Tüm dünyada herkesin bir şekilde bildiği ya da karşılaştığı, Çin kültüründe binlerce yıldır sürekli olarak gelişen yin yang, ilişkisel bir kavramdır.
Bir Çin sembolü olarak bilinen yin ve yang sembolü, tarihçilerin verdiği bilgiye göre Çin'de uzun zaman hüküm süren bir Türk kavmi olan Choulara aittir. Yin yang sem- bolü, Türkler tarafından kararıg ve yaruk şeklinde adlandırılmıştır.
Sembolün ait olduğu din ise Teoizm'dir. Çin felsefesinde ortaya çıkmış olan bir inanıştır. Bu inanışın ortaya çıkış sebeplerinden biri ise Şintoizm ve Konfüçyus'a tepki olarak doğmasıdır.
Yin ve Yang, geleneksel Çin felsefesinde ve tıbbında önemli bir yere sahiptir. Bu iki kavram, evrenin doğal bir denge halinde olduğunu ve her şeyin bu denge içinde var olduğunu ifade eder.
Yin ve Yang Kuramı ve İlkeleri (Basitleştirilmiş Çince'de: 阴阳, Klasik Çince'de 陰陽) bütün evrenin işleyişini, hareketini açıklar. Çin'de ortaya çıkmış olan kuramın tarihi tarım öncesi Avcı Toplayıcı döneme kadar uzanmaktadır.
İlgili 36 soru bulundu
Çin felsefesine göre Yin Yang'den önce sonsuzluk vardı, daha sonra Yin ve Yang adlı iki zıt güç ortaya çıktı. Buna göre doğada bulunan her şeyin bir zıddı vardır. Bu zıtlar Yin ve Yang olarak temsil edilir. Her ikisi de bir arada bulunur ve bu iki zıt güç olmadan hareket de mümkün değildir.
Çin ve taoizm ile daha ilişkili olarak bilinse de esasen Yin & Yang Vietnamca kelimelerdir ve kökeni Vietnam'dır. Yin ve Yang evrenin ve doğanın işleyiş düzeneklerini anlatan bir öğretidir. İnsanlık tarihinin bilinen tüm bilgi ve dini kaynaklarının üzerinde etkisi olmuştur.
Okulun kurucusu Zou Yan, yaşamın beş aşamadan geçtiğini savunuyordu: ateş, su, hava, toprak ve odun. Bu aşamalar, Yin Yang ilkelerine göre sürekli değişiyordu. Evrenin özündeki değişimi sağlayan bu ilkeler, Yin Yang felsefesinin de özü olduğu için onlara kısaca değinelim.
Organizmamızda, tıpkı besinlerle olduğu gibi iki zıt enerji vardır: toprağa ve soğuğa bağlı dişi enerji. Yin ve gücü, ateşi temsil eden Yang.
Yin Yoga ve Yang Yoga Nedir? Yin Yoga, pozlarda uzun süreli kalmayı içeren, bağ dokulara olan derin etkisiyle, bedeni esneterek gevşeten ve geliştiren bir çalışma iken; Yang yoga kaslara yönelik tekrarlar içeren, bedeni güçlendiren ve ısısını arttıran dinamik bir çalışmadır.
Çin inanışına göre her şey hiçlikten doğar. Hiçlikten, bir meydana gelir ve bu bir de bölünerek ikiyi oluşturur. Bu ikilik karşıt kutupları ifade eder.
Yin/Yang prensibi evrenin iki temel enerjisini kapsar. Yin; Siyah, ölüm, kış, soğuk, dişi, pasif, gece, ay gibi nitelikleri temsil ederken Yang; Beyaz, yaşam, yaz, sıcak, eril, aktif, gün, güneş gibi nitelikleri temsil eder. Yin/Yang'ın evrensel temsili olan Tai Ji sembolü bir daireden oluşur.
Eğer kişi çok erken uyanıyorsa ve bir daha uyuyamıyorsa, böbrek yin enerjisi eksik demektir. Aşırı rüya görmek ise karaciğer ısısının veya kalp ateşinin yukarı doğru çıkarak aklı etkilemesi anlamına gelir. Eğer kişi hiç uyuyamıyorsa, dalak ve karaciğer eksikliğine bağlı kan eksikliği var demektir.
Yin; kutupların dişil, pasif, siyah, karanlık, soğuk tarafını temsil eder. Yang ise diğer kutuptaki eril, aktif, beyaz, aydınlık ve sıcağın karşılığı.
Bundan yola çıkarak, Zerdüşt'ün gök, ışık, Güneş ve diğer göksel varlıkların çözümlemesini yorumlayarak fiziksel evrenin öz devinimlerini formüle eder. Zerdüşt'ün felsefi inancı dünyanın beş temel elementten oluştuğunu belirtir. Bunlar toprak, su, ateş, hava ve bitkidir.
Çin klasiklerindeki Beş Öğe şunlardır: ateş, su, ağaç (veya odun), metal, toprak. Çin Tıbbı'nda Yin ile Yang kuramı ile birlikte kullanılan önemli bir Doğu Asya bilimleri kuramıdır.
Yaygın inanışa göre, ateş elementi hareketliliği, canlılığı ve dışa yönelik olmayı temsil ediyor. Ateşin, tarih boyunca ilahi gücü simgelediği de pek çok kaynakta kendini gösteriyor. Örneğin, tarihte önemli kişilerin mabetlerinin sunaklarında her zaman bir ateş bulundurulduğunu görüyoruz.
Yin, dingin, pasif; Yang ise hareketli, aktif anlamındadır. Yaşam alanlarımızda hem Yin, hemde Yang enerjiye ihtiyacımız vardır. Hangi alanın ne amaçla kullanılacağına göre düzenleme yapılır. Çalışma ortamlarında daha aktif, yani yang, dinlenme ortamlarında ise daha pasif, yani yin enerjiye ihtiyaç vardır.
Taocu görsel sembollerin en bilineni Taiji sembolü olarak da bilinen Yin-Yang'dır.
Buda'nın doktrinine Pali dilinde "dhamma" denilmektedir. O, ulaştığı hayat kanununu ilan ettiğinde verdiği ilk vaazını "kanun tekerleğini döndürmek" şeklinde açıklamıştır. Bu sebeple tekerlek, Budizmin sembolü olmuştur.
Sembollerin anlamı
Budizm'de Mara, hayvan kılığında, yaşamın çarkını ele geçirmiş öfkeli, şeytani ölüm tanrısıdır. Mara, Buda'nın kılığında da insanların karşısına çıkar. Mara'nın üç kızı vardır. Kötülüklerinde ona yardım ederler.
Bundandır ki insanda, hem yin hem yang, hem erkek, hem dişi enerjisi, hem madde, hem işlev, hem somut, hem de soyut biraradaydı. ÇİY enerjisi, bedendeki CAN enerjisi idi, hayattı, TEK'in varlıktaki tüm yansımalarıydı.
yin karanlık taraf anlamına gelir ve ortasında beyaz bir nokta vardır. yang ise aydınlık taraftır ve ortasında siyah bir nokta yer alır. bu ilişki, güneş ışığının dağlar ve vadiler üzerindeki hareketine yapılan bir ithaf olarak değerlendirilebilir. yin, dağ kütlesinin gölgeli kısımlarını; yang ise güneş gören ...
Tanım. Yin ve Yang'ın ilkesi; kadın-erkek, karanlık-aydınlık ve yaşlı-genç gibi her şeyin ayrılmaz ve çelişkili karşıtlar olarak var olmasıdır. Eşit zıt çiftler birbirini çeker ve tamamlar. İlke, MÖ 3. yüzyıla hatta daha öncesine dayanır ve Çin felsefesinde, Çin tıbbında ve genel olarak kültürde temel bir kavramdır.
Bir Çin sembolü olarak bilinen yin ve yang sembolü, tarihçilerin verdiği bilgiye göre Çin'de uzun zaman hüküm süren bir Türk kavmi olan Choulara aittir. Yin yang sembolü, Türkler tarafından kararıg ve yaruk şeklinde adlandırılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri