Yezidiler ya da Ezidiler çoğunlukla Kürtçe konuşan etnik-dinî bir topluluğa verilen isimdir. Bu topluluğun Zerdüştlük ve eski Mezopotamya dinlerinden uzanan dinî inançlarına Yezidilik ya da Ezidilik denilmektedir. Ezidiler, temel olarak târihte Asurluların bir parçası olan Irak'ın Ninova bölgesinde yaşamaktadırlar.
Yezidilikte tanrı, Dünya'nın sadece yaratıcısıdır, sürdürücüsü değildir. Tanrısal iradenin vücut bulması için Düşmüş Melek, bir nevi aracılık rolü üstlenmiştir. Düşmüş melek, Melek Tavus olarak adlandırılır ve bir tavus kuşu ile simgelenir.
Yezidiliğin "Mushaf-ı Reş" ve "Kitab-ı Cilve" adlı 2 kutsal kitabı bulunuyor. Bu kitaplarda tek tanrı inancı vurgulanmakla birlikte peygamberlik inancı bulunmuyor. Yezidilikte ilahi dinlerde olduğu gibi peygamberlik sistemi yok.
Meshaf-ı Reş, diğer adıyla Kitab-el Esvad yani Kara Kitap, Ezidilikte Kitâbü'l-Cilve ile birlikte kutsal sayılan iki kitaptan biri. 15. yüzyılda yazıldığı tahmin edilen bu kitap, Ezidilerin kutsal kitabıdır.
Buna rağmen Êzidilerin tümü Şeyh Adiy'e inanıp, onu peygamberleri olarak görür; Meleki Tavus'un ruhunu Şeyh Adiy'in şahsiyetinde bütünleştirirler.
İlgili 25 soru bulundu
Mavi renk giysi giyilmiyor. Ezidilik, pek çok dinden inançtan parçalar almış ezoterik (sadece o inanca bağlı olanlara anlatılan) bir din olduğu için mavi yasağını anlıyoruz. Ezoterik bütün inançlarda renklerin bir hiyerarşisi vardır. Bektaşilikte de mavi, Muaviye'nin ve Yezid'in rengi olarak lanetlenmiştir.
Kıyım ve katliamın ardından Türkiye'ye de göç eden Ezidiler'in durumuna dikkat çekmek için Cengiz Bozkurt, Şebnem Sönmez, Özgür Çevik, Bihter Özdemir Dinçel, Bülent Emrah Parlak, Melih Selçuk, Tilbe Saran, Ayça Damgacı, Şevket Çoruh, Janset Paçal, Ezel Akay, Şevval Sam, Özcan Alper, Hüseyin Karabey, Yıldırım Türker, ...
Din mensuplarının telafuz ettikleri şekli ile “yezidi“, “izîdî“ veya “ezdayî“, “êzdî“ terimleri Kürtçe'de “beni yaratan“, yani yaradan ve tanrı anlamına gelmektedir. Ezidilik bir bütünlüğe ve tek tanrıya inanır yani monoteist bir inançtır. Tanrıya, Ezidilikte “Xweda“ denir, kelime anlamı ise; “kendini yaratan“dır [1].
İbadet olarak Yezidilerin kutsal mekanı olan Laleş'te bulunan Şeyh Adi türbesi ziyaret edildiğinde yapılanın dışında da toplu şekilde başka bir ibadet yoktur. Günlük olarak da sabah güneş doğarken ve akşam batarken güneşe dönülüp ibadet edilir.
Ezidiler için farz olan dini vecibeler şahadet, namaz (ibadet), oruç, zekât ve haçtır.
Ezidiler, her yılın aralık ayında üç gün oruç tutar, ayrıca 24 Aralık'ta ve 24 Haziran'da olmak üzere yılda iki kez 40'ar gün oruç tutarlar. 40'ar günlük oruçları daha çok Ezidi Şeyhleri, pirler, yaşlı Ezidiler ve Ezidilerin seçilmiş en büyük ruhani lideri Baba Şeyhler tutar.
Yezidiler ya da Ezidiler çoğunlukla Kürtçe konuşan etnik-dinî bir topluluğa verilen isimdir. Bu topluluğun Zerdüştlük ve eski Mezopotamya dinlerinden uzanan dinî inançlarına Yezidilik ya da Ezidilik denilmektedir.
Aralık ayında Ezidiler, pir ile şarap içmeden önce, üç gün boyunca oruç tutarlar. 15-20 Eylül tarihleri arasında, Musul'un kuzeyindeki Laleş'te bulunan Şey Adi'nin türbesine hac ziyaretinde bulunurlar, bu esnada ise nehirde abdest alırlar. Hayvan kurban ederler ve sünnet uygulaması onlarda da vardır.
Börülce, salatalık, lahana gibi sebzeler ile balık, geyik ve horoz eti de yasak yiyeceklerin başında gelir. Irak'ın Duhok ile Musul kentleri arasında bulunan Laleş Vadisi'ndeki Şeyh Adiy'in mabedine yapılan hac, Yezidiler için yapılması şart olan dini ve milli bir görevdir.
Cehennem insanın içinde kontrol edilmesi gereken ateştir. Melek Tavus bütün bu işlerin denetleyicisi ve Tanrı'nın bu dünyadaki gölgesidir. Ezidiler Melek Tavus'a ibadet ederler. İnanışlarına göre Melek Tavus; kötü bir melek değil, yanlış anlaşılmış ve sonradan affedilmiş iyi bir melektir.
Türkiye'de 400-500 kişi yaşıyor. Diyarbakır'da, Batman'da, Urfa'da Mardin'de varlar.
Menşeleri uzun zaman esrarını koruyan Yezidiler, Rusya'da, Tiflis ve Erivan bölgesinde; Irak'ta, Şeyhan ve Sincar'da, Cebel Sim'an'ın yirmi kadar köyünde; Türkiye'de Siirt'in Kurtalan, Beşiri ve Batman ilçelerinin köylerinde ve Hakkari'nin dağlık bölgelerinde yaşamaktadırlar[1].
Roger Lescota göre, Ezidiler Müslümanların kutladıkları Ramazan Bayramı'ndan iki gün önce “ida Remezan" yine “Kurban Bayramı"ndan iki gün önce de "Ida Heciye"yi (Hacılar Bayramı) kutlarlar. Paskalya'ya denk düşen “İda İsa" bayramlarının yanı sıra “İda Dahiye" adını verdikleri "Ölüler Bayramı" vardır.
Êzidî inancında insan hem doğarken hem de ölürken kutsanır. Zaten Êzidîler, ölümü ölüm saymazlar. Êzidîler ölüm için “kiras guhertin” (elbise değişimi) ifadesini kullanırlar. Ölen biri defnedilir ve evet onun için dualar okunur, hayırlar dağıtılır, ekmekler dağıtılır ama ruhun ölmediğine inanılır.
1993 yılında terör ve güvenlik gerekçesiyle boşaltılan köye, 2010 yılından sonra dönüşler olmuştur.
Şemsiler, genel anlamda Mezopotamya bölgesinde yaşayan toplulukların Güneş (Şems) ve diğer gezegenlere olan inançlarını belirten bir isimdir. Güneşe tapanlar anlamına gelen Şemsiler adı, aynı inancı benimseyen Diyarbakır, Urfa ve Mardin'deki dinsel topluluklar için de kullanılmıştır.
Ezidi Kürtlerin yoğunlukta yaşadığı ilçe ve çevresine yönelik düzenlenen barbarca saldırıda yüzlerce Ezidi Kürt toplu halde öldürüldü, çoğunluğu kadın ve çocuk olmak üzere 6 binden fazla kişi ise kaçırıldı. Saldırıdan kurulan yüzbinlerce Ezidi ise Şengal Dağı'na, Kürdistan Bölgesi ve Rojava'ya sığındı.
DUVAR - Mardin'in Nusaybin ilçesine bağlı Kaleli köyünde yaşayan Ezidiler yaklaşık 40 yıl önce yerlerini, yurtlarını bırakıp Almanya ve Belçika gibi Avrupa ülkelerine göç etti. 100 Ezidi aile ise 40 yıl aradan sonra yeniden köylerine dönme kararı aldı.
IŞİD'in Yezidi nüfusuna yönelik eylemleri yaklaşık 500.000 mülteciye ve binlerce kişinin ölümüne veya kaçırılmasına sebep oldu. Soykırımın etkileri özellikle Almanya'daki diğer Yezîdî topluluklarını da etkiledi. Kürdistan Bölgesel Hükümeti 2019 yılında 3 Ağustos gününü "Ezidi Soykırım Günü" ilan etti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri