Güçlü, yürekli, alp, kahraman ve mert kişi. Gözü pek, düşüncelerini açıklamaktan çekinmeyen açık sözlü kişi. Delikanlı, genç erkek.
TDK'da yer alan bilgiler eşliğinde, Yiğit ismi ne demek ve anlama gelir sorusunun cevabı şu şekildedir; Güçlü ve yürekli, kahraman, alp. Gözü pek, düşüncelerini açıkça söylemekten çekinmeyen (kimse) Delikanlı, genç erkek.
Yiğit ismi Kuran'da geçmese de İslam dininde caiz olarak kabuk edilmektedir. Çünkü bu isim İslam dinine ya da kültürüne aykırılık içermeyen anlamlara sahiptir.
Öte yandan Aras, Doğu Anadolu'dan Hazar Denizi'ne kadar dökülen ırmağın adıdır. TDK'da anlamı yer almayan Aras ismi, "Kalın Yün, At kılı" anlamlarına gelmektedir. ARAS İSMİ KURAN'DA GEÇİYOR MU? Aras ismi Türkçe kökenli bir isim olduğu için Kur'an-ı Kerim'de yer almaz.
Günümüzde sıklıkla kullanılan Yağız ismi, esmer olan, yiğit kişi ya da doru olan kişi anlamlarına gelmektedir. Erkek ismi olarak kullanılması ile yiğit anlamı kullanılmaktadır. Aynı zamanda bu isim güzel ve bakımlı olan kişi anlamına da gelmektedir.
İlgili 25 soru bulundu
Farsça kökenli bir isim olan Mirza, dilimize ulaşan yabancı kökenli isimler arasında yer alır. Mirza ismi ülkemizde pek çok farklı anlamda kullanıldığı gibi İran'da da farklı anlamla sıkça kullanılır. Mirza isminin en bilinen anlamı ise, hükümdar gibi soylu kişilerden gelen kişilerdir.
Asaf ismi direk biçimde Kur'an ayetlerinde geçmez. Fakat buna rağmen Neml Suresinde anlatılan Hazreti Süleyman kıssalarında bulunan vezir, Asaf olarak yorumlanmıştır.
Temel olarak delikanlı, güçlü ve cesur erkek anlamlarında kullanılır. Yiğit hem kelime Anlamı olarak hem de özel isim olarak dilimizde sıkça tercih edilir.
Türkiye'de en çok tercih edilen ve en yaygın kullanılan erkek isimleri arasında yer alır. Türk Dil Kurumu bakımından bakıldığı zaman Mert isminin anlamı “yiğit” ve “özü ve sözü doğru olan” anlamına gelir. Mert ismi cesareti, güçlü manevi değerleri ifade etmektedir.
Aras, eski Türk isimlerinden biridir ve dolayısıyla Türkçe kökenli bir isimdir. Türkçe kökenli bir isim olması ülkemizde de sıklıkla tercih edilmesini sağlamaktadır. Aras, isim anlamı olarak kendisinin gibi sahip çıkan anlamına gelmektedir. Ayrıca Aras, Doğu Anadolu'dan Hazar Denizi'ne dökülen ırmağın adıdır.
İslâm'da çocuğa ad seçme ve ad koyma hakkı babaya aittir. Baba ölmüş veya hukukî tasarruflarda bulunmaktan menedilmişse bu hakkı anne kullanır. Doğumundan önce babasını kaybeden Hz. Peygamber'in adı annesi tarafından Muhammed olarak seçilmiş ve bu ad dedesi tarafından konulmuştur.
yiğit - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe yigit “genç, delikanlı” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe yégen “kardeş çocuğu, torun” sözcüğünden Eski Türkçe +It ekiyle türetilmiş olabilir; ancak bu kesin değildir. Daha fazla bilgi için yeğen maddesine bakınız.
Değerli kardeşimiz, Umay, Orhun Yazıtları'nda geçen, çocukları ve hayvan yavrularını koruduğuna inanılan kadın Tanrıça'ya verilen isimdir. Bu açıdan, Umay isminin çocuklara verilmesi uygun değildir.
Demek ki, dinimizin övüp takdir ettiği yiğit, yarışta, güreşte rakibini yenen kimse değil, kin ve öfkeyle dolduğu zaman nefsini kötü bir söz ve davranıştan alıkoyabilendir.
Yiğit ismi duygusallığı, titizliği ve idealizmi çağrıştırır. Bu isme sahip insanlar gelişmiş, kendine güvenen, zeki, sakin ve iyimserdir. En belirgin özelliği hem kendi geleceğine hem de toplumun geleceğine yönelik yüksek vizyonlarıdır.
"Ali" özel isimdir.
Kelime Arapça kökenlidir. Türk Dil Kurumu'na göre Talha isminin anlamı “zamk ağacı” demektir. İsim Kuran-ı Kerim'de geçmiyor. Halk dilinde Talha ismi; “mert, dürüst ve doğru sözlü” olarak kabul ediliyor.
Mirza İsmi Kur'an'da Geçiyor mu? Mirza, Kur'an'da yer almayan bir erkek ismidir. Ancak anlam bakımından İslamiyet ile çelişkili bir durum oluşturmadığı için, kullanımı hakkında negatif bir yorum da yapılmamaktadır. Bebeğine Mirza ismini vermek isteyenlere yan isim olarak da Yusuf önerilmektedir.
Ayaz ismi Kuran'da geçmemekle birlikte kökeni Türkçe'dir.
Aden ismi Kuran'ı Kerim'de, 4 ayrı surede geçmektedir. Necm ve Hud surelerinde helak olan kavimlerden birinin adı ''Adn'' olarak geçer. Furkan ve Ankebut Surelerinde ise altından ırmaklar akan ve sayısız meyvenin olduğu cennet bahçelerinin adının Aden olduğu bildirilir.
Poyraz ismi aslında Rum kökenli bir isimdir ve bu nedenle poyraz ismi Kur'an-ı Kerim'de geçmemektedir. Yani Kur'an-ı Kerim'in hiçbir ayetinde poyraz ismine rastlanılmamaktadır. Fakat bu ismin erkek çocuklarına verilmesi kesinlikle caizdir.
Bu isim ortak kullanılan bir isim olmaktadır. Kulağa hoş gelen Yekta ismi Kur'an'da geçmemektedir. Kur'an'ın her hangi bir bölümünde isim ya da sıfat olarak da bu ismin geçmediği görülmektedir. Buna rağmen Yekta isminin çocuklara verilmesinde bir sakınca da dinen bulunmamaktadır.
Azra ismi Arapça kökenli bir kelime olarak bilinmektedir. Arapça bir kelime olmasına rağmen ise Kur'an'da geçmeyen isimler arasında yer almaktadır.
Erva ismi, anlam olarak letafet ve güzellik anlamlarında kullanılmaktadır. Bu isim, çok genç ve güzel insanlar anlamına da gelmektedir. Aynı zamanda yiğitlik ve cesaret olarak da kullanılır. Eski şiirlerde susuz kalan kimselere su veren güzel kız anlamında kullanılmıştır.
Özellikle kız bebek bekleyen veya isteyen aileler, Alya adına rağbet gösteriyor. Alya ismi Arapça kökenli olup (أَلْعَلياءُ) “şeref”, “sema”, “dağ tepesi” ve “yüksek yer” manalarına gelmektedir. . Alya ismi Arapça kökenli bir isim olmasına rağmen Kur'an-ı Kerim'de geçmemektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri