Halk arasında, renkli ultrason, 4 boyutlu ultrason, ayrıntılı ultrason, Doppler diye çok çeşitli şekilde adlandırılan ultrason uygulamasının temel amacı, 18-23. haftalar arasında yapılan bu tarama ile bebeğin anatomisinin ayrıntılı olarak değerlendirilmesidir.
Gebeliğin 18-22. haftalarında yapılan bu incelemede bebekte oluşabilecek anormalliklerin yanı sıra gebeliğin risk oranı da incelenir. Erken gebelikte de kullanılan detaylı ultrasonografi incelemelerinde bebeğin normal yerleşimde mi yoksa dış gebelikte mi olduğu da anlaşılır.
Doppler Ne için Kullanılır? Bu görüntüleme yöntemi bazı hastalıkların teşhisi için kullanılmaktadır. Bu hastalıklar arasında damar tıkanıklıkları, bacak kan damarlarındaki akış bozuklukları, kalp kapak sorunları, damar tıkanıklığı ve damar daralması gibi daha bir çok rahatsızlık sayılabilmektedir.
Doppler ultrasonografi sırasında ne olur? Doppler ultrasonografide damar yatağının tespiti, morfolojik ( biçimsel) yapısı, duvar yapısı, içerisindeki kan akımının yönü, miktarı ve akım formu incelenir. Ayrıca organların beslenmesi, fonksiyonu ve tümoral yapıların daha ayrıntılı olarak değerlendirilmesini sağlar.
Hafta Ayrıntılı Ultrasonografisi. Anne rahminde bulunan bebeğin detaylı ilk incelemesi 11-13. hafta arasında yapılmaktadır. Bu ultrasonografi bebeğe yapılan ilk ayrıntılı ultrasonografi işlemidir.
İlgili 41 soru bulundu
Doppler ultrasonda kırmızı kan hücrelerine yüksek frekanslı ses dalgası gönderilir. Böylece bakılan bölgedeki kan akımı değerlendirilmiş olur. Kan akımı, ultrason görüntüsünde kırmızı, mavi renklerde görülür; bu nedenle Doppler USG'ye renkli ultrason da denir.
Genelde ultrason incelemesi ortalama 30 dakika sürer ve özel bir ilaç gerektirmez. Karında ultrason muayenesi yapılmadıkça özel bir hazırlık gerekmez. Eğer karındaki damarlar için ultrason planlanıyor ise ultrasonik ses dalgalarının barsak gazlarını geçemediği için bir gece önceden aç kalınması gerekir.
Halk arasında, renkli ultrason, 4 boyutlu ultrason, ayrıntılı ultrason, Doppler diye çok çeşitli şekilde adlandırılan ultrason uygulamasının temel amacı, 18-23. haftalar arasında yapılan bu tarama ile bebeğin anatomisinin ayrıntılı olarak değerlendirilmesidir.
Ultrason sonuçları genellikle aynı gün veya bir gün sonra hazır olmaktadır. Ultrason görüntülemesi ile elde edilen görüntülen uzman radyolog tarafından analiz edilip değerlendirildikten sonra bir rapor hazırlanır.
Pelvik renkli doppler usg yapılırken eğer üstten ultrason dediğimiz yöntem kullanılacaksa hastanın işlem öncesinde bol su içmesi, mesanesinin sıkıştırılması istenir. Transvajinal yani alttan ultrasonda ise tam aksine hastadan idrarını yapması istenir. Bu ultrasonda hastanın aç ya da tok olması fark etmiyor.
Karın içerisindeki organların kanlanmasının değerlendirilmesinde, Tiroid bezinin kanlanmasının değerlendirilmesinde, Vücuttaki tümörlerin damar yapılanmasının incelenmesinde, Gebelik sırasında bebeklerin damarlarının değerlendirmesinde renkli ultrason yani 'doppler' incelemesi kullanılır.
Varisli damarların renkli doppler ultrason ile incelenmesi gereklidir. Bu işlemi de radyoloji uzmanları yapabilir. Zira ultrason cihazını kullanma konusunda uzman olan doktorlar radyoloji uzmanlarıdır.
Doppler Ultrason yapılırken ağrı duyulmaz. Çünkü işlem sırasında sadece ultrason probundan çıkan ses dalgaları mevcuttur. Bu ses dalgaları görüntülenmek istenen bölgeye gönderilir ve ultarson probu tarafından çarpıp dönen dalgalar algılanıp cihaz tarafından işlenir. Bu şekilde görüntüleme elde edilir.
Dijital Doppler JPD-100B, el ile taşınabilir ve şarjlı olması sayesinde rahat kullanım sağlar. Mavi arka planlı geniş LCD ekrana sahiptir. Hamileliğin 16. Haftasından itibaren kalp atışlarını tespit edebilir, fetal kalp ses sinyalleri işleme yeteneği çok güçlüdür.
Normal olarak bebeğin ense kalınlığı gebelik ilerledikçe artar, 11-14 hafta aralığında ense kalınlığının 3 mm.
Hastanın işlemden önce 1 lt kadar su içilerek idrara sıkışık olması istenir.
Damar ultrasonunda; damar tıkanıklıkları, kalp kapağı problemleri, kalp damarlarındaki tıkanıklıklar, damar daralması – genişlemesi, kan akışındaki bozukluklar ve daha birçok sağlık problemleri görüntülenebiliyor. Monitöre yansıyan görüntüler renkli olduğundan doktorlar görüntüleri daha iyi yorumlayabiliyor.
Bebeğinizde bir sağlık sorunu olup olmadığını önceden öğrenerek bazı tedbirler alabilmeniz ve tedavi için şartları uygun hale getirebilmeniz renkli doppler aracılığı ile mümkün olacaktır. Her hamilelikte yapılması şarttır gibi bir durum olmasa da, doktorunuzun talep etmesi durumunda yaptırmaktan kaçınmamanız gerekir.
Doppler ultrason çekimi için özel bir hazırlık süreci bulunmamaktadır. Hasta muayene masasına uzanır, doktor tarafından sürünen jel ve prob yardımıyla çekim başlar. Bu sırada ekran üzerinde kırmızı ve mavi renkler belirir. Renkler, damarlardaki kanın hızını ve akış yönünü göstermektedir.
4d ultrason (4'lü ultrason), gebeliğin 18 ila 24. haftalarında yapılır. Bu haftalarda daha ayrıntılı görüntüler elde edilebilir. Daha önceki ve sonraki dönemler, görüntülerin alınması için elverişli değildir. İyi bir görüntüleme yapmak için bebeğin konumu ve amniyon sıvısı gibi faktörlerin uygun olması gerekir.
Detaylı Ultrason Nerelerde Yapılır? Detaylı ultrason çekimi yapan devlet hastaneleri olduğu gibi bu işlemin gerçekleştirilebileceği özel hastaneler de mevcuttur. Örneğin, Ankara, İstanbul gibi kentlerdeki perinatoloji birimi olan Medipol, Medicana gibi hastaneler de detaylı ultrason muayenesi yaptırılabilir.
Gebelikte ayrıntılı ultrason genel olarak şu haftalarda yapılır: 11 ila 13. haftasında (Bütün gebelerde) 18 ila 23. haftalarında (Bütün gebelerde) 24. hafta ve sonrasında (Yüksek risk taşıyan gebeliklerde)
Ayakta tedavi gerektiren testler gibi ultrason da, yıllık tedavi limitini aşmadığınız sürece, SGK katkı payı haricinde ekstra ücret ödemenize gerek kalmaz. Aynı şekilde yatarak tedavi teminatının kullanılmasını gerektiren durumlarda da ultrason kullanımı sigorta kapsamında yer almaktadır.
Doppler ultrasonografi, kan akımını değerlendiren özel bir ultrason tekniğidir ve damarsal görüntülemenin en önemli yöntemlerinden biridir. Vücuttaki arteriyel ve venöz (atar ve toplar) damarlardaki kan akımının değerlendirmesini sağlar.
18-23. haftalardaki gebelikte ayrıntılı ultrason şart olması ya da olmaması, ayrıntılı ultrason muayenesiyle yapısal oluşum kusurlarının hemen hemen %90'ı saptanabilmesi nedeniyle kesinlikle gereklidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri