Evlendirme Yönetmeliği"nin 11. maddesi uyarınca, yurt dışında Türk vatandaşı kadın ve erkek veya bir Türk vatandaşı ile bir yabancı, bulundukları ülkenin evlendirmeye yetkili makamları huzurunda evlenebilirler. Böyle bir evlenme, Türk mevzuatına aykırı olmaması şartıyla Türkiye'de de geçerlidir.
Yurt dışında evlenmek isteyen Türk vatandaşları, Türk konsolosluklarında nikah kıydırabilecekleri gibi, evlenmek istedikleri ülkenin evlilik şartlarını karşılamaları durumunda o ülkenin resmi makamları huzurunda da evlenebilir. Ancak konsoloslukta evlilik için çiftlerden her ikisinin de Türk vatandaşı olması gerekiyor.
Yabancılık unsuru taşıyan evlenmenin şekli, evlenme merasiminin yapıldığı devletin hukukuna tabidir. Ancak bu kural konsolosluklarda yapılan evlilikler açısından geçerli değildir. Konsolosluklarda yapılan evliliklerin şekli geçerliliği konsolosun bağlı olduğu devletin hukukuna tabidir.
Yurt İçinde
Evlenme olayını, evlenme tarihini izleyen on günlük süre içinde nüfus müdürlüğüne göndermekle görevli kılınan evlendirme memurları, fiil başka bir suç oluştursa bile, nüfus memurunun teklifi üzerine o yerin ilçe nüfus müdürünün kararı ile 44,00 TL idari para cezası ile tecziye edilirler.
T.C. Evlilik Cüzdanı ve Evlenme Kayıt Örneği
Türkiye´de nikah kıyıldıktan hemen sonra evlendirme memuru tarafından uluslararası geçerli bir „Aile Cüzdanı“ verilir. Bu aile cüzdanı 12.09.1974 tarihli CIEC Anlaşması temelinde düzenlenmektedir.
İlgili 40 soru bulundu
Yurtdışında yapılan evliliklerin Türkiye'de geçerli olabilmesi üç şekilde olabilir: Yurtdışında yapılan evliliğin en yakın Türk konsolosluğuna bildirilmesi, yapılan evliliğin bizzat Türkiye'ye gelinerek yetkili makamlarda tescil ettirilmesi veya evliliğin yurtdışındaki Türk konsolosluklarından birinde yapılması.
Formül B Uluslararası evlenme kayıt örneği belgesi evlendiğiniz ülkenin dışına çıktığınızda, evliliğinizi kanıtlayabilmeniz için hazırlanan bir belgedir. Formül B Uluslararası evlenme belgesini Türkiye'de yaşıyor iseniz il, ilçe nüfus müdürlüklerinden; yurtdışında yaşıyor iseniz konsolosluklardan alabilirsiniz.
Türkiye´de bir nikâh memuru huzurunda gerçekleştirdiğiniz evliliğiniz Almanya´da herhangi bir işlem gerektirmeksizin tanınmaktadır.
Yurt Dışında Türk vatandaşı kadın ve erkek veya bir Türk vatandaşı ile bir yabancı, bulundukları ülkenin evlendirmeye yetkili makamları huzurunda evlenebilir. Böyle bir evlenme, Türk Medeni Kanunu hükümlerine uygun olmak ve butlanla batıl olmayı gerektiren bir sebep bulunmamak kaydıyla geçerlidir.
NOTERLİKNoter işlemleri, harçları ve gerekli belgeler hakkında bilgi alabilirsiniz. Noterlik İşlemi Başvurusu (Vekaletname-Azilname-Muvafakatname-Taahhütname-Sözleşme vb.) Randevu aldıktan sonra şahsen başvurmanız gerekmektedir.
Yurtdışında Türk vatandaşı kadın ve erkek veya bir Türk vatandaşı ile bir yabancı, bulundukları ülkenin evlendirmeye yetkili makamları huzurunda evlenebilir. Böyle bir evlenme, “Türk Medeni Kanunu hükümlerine uygun olmak ve butlanla batıl olmayı gerektiren bir sebep bulunmamak kaydıyla” geçerlidir.
Yurtdışında, iki Türk vatandaşı veya Türk vatandaşı ile yabancı bir ülke vatandaşı, Türk Konsoloslukları dışında bulundukları ülkenin evlendirmeye yetkili makamları huzurunda tarihi şato, villa ya da ihtişamlı Belediye Saraylarında evlenebilirler.
Vize ihlali olan kaçak durumdaki yabancılar Türk Vatandaşları ile resmi evlilik yapabilirler.
Nikah günü çiftlerin ve birer nikah şahidinin kimlikleriyle beraber Başkonsolosluğumuzda hazır bulunması gerekmektedir. Başkonsolosluğumuzdaki nikah akdini müteakip, çiftlerin kütüklerine evlenme tescili gerçekleştirilmekte ve çiftlere Uluslararası Aile Cüzdanı verilmektedir.
Evlilik yoluyla vatandaşlık 5901 Sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununda düzenlenmiştir. Kanuna göre yabancı bir kişi bir Türk vatandaşı ile evlenirse ve bu evlilik en az üç yıl boyunca devam ederse Türk vatandaşlığına hak kazanabilir. Yabancının ayrıca kanunda yazılı diğer şartları da sağlaması gerekmektedir.
Türkiye'de bir Türk vatandaşı ile bir yabancı veya farklı uyruklara sahip iki yabancı, sadece yetkili Türk evlendirme memurunun huzurunda evlenebilirler. Yabancıların evlenme başvurusu evlendirme memurluğu tarafından kabul edilirse, ilgili kişilere Türk vatandaşlarına uygulanan evlilik prosedürleri uygulanır.
Dış Temsilcilikte Evlilik İçin Ön Başvuru (Evrak Kabul Aşaması)Randevu aldıktan sonra şahsen başvurmanız gerekmektedir. Evlenme Ehliyet Belgesi Başvurusu (Yabancı Yerel Makamlar Önünde Evlilik İçin) Randevu aldıktan sonra şahsen başvurmanız gerekmektedir.
Açık deniz kaptanlarının yetkisi olduğu biri çok konudan biri ve geçmişten bu güne taşınan Kaptan Nikahı, bazı ülkelerde resmi nikah olarak bile sayılmakta. Ama maalesef ki ülkemizde geçerli değil… If playback doesn't begin shortly, try restarting your device.
10 gün içerisinde nikâh akdinizi gerekli olan bilgiler nüfus müdürlüğüne bildirilir. Bu tarihten sonra kimlik değiştirilebilir.
Yabancı uyruklu kişi Türk vatandaşı ile Türkiye'de resmi evlilik yapmak istiyor ve halen de Türkiye'de olup vize ihlali var ise (diğer değişle kaçak) resmi evlilik yapabilir. Bu yasal olarak mümkündür.
Almanya'da yasal olarak en az üç yıl ikamet etmiş olmalısınız. Bir Alman vatandaşıyla en az iki yıldır evli olmalısınız. Geçerli bir pasaporta veya pasaport yerine geçen bir belgeye sahip olmalısınız. Düzenli olarak ikamet ettiğiniz bir yer olmalı.
Vize başvurunuzdan 2 yıl sonra, evlilik / beraberlik devam ediyorsa, daimi vizeye başvuru hakkı doğar.
Evlendikten Sonra Pasaport Yenileme
Zira kanunlara göre pasaport, aynı zamanda kimlik görevi görüyor ve nüfus cüzdanı ile aynı bilgileri taşıması gerekiyor. Bu nedenle evlilik sonrasında nüfus kimliğinde herhangi bir değişiklik yapılması halinde, pasaportun da aynı değişiklikler için yenilenmesi gerekiyor.
Evlenme Belgesinde, talep edenin daha önce bir evlilik kaydı var ise, bu evlilik veya evliliklerine dair bilgileri yer alır. Formul B Edevlet hizmetlerinden biri değildir. Formül B geçerlilik süresi 6 aydır.
Pasaportlar Türkçe tercümesi ile birlikte Türkiye'deki Noterlere tasdik ettirilecektir. Müracaat esnasında pasaport aslı ibraz edilecektir. Çiftler Türkçe bilmiyor ise 2 adet Evlenme Beyannamesi tercüman eşliğinde doldurularak Noterden onaylatılacaktır. Müracaat ve nikah esnasında tercüman bulunduracaklardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri