YHT, Ankara - İstanbul YHD ve Ankara-Sivas YHD hatlarında azami 250 km/sa, Polatlı - Konya YHD hattında azami 300 km/sa hızda çalışmaktadır. Ancak YHT, Ankara - İstanbul arasında yüksek hızlı demiryolunun henüz tamamlanmamış, Pamukova - Arifiye arası gibi bazı kesimlerinde 160 km/sa hız ile çalışmaktadır.
Demiryolu altyapısı 350 kilometre/saat (220 mph) hıza uygun olarak tasarlanmış olsa da, düzenli sefer yapan yüksek hızlı trenler şu an 305 kilometre/saat (190 mph) azami hızla işletilmektedir. Hattın ilk araçları Alstom'un TGV Réseau modelinden türetilmiş ve kısmen Kore'de üretilmiştir.
Yapımı devam hatlar tamamlandığında 1747 km hızlı tren hattı ile dünyada 5. sıraya yükselecek. Uluslararası Demiryolları Birliği'nin (UIC) verilerine göre Türkiye'de faaliyette olan 594 km hızlı tren hattı bulunuyor. Türkiye, dünyada halen en geniş hızlı tren ağı sıralamasında 9. sırada.
Çünkü bir trenin, hangi mevkide, hangi hızla seyredeceği önceden bilinmektedir. Belirtilen kilometrede trenin normal hızı130 kilometredir.
İstanbul - Eskişehir Yüksek Hızlı Treni ya da kısaca İstanbul - Eskişehir YHT, 279,658 kilometre (173,771 mi) uzunluğundaki Söğütlüçeşme - Eskişehir güzergâhında TCDD Taşımacılık tarafından işletilen Yüksek Hızlı Tren'dir.
İlgili 20 soru bulundu
Ankara – İstanbul yüksek hızlı demiryolu ya da kısaca Ankara – İstanbul YHD, Ankara YHT – Halkalı arasında Yüksek Hızlı Tren hizmeti verilen azami 250 kilometre/saat (160 mph) hıza uygun çift hatlı, elektrikli, sinyalli yüksek hızlı demiryolu hattıdır.
YHT hattında 250 kilometre/saat (160 mph) azami hız yapabilen CAF tarafından üretilen 6 vagonlu HT 65000 yüksek hızlı tren setleri veya 300 kilometre/saat (190 mph) azami hız yapabilen Siemens AG tarafından üretilen Siemens Velaro marka 8 vagonlu HT 80000 yüksek hızlı tren setleri kullanılmaktadır.
TCDD bünyesinde, eski tip yük ve yolcu trenlerinin yanı sıra yeni tip yolcu trenleri bulunur. Yeni tip yolcu trenleri, hızlı tren olarak da adlandırılır. Eski tip trenlerin tamamı dizel yakıtla çalışır. Modern teknoloji ile üretilen hızlı trenler ise elektriklidir.
Çin, saatte 600 km hıza ulaşan 'dünyanın en hızlı' maglev trenini tanıttı Hızlı tren teknolojisini son yıllarda ilerleten Çin'de saatte 600 kilometre hızla giden yeni bir maglev treni tanıtıldı. Hızlı tren teknolojisini son yıllarda ilerleten Çin'de saatte 600 kilometre hızla giden yeni bir maglev treni tanıtıldı.
Vagonlardaki tuvalet atıklarının boşaltılması için sabit istasyonlar (T-System) kullanılmaktadır. Peronlara ve bakım atölyelerine kurulan kabinler sayesinde saha operatörleri birden çok vagonun atık tankını aynı anda boşaltabilir, temiz su dolumlarını gerçekleştirebilir.
Sermayesinin tamamı devlete ait olan TCDD Taşımacılık A.Ş., ulusal ve uluslararası demiryolu ağlarında; yolcu ve yük taşımacılığı, feribot işletmeciliği; lojistik faaliyetler, yüksek hızlı, konvansiyonel, bölgesel trenler ve kent içi toplu taşımacılıkta (banliyö) Marmaray ve Başkentray'ın işletmeciliği ile demiryolu ...
Yeni temin edilen yolcu vagonlarında vakumlu tuvalet zorunluluk olarak aranırken, yüksek hızlı tren setlerinde vakumlu tuvaletler bulunuyordu. TCDD, diğer yolcu vagonlarına da vakumlu tuvalet uygulamasına geçilmesi için 2009'da bir çalışma başlattı.
Seyahat Süresi : Ankara-İstanbul(Söğütlüçeşme) seyahat süresi duruş sayısına göre değişkenlik göstermekle birlikte 4.30- 5 saat aralığındadır.
Tren ve lokomotif kullanan kişiye makinist denir. Yük ve yolcu taşır.
EDS teknolojisini kullanan trenlerde, raylardaki elektromıknatısların kutupları trene ileri yönde hareket verecek şekilde dinamik olarak değiştirilir. Bu değişim çok hassas sistemler tarafından, trene en yüksek hızı verecek şekilde kontrol edilir. Maglev trenler, saatte 500 km.'nin üzerinde hızlara ulaşabilirler.
En hızlı maglev tren (magnetic levitation) rekoru da Japonlara ait 604 km/h.
Bugün Japonya, "uzun burun" olarak bilinen çok daha hızlı trenler kullanıyor. Saatte 400 kilometre hıza ulaşan bu trenler, deprem olduğunda raydan çıkmamak için otomatik olarak yavaşlıyor.
Bağlantılar boyunca vagonların uzunlukları 13.4, 14.9 ve 17.6 metreye kadar, genişlikleri 3.5 metreye kadar, hacimleri 70 m3'e kadar ve taşıma kapasiteleri 60-65 ton (4 akslı), 100-105 ton (6 akslı), 145 ton (8 akslı) olmaktadır.
Demiryolu şebekesi 154/25 KV 50 Hz. Elektrik enerjisiyle besleniyor.
Hızlı trende raydan ziyade altyapı önemli. Raylar iyi olabilir ama zeminin de sağlam olması gerekiyor. Hızlı trenin geçişi deprem anındaki gibi altyapıda anormal titreşimler oluşturur. Bu titreşimler de altyapıyı bozar.
Mayıs 2021'de Sivas Kongresi'nin yıldönümü olan 4 Eylül 2021'de hattın Kırıkkale (Balışeyh) - Sivas kısmının hizmete gireceği, Ankara - Kırıkkale (Balışeyh) kısmında ise mevcut konvansiyonel hattın kullanılacağı belirtildi. 3 Eylül 2021'de hattaki eksikliklerin giderilememesi sebebiyle açılış 7. kez ertelendi.
Bu projenin hayata geçirilmesi ile Ankara-Sivas arası 12 saat olan demiryoluyla seyahat süresi 2 saate, Ankara-Yozgat kesiminde ise1 saate indi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri