yezid'in türbesinin derhal yıkılmasını emreder. bâbü's-sagîr mezarlığı'ndaki bu kabri açtırır ve yezid'in kemiklerini yaktırır. mezar toprağının elli arşın kazılarak kızıldeniz'e dökülmesini buyurur ve askerinden binlercesini getirerek yezid'in mezarının üzerine işetir!
O dönemde Horasan'da yaşayan şair İbn Arada'nın dizelerine göre Yezid, yanında bir şarap kadehiyle yatağında öldü.
Timur İmparatorluğu'nun kurucusu ve ilk hükümdarı Timur (Timurlenk), Hz. Hüseyin'i Kerbela'da şehit eden İkinci Emevi Halifesi Yezid'in mezarını yıktırıp askerlerini mezarın üzerine işetmiş. timur, timur imparatorluğu'nun kurucusu ve ilk hükümdârıdır.
Timur'un Şam'da görüştüğü âlimler arasında dönemin ünlü tarihçisi ve sosyologu İbn Haldun'da bulunmaktaydı. İbn Haldun ile olan görüşmelerinde, ondan Mağrib coğrafyası ve ahalisi hakkında kendisine ayrıntılı bir rapor hazırlamasını isteyen Timur, İbn Haldun'un hazırladığı eseri daha sonra Moğolcaya tercüme ettirmiştir.
Bunun üzerine İfrîkıye'nin merkezi Kayrevan'daki İslâm ordusu Berka'ya çekilmek zorunda kalırken Küseyle kumandasındaki Berberîler Kayrevan'a girdi (64/683). Üç yıl altı ay halifelik yapan Yezîd, Dımaşk yakınlarındaki Huvvârîn'de öldü ve Dımaşk'ta Bâbüssagīr Mezarlığı'na defnedildi (14 Rebîülevvel 64 / 10 Kasım 683).
İlgili 26 soru bulundu
Alevilerde dışa karşı toplumsal bütünleşmeyi ve dayanışmayı sağlayan bir diğer etken de 'ötekileştirme'dir. Alevilerde 'Yezid' sözcüğü bir küfür ve hakaret anlamı taşımaktadır. Yezid, saltanatı döneminde Hz Hüseyin'i ve beraberindekileri öldüren II. Emevi halifesidir.
1390 yılında Bayezid ile Alacahisar'da evlendi. Bayezid ile Timur arasındaki savaşta Timur'a kocası ile birlikte esir düşmüştür. Yıldırım Bayezid'ın 1403'teki ölümünden sonra Timur tarafından diğer tüm esirlerle birlikte serbest bırakılmıştır.
Timur'un ceddi Tumanay'ın beşinci göbekten Cengiz Han'ın da atası olduğu düşünülmektedir.
Timur İzmir boynundan yaralanmıştı ve o yara tek nüksetti. 1951 yılında İstanbul'da vefat etti. Kılıcı bir müzeye bağışlanmak üzere İzmir'e göndermek istedi ve eşiyle İstanbul valiliğine giderek teslim etti ama kılıcın son görüldüğü gün o gün oluyor."
Muaviye'nin ölümü sonrasında çıkan iç karışıklıklarda Kâbe Yezid'in askerlerince mancınıklar kullanılarak taşa tutulmuş, isabet alan karataş üç parçaya bölünmüş, Kâbe yıkılmıştır.
Yapılan çalışmaların birçoğunda Timur, zalim, katil, barbar, kültür ve medeniyetten uzak, din ve inanç yönü zayıf bir hükümdar olarak tanıtılmıştır. Hâlbuki Timur, küçük yaşından itibaren memleketi Keş'te mutasavvıflarla tanışarak Ehl-i Sünnet Hanefî çizgisinde siyaset izleyen bir emirdir.
hayatı neredeyse savaş meydanında geçmiş ve tek bir savaş dahi kaybetmemiş timur, döneminde bilinen dünyanın yarısından fazlasına vassali yaptığı, vergiye tabii tuttuğu devletler ile hükmetmiştir.
yezid'in türbesinin derhal yıkılmasını emreder. bâbü's-sagîr mezarlığı'ndaki bu kabri açtırır ve yezid'in kemiklerini yaktırır.
26 (647) veya 27 (648) yılında Dımaşk'ta doğdu. Annesi Yemen asıllı Kelb kabilesinden Meysûn bint Bahdel'dir. Babası Muâviye, oğlunun çöl ortamında yetişmesini sağlamak amacıyla onu annesiyle birlikte Kelb kabilesinin yaşadığı Tedmür civarındaki bâdiyeye gönderdi. Yezîd burada bedevî hayatının şartlarına göre büyüdü.
Ali bin Ebu Talib'in 661'de öldürülmesinden sonra başa geçen Emevîler, 750'de Abbâsîler tarafından yıkılıncaya kadar hüküm sürdüler. Başkenti Şam olan devlet, en geniş sınırlarına Halife Hişâm bin Abdülmelik döneminde sahip oldu.
Timur cihangirdi; İslam'ı yaymayı amaçlıyordu. Türk soyundandır ama eşinin Moğol prensesi olduğunu ileri sürerdi ki doğruydu. Cengiz Han soyunun devamı olduğunu ısrarla belirtmiş, bu yüzden de kendini emir ve küregen (gürgan) damat unvanlarıyla anmıştır. Timur, 35 yıllık hanlığı süresinde çok geniş fetihlerde bulundu.
Timur, sağ ayağı aksak kalacak şekilde darbe aldığından dolayı kendisine Aksak Timur anlamına gelen Farsça Timur-i leng, Türkçeleşmiş olarak Timurlenk batılılar tarafından ise Tamerlane denilmekteydi.
Aslen Moğol Barulas kabilesinden olan Timur, Mâveraünnehir'de Çağataylar'dan bir kukla hanın yanında “bey” olarak iş başına geçtiği zaman (1370) gerçekte kendisi ve çevresi ile Türk halk ve devletini temsil ediyordu.
Timur, Akkoyunlu Hükümdarı Kara Yülük Osman Bey ile Erzincan Emiri Mutahharten'i siyasi vaatler ile kendi safına çekti. I. Bayezid ise Mutahharten'e tekrar kendisine tâbi olmasını ve vergisini vermesini istedi.
beyazıt'ın cevabı: zamanın cihan sultanı olan timur-i köregen, sivas'a gelip yerleşmeyi, bizim tebrîz'e yöneldiğimize benzeterek tuhaf kıyaslamada bulunmuşsun. kaldı ki biz, kefe'den şirvan'a varıp, o ülkeye asker çıkarsak, kim mani olabilir?
Savaş kaybetmeyen ender komutanlardan biri olan Timur, hepsi zaferle sonuçlanan 17 sefer düzenlemiştir.
Suriye valisi Muaviye, asiler tarafından öldürülen 3. halife Osman'ın akrabasıydı. Ali'nin Osman'ın katlinden sorumlu olabilecek bazı kimselerden destek aldığını ve bu nedenle bu cinayeti soruşturmakta isteksiz olduğunu düşünüyordu. Bu nedenle Ali'ye karşı isyan başlattı.
Yezidiler, Muaviye'nin oğlu "Yezid"in peşinden gitmediklerini, kendilerini, "Allah'a peygambersiz inanan halk" anlamına gelen "Ezdai" olarak adlandırdıklarını ifade ediyor. Irak'taki Kürtler arasında "Ezidi" olarak adlandırılan toplum için Türkçe, Arapça ve İngilizce'de, "Yezidi" ifadesi kullanılıyor.
Uzun süren siyasi mücadeleler sonucu 661'de halifelik makamını ele geçiren Muaviye, Hazreti Hasan'ın şehadetinden sonra "halifelik" makamının saltanata dönüştürülmesi adına oğlu Yezid için halktan biat almaya başladı. Fakat Hazreti Hüseyin bu durumu kabullenmedi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri