Yığma yapılar ileriki bölümlerde de açıklanacağı üzere bazı açılardan üstün olmalarına karşın, çok ağır olmaları ve deprem gibi dinamik ve yatay yüklere dayanımlarının az olması nedeniyle, genellikle depreme dayanıklı yapı olarak nitelendirilmezler. (Bayülke, 1992).
Yığma yapılarda bir iskelet sistemi bulunmadığından yük, sırasıyla yapının duvarlarında kullanılan malzemelerden geçerek zemine ulaşır. Bu yapılarda herhangi bir kolon olmadığından temel taşıyıcı görevleri duvarlar üstlenir ve her malzeme kendisine düşen görevi yerine getirir.
Yığma Binalarda Güçlendirme Yöntemleri
Yığma bina güçlendirme amacıyla yapı ve taşıyıcı elemanlarda tercih edilen lifli polimer benzeri tekstil malzemelerinin uygulama sıklığı her geçen gün artmaktadır. Özellikle yığma duvarlar bazalt mesh donatılı harçlarla başarılı şekilde güçlendirilebilmektedir.
Genelde 4 ve daha az katlı bu yapıların yığma duvar birimlerinde boşluklu tuğla, briket ve nadiren kerpiç kullanılmıştır ve taşıyıcı duvarlarda bulunan ve depreme dayanıklı yapı tasarımına aykırı boşluklar binaların en belirgin zayıflığıdır.
Yığma Kagir Duvar Davranışı
Taşıyıcı duvarlar, çatı ve döşemelerden gelen düşey ve yatay yükleri taşır. Etkiyen dış yükler yapının çekme kapasitesini aştığında çatlaklar ortaya çıkar.
İlgili 17 soru bulundu
Yığma yapılar ileriki bölümlerde de açıklanacağı üzere bazı açılardan üstün olmalarına karşın, çok ağır olmaları ve deprem gibi dinamik ve yatay yüklere dayanımlarının az olması nedeniyle, genellikle depreme dayanıklı yapı olarak nitelendirilmezler.
Yığma duvarların güçlendirilmesinde, duvarın bir yüzü veya iki yüzüne gerekli kalınlıkta donatılı beton kaplama yapılır. Duvar yüzüne yeterli aralıklarla delikler açılarak, içine filiz donatıları epoksi ile veya beton enjeksiyonla yapıştırılır. Bu donatı ile ek konulacak donatı mevcut duvara ankre edilir [10].
Yığma yapı duvarlarında, üst kısımda yeterli rijitlikte döşeme, lento bağlantısı yapılmamışsa, düzlemlerine dik yönde de hasar görürler. Duvarlarda su basman, kapı, pencere hatılı ve döşeme hatılı olmak üzere yatay bağlantılar tekniğine uygun yapılmamışsa depremden mutlaka zarar görürler.
Diğer yığma sistemlerde olduğu gibi donatısız yığma yapılarda taşıyıcı duvarların üstüne kiriş görünümünde yatay hatıllar yapılmaktadır.
YIĞMA YAPILAR
Herhangi bir iskeletsel sisteme sahip olmayan, duvarlarının taşıyıcı nitelikte olduğu, tuğla,taş vb. elemanların üst üste konularak ve harçla bağlanarak, elemanların düşey yükleri birbirine aktarması esasına dayalı çalışan yapısal sistemlere denir.
Yığma yapı, inşaat mühendislerince herhangi bir iskeletsel sisteme sahip olmayan yapıları genel olarak tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Bu tip yapılarda yalnızca duvarlar taşıyıcı niteliktedir ve duvarın her bir elemanı (genellikle tuğla veya ağaç) üzerine düşen gravitasyonel yükü sırayla aşağıya aktarır.
Yığma Yapılarda Tespit Çalışmaları
Yığma yapılarda basınç gerilmesi seviyesinin, tuğla, taş veya beton bloklar ile harç arasındaki kayma gerilmesinin, elastisite modülünün ve malzeme kalitesinin belirlenmesi için yaygın olarak sertlik, ultrases, flatjack vb tahribatsız deney yöntemlerinden yararlanılır.
Söz konusu yapı türleri olduğunda “Kolonsuz ev depreme dayanıklı mı?” ya da “Taş ev depreme dayanıklı mıdır?” gibi sorular ön plana çıkar. Deprem yönetmeliğine ve zemin koşullarına uygun yapıldığı sürece bu tarz evler de depreme karşı dayanıklı olabilir.
Yığma tuğla, genellikle düşey delikli olarak üretilen ve taşıyıcı kolon bulunmayan yapılarda taşıyıcı olarak da kullanılabilen, diğer tuğla çeşitlerine göre daha sağlam olan bir tuğla çeşididir.
Düşey delikli tuğlalar Taşıyıcı (HD) ve Taşıyıcı olmayan (LD) olarak iki ayrı gurupta üretilmektedir. Taşıyıcı tuğlalar %35 veya daha az boşluklu tuğlalardır ve Yığma Binalarda kullanılırlar.
deprem yönetmeliğine göre kolonlarda en az 6 tane 14lük veya 4 tane 16lık bulunması gerekiyor.
Bir tuğla veya daha fazla kalınlıklardaki duvarlar taşıyıcı duvarlardır. Bir buçuk tuğla duvarlar (1 1\2 T) 29 cm kalınlıktadır. Taşıyıcı duvarların temel, hatıl, kiriş veya duvar gibi taşıyıcı elemanlara oturması zorunludur.
Sömel ve duvarların oluşturduğu ve yığma yapıdan üzerine gelen yükleri taşıyarak zemine ileten yapı elemanlarına yığma temel adı verilir.
Yığma yapılar, taş, tuğla, kerpiç gibi doğal malzemeler kullanılarak yapılan yapılar olarak tanımlanabilir. Bu yapılar, insanlık tarihi kadar eskiye dayanır ve günümüzde de kullanılmaya devam eder. Yığma yapılar, mimari açıdan estetik değerleri yüksek olmaları nedeniyle de tercih edilirler.
Belli oranda doğrusal olmayan davranıĢ gösterse de, depreme dayanımı açısından istenilen sünek davranıĢtan yoksun olan yığma yapılar deprem gibi doğal afetler karĢısında ya ağır hasar görmekte ya da yıkılarak can ve mal kaybına sebep olmaktadır.
Tuğla yapıların bir boya ile kaplanması onları depreme dayanıklı kılabilir. Söz konusu boya cam liflerinden oluşuyor ve yapının direncini artırmanın yanı sıra, sarsıntılarda esneklik kazanmasına da olanak sağlıyor. Tuğla yapılar daha ucuza mal olmakla birlikte, depreme pek de dayanıklı değildir.
Yığma yapılar, pişmiş tuğla, briket veya taş gibi kagir birimlerin harç gibi bir bağlayıcı ile bağlanması sonucu oluşturulan yapılardır. Bu yapıların çoğu durumda yatay ve düşey hatılları da bulunur. Bu hatıllar geçmişte ahşap olabildikleri gibi, günümüzde betonarme olarak da imal edilmektedirler.
Ev güçlendirme maliyeti, daire başına 5.000 TL'den başlayıp 900.000 TL'ye kadar değişmektedir. Deprem Güçlendirme Derneği (DEGÜDER), ortalama bir daire için güçlendirme maliyetini 250.000 TL civarında belirtmiştir.
Bina türü olarak kuşatılmış yığma yönetmeliğin madde 11.5.5 şartlarını sağlayan düşey hatıllı yığma bina, donatılı yığma bina ise tuğlaların düşey deliklerinden ve yatay derzlerinden donatılar geçirilen binadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri