Ying yang sembolü, ying yang çemberi ve Tai Chi olarak da bilinir. Sembol Teo felsefesine aittir. Ayrıca sembol her şeyin zıttına dönüşebileceğini de anlatır. Sembolün ait olduğu din ise Teoizm'dir.
Tanım. Yin ve Yang'ın ilkesi; kadın-erkek, karanlık-aydınlık ve yaşlı-genç gibi her şeyin ayrılmaz ve çelişkili karşıtlar olarak var olmasıdır. Eşit zıt çiftler birbirini çeker ve tamamlar. İlke, MÖ 3. yüzyıla hatta daha öncesine dayanır ve Çin felsefesinde, Çin tıbbında ve genel olarak kültürde temel bir kavramdır.
İki zıtlığın bir araya gelmesi ve birlikte var olması anlamına gelen yin yang kavramı hayatımızda negatif ve pozitif, gece ve gündüz gibi zıt kutupları temsil eder ve her şeyin zıttıyla var olduğunu gösterir.
Yin ve Yang denildiğinde akla gelen amblem siyah ve beyaz renklerinden oluşmaktadır. Amblemdeki kavis sonsuz döngüyü, değişimi anlatmaktadır. Yin ve Yang artı ve eksi değerlerin sembolleridir. Yang, güneşi, erkeği, açık renkleri temsil eder.
Okulun kurucusu Zou Yan, yaşamın beş aşamadan geçtiğini savunuyordu: ateş, su, hava, toprak ve odun. Bu aşamalar, Yin Yang ilkelerine göre sürekli değişiyordu. Evrenin özündeki değişimi sağlayan bu ilkeler, Yin Yang felsefesinin de özü olduğu için onlara kısaca değinelim.
İlgili 25 soru bulundu
Sembolün ait olduğu din ise Teoizm'dir. Çin felsefesinde ortaya çıkmış olan bir inanıştır. Bu inanışın ortaya çıkış sebeplerinden biri ise Şintoizm ve Konfüçyus'a tepki olarak doğmasıdır.
Yin ve yang kavramı, Taocu felsefenin temelinde yatar. Günümüz popüler tüketim kültüründe denge ve iç huzur gibi şeyleri temsil eder halde çok rastlarız ona.
Siyahın içinde bulunan beyaz ve beyazın içinde bulunan siyah nokta ise zıtlıkların içinde her zaman bir ortak yan oluşunu simgeler. Yin Yang'a, iyi-kötü metaforu üzerinden bakacak olursak her kötülüğün içinde bir iyilik, her iyiliğin içinde bir kötülük olduğu felsefesi ortaya çıkar.
Kutuplar birbirine bağımlıdır ve birbirine dönüşürler
Yin ile Yang kutupları karşıt ama birdir. Bu ilkeye göre karşıtların biri oluşurken aynı anda diğeri de oluşur. Biri yok olurken nihayetinde diğeri de yok olur.
Yin; dişil, karanlık, soğuk, pasif ve negatif özelliklerin sembolüdür. Yang ise eril, aydınlık, sıcak, aktif ve pozitif özelliklerin sembolüdür. Yin ve Yang arasındaki ilişki, birbirini tamamlama ve dengeleme prensibine dayanır. Bu prensibe göre evrende her şey, Yin ve Yang'ın birleşimiyle var olur.
Yin; kutupların dişil, pasif, siyah, karanlık, soğuk tarafını temsil eder. Yang ise diğer kutuptaki eril, aktif, beyaz, aydınlık ve sıcağın karşılığı.
“Yin” dişi, derin ve yumuşak enerjileri temsil ederken; “Yang” eril, aktif ve güçlü enerjileri temsil eder. Yin Yoga pratiklerine Yang akışlarının da dâhil edilmesinin temel amacı, iki enerji arasında dengeli akış ve uyumu sağlamaktır[1][2].
Eğer kişi çok erken uyanıyorsa ve bir daha uyuyamıyorsa, böbrek yin enerjisi eksik demektir. Aşırı rüya görmek ise karaciğer ısısının veya kalp ateşinin yukarı doğru çıkarak aklı etkilemesi anlamına gelir. Eğer kişi hiç uyuyamıyorsa, dalak ve karaciğer eksikliğine bağlı kan eksikliği var demektir.
Yin Yoga ve Yang Yoga Nedir? Yin Yoga, pozlarda uzun süreli kalmayı içeren, bağ dokulara olan derin etkisiyle, bedeni esneterek gevşeten ve geliştiren bir çalışma iken; Yang yoga kaslara yönelik tekrarlar içeren, bedeni güçlendiren ve ısısını arttıran dinamik bir çalışmadır.
Taoizmin kutsal kitabı Tao Te King'dir. Tao, yaratıcı prensip, Te insan fazileti, King kitaptır. Tao Te King; “Yol ve Erdemler Kitabı” olarak çevrilir. Bu kitap Taoist düşüncenin kaynağıdır.
Yin yang anlamı açısından bakıldığı zaman, birlikte bütünlüğü tamamlayan iki yarı anlamını taşır. Bu sembole göre her şeyin bir zıttı vardır ve her şey zıttı ile bir bütündür.
Bundandır ki insanda, hem yin hem yang, hem erkek, hem dişi enerjisi, hem madde, hem işlev, hem somut, hem de soyut biraradaydı. ÇİY enerjisi, bedendeki CAN enerjisi idi, hayattı, TEK'in varlıktaki tüm yansımalarıydı.
Uyumu, siyah ve beyazın birliğini, ikililiği ve zıtlıkların birbirini tamamlamasını ifade eden Yin ve Yang; eski Çin Felsefesi'ne göre yaşam enerjisini oluşturan ana enerjiler arasında yerini alıyor.
yin karanlık taraf anlamına gelir ve ortasında beyaz bir nokta vardır. yang ise aydınlık taraftır ve ortasında siyah bir nokta yer alır. bu ilişki, güneş ışığının dağlar ve vadiler üzerindeki hareketine yapılan bir ithaf olarak değerlendirilebilir. yin, dağ kütlesinin gölgeli kısımlarını; yang ise güneş gören ...
Dao Öğretisi'nin kurucu üstadları Laozi, Çuangzi ve Liezi'dir. Bu üstadların yazıları kozmogoni yani kainat ve onun doğuşu, kainatın yasa ve ilkeleri, insan ve doğanın kainat ile bağı, toplumsal yönetişim ilişkilerinin asıl doğası üzerine kuruludur.
Klasik Dönem Daoizm'de (MÖ 480 - MS 25), Laozi ve Zhuangzi'nın metinleri çerçevesinde, dao (yol), de (güç), wuwei (gayesiz eylem), ziran (doğal olma hâli), ve shengren (bilge) gibi kavramlar açıklanmıştır. Bu dönem aynı zamanda “felsefi Daoizm” (daojia) olarak da adlandırılmaktadır.
Öz. Bir Çin sembolü olarak bilinen yin ve yang sembolü, tarihçilerin verdiği bilgiye göre Çin'de uzun zaman hüküm süren bir Türk kavmi olan Choulara aittir. Yin yang sembolü, Türkler tarafından kararıg ve yaruk şeklinde adlandırılmıştır.
Felsefi temeli Taoizme dayanan, Çin'de doğmuş ve tüm dünyada yaygınlaşan yoga çalışmasıdır. Sırtüstü, yüz üstü ya da oturarak yerde yapılan çeşitli duruşlardan oluşur. Hareketli kasları tamamen rahat bırakarak ve duruşta 3-5 dakika hareketsiz beklenerek çok yavaş ve dinginlikle yapılan hareketlerden oluşur.
Yin/Yang dil ile anlatılamayanı işaret eder. Yin/Yang prensibi evrenin iki temel enerjisini kapsar. Yin; Siyah, ölüm, kış, soğuk, dişi, pasif, gece, ay gibi nitelikleri temsil ederken Yang; Beyaz, yaşam, yaz, sıcak, eril, aktif, gün, güneş gibi nitelikleri temsil eder.
Yoga (Sanskrit), Hindistan kaynaklı fiziksel ve zihinsel disiplinleri tarif etmek için kullanılan bir kelimedir. Aynı zamanda Hinduizm, Budizm ve Jainizm'de çeşitli meditatif uygulamalara da yoga adı verilmektedir. Hinduizmde, altı geleneksel felsefe okulundan (āstika) biri olarak kabul edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri