İşe Alım Süreci: Yetkinlik Bazlı Mülakat, bir stratejik işe alım prosesidir. Yetkinlik Bazlı Mülakat, adayların, iş için gerekli olan yetenek, deneyim ve özellikleri hakkında detaylı olarak değerlendirilmesi için tasarlanmıştır.
Yetkinlik bazlı mülakatlar işe almayı planladığınız adayların aradığınız yetenek ve becerilere sahip olup olmadığını değerlendirebilmenizi ve alacakları herhangi bir görev karşısında nasıl hareket edecekleri hakkında bilgi toplamanızı sağlar.
Bu mülakat türünde adayın yaşamadığı olayları yaşamış gibi anlatması ve gerçek olmayan ideal bir portre çizmesi önlenmeye çalışılır. Yaşanmış iş tecrübeleri ve somut örnekler verilerek yapılan mülakatlar adayın doğru değerlendirilmesini, pozisyona uygun seçimin yapılabilmesini mümkün kılar.
Yetkinlik bazlı mülakat, yetkinlikleri değerlendirmeye yönelik gerçekleştirilen yapılandırılmış bir mülakat türüdür. Araştırmalar, yapılandırılmış mülakatların, yapılandırılmamış olanlara kıyasla adayın gelecekteki iş performansını tahmin etmede iki kat daha fazla etkin sonuç verdiğini göstermektedir.
İlgili 18 soru bulundu
Mülakat Sırasında:
Göz teması kurarak konuşulmalıdır. Dürüst davranmalı ve soruların cevabını bilmiyorsanız “bilmiyorum” demekte çekinilmemelidir. Şirkette ve belirtilen pozisyonda çalışma isteğiniz çok fazla abartılmadan vurgulanmalıdır. Sorulara mantıklı ve örneklerle desteklenerek cevap verilmelidir.
Bir kişinin bir uzman olarak çalıştığı alanda ölçebileceği karşılaştırma ölçütlerini içeren dizge. Bireylerin yöneticilik yetkisi verilmeye hazır olup olmadıklarını anlamak için kullanılan yetkinlik çerçevesi. Yetkinlik Bazlı Mülakat insanların becerilerini incelemeyi amaçlayan bir yaklaşımdır.
Mülakatta kendini tanıtma sırasında, kendinizden kısaca ve net bir şekilde bahsettikten (kaç yaşında olduğunuz, hangi üniversite ve hangi bölümden ne zaman mezun olduğunuz, nerede oturduğunuz gibi) sonra ne tür pozisyon için başvurduğunuzu, kariyer hedeflerinizi, deneyimlerinizden bahsedebilirsiniz.
Mülakat esnasında dürüst, samimi, tutarlı, nazik ve kurumsal bir üslup kullanılmalıdır. Ayrıca karşı tarafın sözünü kesmemeye de dikkat edilmelidir. Asla yanlış bilgi verilmemeli, bilgi saklanmamalıdır. Görüşme gerçekleştirilirken vücut dilimizin karşı tarafa verdiği sinyallere dikkat edilmelidir.
Size yardımcı olacak bu teknik, “Situation, Task, Action, Result” kelimelerinin hem baş harflerinin hem de anlamlarının sırasıyla birleşmesiyle ortaya çıkmıştır. Mülakat sorularını bu yöntemi kullanarak cevaplamak, karşınızdaki insan kaynakları uzmanına istediklerini vermek için uygundur.
Yönetici Mülakat Soru Türleri
Yönetici mülakatları; deneyimleriniz, başarılarınız, yönetim stiliniz, gelecek beklentileriniz ve gelecekteki olası performansınızı anlamaya yönelik sorulardan oluşacaktır.
3- Mülakatta Ne Diye Hitap Edilir? Mülakat esnasında, yetkiliye karşı saygılı davranmak ve lakayit bir tavır sergilememek son derece önemlidir. Yetkiliye hitap ederken “efendim” şeklinde hitap etmek uygun bir davranıştır.
Mülakata giriş yaparken sizinle görüşecek olan yetkiliye gülümseyerek selam vermeli, eğer size elini uzatıyorsa utangaç olarak değil, kendinden emin, kararlı ve dik bir duruşla elini sıkarak size gösterilen yere oturmalısınız.
Sözlü sınavda barajı geçenlerin görevlendirme puanları hesaplanırken sözlü sınav sonucu için %20 oranında katsayı uygulanmaktadır. Bu katsayı yazılı sınavı yüksek bir adayı sözlü sınavda geride bırakabilmektedir.
Şirketin ve pozisyonun gerektirdiği nitelikleri öne çıkartarak kendinizi ifade edebilirsiniz. Güçlü yanlarınızı, yeteneklerinizi, temel başarı ve iş tecrübelerinizi anlatın. Sizi işe almaları durumunda işleri nasıl kolaylaştırıp fazlasını elde etmelerine katkı sağlayacağınızı belirtin.
İş görüşmesinde giyilebilecek uygun kıyafetler, genellikle iş yerindeki kıyafet kodlarına göre belirlenir. Bununla birlikte, çoğu iş yerinde, klasik bir iş kıyafeti, özellikle de siyah bir pantolon, beyaz bir gömlek ve blazer ceket, her zaman uygun bir seçimdir.
Yetkinlik envanter testi; yetkinlikleri ve iş amaçlarını gerçekleştirmede kullanılan ölçülebilir iş alışkanlıklarının ve kişisel becerilerin tamamıdır. Yetkinlik envanteri bireylerin sahip olduğu yetkinliklerinin seviyesini belirlemek için kullanılır.
Genel olarak yetkinlik mükemmel performansın elde edilmesinde ayırt edici olan bilgi, beceri ve tutumları kapsayan gözlemlenebilir davranışlar olarak tanımlanmaktadır. Bu tanımdan görüleceği üzere yetkinliklerin üç boyutu vardır: Bilgi, beceri ve tutum.
Size yol göstermesi açısından bazı örnek yetkinlikleri 3 temel başlık altında veriyoruz: Temel yetkinlikler: Öğrenmeye açık olma, bilgi paylaşımı, iletişim becerisi, çözüm odaklı olma, kaynakları etkin kullanma, ekip çalışması, kurumsal farkındalık, müşteri odaklı olma vb.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri