin incelenmesinde faktör analizi metodunu kullanmıştır.
İlgili 22 soru bulundu
SİSTEMATİK KİŞİLİK
❖Sistematik kişiliğe sahip tiplerde görülebilecek en yaygın özellikler ; ❖Harekete geçmeden önce konuya özgü ayrıntılı talimatlar alırlar. ❖Takım çalışmasına ve yardımlaşmaya yatkındırlar. ❖Karşıdakine güven duyarsalar daha açık sözlü ve sevecen davranırlar.
Bu 5 etmen Açıklık, Sorumluluk, Dışadönüklük, Uyumluluk ve Duygusal denge'dir (İngilizce'de Openness, Conscientiousness, Extraversion, Agreeableness, Neuroticism olarak bilinir ve kısaca OCEAN olarak geçmektedir). Bunlara aynı zamanda "Beş Etmen Modeli" (BEM) de denir.
Otoriteryanizm veya otoriterlik, siyasi çoğulculuğun reddedildiği, siyasi statükonun ve müesses nizamın korunması için güçlü merkezi otoritenin kullanıldığı ve hukukun üstünlüğü, kuvvetler ayrılığı, demokratik oy kullanma hakkı gibi unsurların azaltıldığı bir siyasi sistemdir.
Hiçbirimiz zihnimizle kararlar alarak kendi doğamızı yaşayamıyoruz. Çünkü dış etkilerle şartlanan zihnimiz dış dünyadan öğrendikleriyle karar verme eğilimindedir ve bizi özgün doğamızı deneyimlemekten ziyade diğerlerine benzemeye ve homojenleşmeye yönlendirir.
Kelimenin sıfat hali ise otoriterdir. Otoriter, istediğini zorla ya da direktif vererek yaptırma gücüne sahip olan kişi / kurum anlamına gelir.
Otoriteryanizm veya otoriterlik, siyasi çoğulculuğun reddedildiği, siyasi statükonun ve müesses nizamın korunması için güçlü merkezi otoritenin kullanıldığı ve hukukun üstünlüğü, kuvvetler ayrılığı, demokratik oy kullanma hakkı gibi unsurların azaltıldığı bir siyasi sistemdir.
Otokrasi. Otokrasi, en yüksek gücün bir kişinin elinde toplandığı bir yönetim sistemidir. Bu kişinin kararları, dışsal hukuki kısıtlamalara veya düzenli halk kontrol mekanizmalarına tabi değildir (belki bir darbe veya kitlesel isyan tehdidi gibi ima edilen bir tehdit dışında).
Duayen, usta, uzman.
Otorite; güç ve yetke kelimeleriyle de eş anlamlıdır. Otorite sözcüğünün sıfat hali otoriterdir. Otoriter, emir vererek istediğini zorla yaptırma gücünü elinde bulunduran kişi veya kurum anlamındadır.
Otorite veya yetke, herhangi bir konuda bir şeyin yeterliliğine herkesi inandırarak bir kişinin kendine sağladığı itaat ve güven; hâkimiyet ve emretme kudreti; yaptırım koyma ve kullanma gücüdür.
Weber'e göre otorite, bir grup insanın birtakım buyruklara itaat etme ihtimalini ifade eder.
Totalitarizm, tüm yetkilerin merkezîleştirildiği, devlete ve hükûmet yöneticilerine de mutlak itaat beklendiği diktatörlükvari yönetim. Sözcük sıfat hâlinde totaliter olarak kullanılır. Totaliter egemenlik olarak da bilinir.
Otoriter anne baba tutumunu benimseyen ebeveyn çocuğunu sürekli denetleyerek ve kontrol ederek onun kendine olan güvenini ortadan kaldırıp kişiliğini hiçe saymaktadır. Bu tip ailelerde yetişen çocukların duygu ve düşünceleri dikkate alınmaz, çocuklar koyulan kurallara itiraz etmeden uymak zorundadırlar.
Anti-otoriteryenizm veya otorite karşıtlığı, "topluluğun bir otoriteye teslim olduğu bir sosyal biçim" şeklinde tanımlanan otoriteryanizmin karşıtıdır. Anti otoriteryenler genellikle kanun önünde mutlak eşitliğe ve geniş sivil özgürlüklere inanırlar.
Otorite kurmak veya otoriteyi sağlamak kelimelerinin anlamı yetkiyi kurmak ve yetkiyi sağlamak demektir. Otorite boşluğu ise bir toplumda yetkinin kurulamaması ve sağlanamaması anlamında kullanılır.
Yetkeci Yönetim: Hiyerarşik yapıda en üst yönetici, yönetsel kararları vermek; işgörenler ise emirleri yerine getirmek için vardır. Asttan beklenen itaattir. Ödeme, işgörenlerin yaptığı işe ve performanslarına göre değil; hiyerarşik yapıdaki makamlara göre belirlenir.
Hibrit rejim veya melez rejim genellikle otoriter bir rejimden demokratik bir rejime (ya da tam tersi) geçişin tamamlanamaması sonucunda ortaya çıkan karma bir siyasi sistem türüdür.
Serbest ve yumuşak yönetim tarzı olarak adlandırılan liberal yönetim biçimi, örgütte işe ve çalışanlara (personele) fazla önem vermemesiyle dikkat çeker. Bu yönetim biçiminde yönetici işle ilgili sorunlara ve çalışanlara karışmaz.
Otorite başkalarının faaliyetlerini yönlendirme hakkıdır. Otorite, ister sonuç alınsın ister alınmasın resmi olarak onaylanmış ayrıcalıktır. Buna karşın güç ise sonuç alabilme yeteneğidir (Kreitner, 2009: 399). Bazı durumlarda kişinin otoritesi olduğu halde gücü, gücü olduğu halde otoritesi olmayabilir.
Hiçbirimiz zihnimizle kararlar alarak kendi doğamızı yaşayamıyoruz. Çünkü dış etkilerle şartlanan zihnimiz dış dünyadan öğrendikleriyle karar verme eğilimindedir ve bizi özgün doğamızı deneyimlemekten ziyade diğerlerine benzemeye ve homojenleşmeye yönlendirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri