Harvard profesörü Gottfried Schlaug'un araştırmalarına göre, müzisyenlerin iki lobu bağlayan “corpus callosum”u daha büyük oluyor. “This is Your Brain on Music” adlı kitabın yazarı Daniel Levitin, müziğin vücudun denge organlarından olan beyinciği de aktive ettiğini yazıyor.
Hafıza ya da bellek; deneyimlerin ve bilgilerin hatırlanabilen, depolanabilen ve geri çağrılabilen bir sistemidir. Hafıza, bireye geçmiş deneyimlerini hatırlama, tanıma, öğrenme ve bilgiyi kullanma yeteneği sağlar ve beyinde işleyen kompleks bir süreçtir. Hafıza oluşumu için genel olarak üç ana basamak vardır.
Farklı zamanlarda yapılan çalışmalar, müzik algısı ve performansının beynimizin sağ şakak bölgesinde, fakat ritim duygusunun ise beynin sol tarafında (girus insula) gerçekleşen bir süreç olduğunu göstermiştir.
Müzik dinlerken beyin, vücudun doğal ağrı kesicisi olan endorfin hormonunu salgılıyor. Aynı zamanda iyi hissetmemiz için de nükleus akumbens adı verilen beynin haz merkezi harekete geçiyor ve en sevdiğin şeyi yapıyormuşsun gibi hissetmeni sağlıyor.
Müzik ile uğraşmak kişiyi toplum içinde, iletişim, işbirliği, grup koordinasyonu ve sosyal bütünlük gibi evrimsel fonksiyonları içerir. Aynı zamanda beyinde, algılama, duygu, öğrenme, öğretme ve hafıza gibi bütün zihinsel fonksiyonlarını faaliyete geçiren çok yönlü bir iştir.
İlgili 19 soru bulundu
Öğrencilerden müzik türlerini tercihlerine göre sıralamaları istendi ve bu testin sonunda en yüksek IQ puanlarını alanların ağırlıkla enstrümantal müzikleri tercih ettiği görüldü.
Müziksel ritmik zekaya sahip insanların en iyi öğrenme biçimi; müzikle öğrenmedir. NOT: Müziksel ritmik zeka, Çoklu Zeka Kuramı içerisinde yer alan diğer zeka türleri ile birlikte geliştirildiğinde daha kalıcı bir öğrenme ve zeka gelişimi sağlanabilir.
Japonya'daki Tsukuba Üniversitesi'nden bilim insanları yaptıkları araştırmada 'groovy' (ya da groove) müzik türünün beynin performansını artırdığını ortaya koydu. Japonya'daki Tsukuba Üniversitesi'nden bilim insanlarının yürüttüğü bir araştırmada 'groovy' (ya da groove) müziğin beynin performansını artırdığı açıkladı.
Enstrümantal müzik dinlemek, salgılanan dopamin miktarını artırır, mutluluk hormonu seviyesini artırır. Hoşlandığınız herhangi bir müzik türünü dinlemek daha fazla serotonin hormonu üretilmesini sağlayarak ruh halinizi iyileştirmeye yardımcı olur.
Beyin görüntüleme çalışmaları, müziğin beyindeki birçok bölgeyi aktifleştirdiğini gösteriyor. Mekânsal beceriler sırasında da benzer beyin bölgeleri etkin hâle geliyor. Müzik dinleme veya müzik eğitimi sırasında tekrar tekrar aktifleşen bu bölgelerin hacmi artıyor.
Müziğin duygusal durumları, ruh sağlığını, stres ve kaygıyı, motivasyon ve enerji seviyelerini, odaklanma ve belleği, uyku kalitesini ve sosyal bağlantıları nasıl etkileyebildiğini gördük. Ayrıca, müzik terapisinin psikolojik sağlık üzerindeki olumlu etkilerini de vurguladık.
Müzik için ruhun gıdasıdır der Mendelson. Şöyle ki; yapılan araştırmalara göre dinlediğiniz müzik, beyne giden ve beyinden gelen sinyalleri değiştirebiliyor, yani dinlediğiniz müzik sizde mutluluk hormonu salgılanmasına yol açabiliyor. Böylece müzik de size dinginlik ve huzur veriyor.
Ritimlerin ve melodilerin insan ruhu üzerindeki etkisi, bilimsel olarak da kanıtlanmıştır. Araştırmalar, müziğin ruhsal sağlığımızı olumlu yönde etkilediğini göstermektedir. Özellikle stres, kaygı ve depresyonla mücadelede önemli bir destekleyici olabilir.
Hipokampus beynin hafıza merkezi olarak bilinir. Kısa süreli hafızaya alınan bilgilerin uzun süreli hafızaya aktarılmasında görev alır.
Hafıza (bellek)
Veya diğer bir bakış açısıyla, araya giren belli bir süreden sonra deneyimin davranışlarda etkisini göstermesi, deneyimin izinin bir şekilde saklandığını gösterdiğine göre bu saklama işlemine bellek denmektedir.
Oksipital lob—Görsel bilgiyi işleyen lobdur. Ayrıca okuma da bu lob kontrolü altında gerçekleşir. Hafif zarar görmesi halüsinasyonlara sebep olur.
Müzik, beyindeki birçok bölgeyi aktive eder ve dopamin ve serotonin gibi hormonların salınımını artırabilir.
Dopamin size zevk veren duygularınız, hafızanız, öğrenme seviyeniz ve vücudunuzdaki diğer motor sistemlerle ilgili hormondur. "İyi hissetme" hormonu olarak da bilinen dopamin hormonu, ruh halinizi anında yükselterek hızlı bir şekilde mutlu hissetmenize yardımcı olur.
Müzik dinlemek zihni uyanık tutar ve konsantrasyonu artırır. Odaklanma problemi yaşadığınız anda müzik dinleyerek odaklanma gücünüzü arttırabilirsiniz. Müzik dinlemenin diğer bir faydası ise iştah kontrolüdür.
Uyurken müzik dinlemek, bazı temel yönergeleri izlediğiniz sürece faydalıdır. Müzik dinleyerek zihninizi günlük düşünce ve streslerden uzaklaştırabilirsiniz. Müzik dinlerken rahatlamak ve rahat hissetmek kolaydır. Akşam rutininize müzik eklediğinizde, bu, zihninizi boşaltmanıza yardımcı olabilir.
Müziğin beden üzerindeki etkisi
Stres yaratan kortizol hormonunu azaltmana faydası dokunur. anılarımızı canlandırabilir ve hatta acılarımızı dindirebilir. daha kolay uykuya dalmana yardımcı olur. motivasyonunu artırır.
Odaklanma gerektiren işlerde ise düşük seste dinlenen elektronik (ambient) müzik yaratıcılığı tetikliyor. Kanada'daki McGill Üniversitesi'nde yapılan araştırmaya göre özellikle sevdiğimiz bir müziği dinlemek, duyguları, hareketleri, zevk ve acı algılarını etkileyen beyin kimyasalı dopamin seviyesini arttırıyor.
Görsel zeka
Hayal ettiğimiz her türlü şekil, desen ve tasarımları içeren zeka türü. Nasıl anlaşılır? Hayal kurabilme becerisi yüksektir, arkadaşlarına göre daha çok hayal kurar. Resim yapma yeteneği gelişmiştir, ders dinlerken resim çizer, tablolar oluşturur.
İçsel zeka, duygusal farkındalık, özsaygı, stres yönetimi gibi kişisel gelişim becerilerini içeren bir zeka türüdür. İçsel zeka, kişinin kendi iç dünyasını anlama ve yönetme yeteneğiyle ilgilidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri