Yin Yang, doğadaki her şeyin evrensel bir prensibi olarak kabul edilir. Yin ve Yang, birbirini tamamlayan ancak birbirinden farklı iki zıt kavramdır. Yin; kadınsı, pasif, karanlık, soğuk ve yumuşak özellikleri temsil ederken Yang; eril, aktif, aydınlık, sıcak ve sert özellikleri temsil eder.
Nehrin güneyi, tepenin kuzeyidir. Yin, dişil olan ilkedir, karanlıktır, pasiftir, yıkıcıdır, zayıftır, esnektir, gizemlidir. Yang ise bu durumda “güneşli, aydınlık olan taraftır.” Yang, eril olan ilkedir, aydınlıktır, aktiftir, yapıcıdır, güçlüdür, esnek değildir, bu dünya ile ilişkilidir.
Yin/Yang dil ile anlatılamayanı işaret eder. Yin/Yang prensibi evrenin iki temel enerjisini kapsar. Yin; Siyah, ölüm, kış, soğuk, dişi, pasif, gece, ay gibi nitelikleri temsil ederken Yang; Beyaz, yaşam, yaz, sıcak, eril, aktif, gün, güneş gibi nitelikleri temsil eder.
Yin Yang Sembolü
Zıtlıkların oluşturduğu bütünü temsil ettiği için bir tarafı siyah, diğer tarafı beyazdır ve tam ortalarında siyahta bir beyaz, beyazda da bir siyah nokta bulunur. Yin sakinlik, yavaşlık, yumuşaklık anlamına gelirken yang ise kaos, hareket, sertlik anlamındadır.
Her ikisi de bir arada bulunur ve bu iki zıt güç olmadan hareket de mümkün değildir. Evrede bulunan her şey zıddıyla birlikte var olabilir. Yin ve Yang denildiğinde akla gelen amblem siyah ve beyaz renklerinden oluşmaktadır.
İlgili 41 soru bulundu
Evrende her şeyin, durumun birbirinden kopmaz iki karşıt kutbu vardır. Yin Kutbu: içeri doğru, karanlık, gece, büzüşmeye doğru, usul, alçak gibi özellikleri; Yang Kutbu: dışa doğru, ışıklı, gündüz, saçılmaya doğru, ani, yüksek, gibi özellikleri temsil eder. Kutuplar haddine ulaşınca karşıtına dönüşür.
ÇİY'den ikilik doğdu; yin ve yang. Yin; somuttu, maddeydi, ağırdı, dişi enerjisiydi.
Bu sembole bakıldığında her siyahın içinde bir beyaz; her beyazın içinde de bir siyah olduğu kolaylıkla anlaşılmakta ve karşıtının çekirdeğini içinde bulunduran bir varoluşun simgelendiği gözlemlenmektedir. Yin-Yang sembolünün Çin kültürüne ait olduğu bilinmektedir.
Ying yang sembolü, her iyiliğin içinde bir kötülük e her kötülüğün içinde bir iyilik vardır tanımlaması ile bilinir. Bu sembolün en net ve herkes tarafından bilinen anlamı ise dengedir.
Organizmamızda, tıpkı besinlerle olduğu gibi iki zıt enerji vardır: toprağa ve soğuğa bağlı dişi enerji. Yin ve gücü, ateşi temsil eden Yang.
Yin; kutupların dişil, pasif, siyah, karanlık, soğuk tarafını temsil eder. Yang ise diğer kutuptaki eril, aktif, beyaz, aydınlık ve sıcağın karşılığı.
Yin, dingin, pasif; Yang ise hareketli, aktif anlamındadır. Yaşam alanlarımızda hem Yin, hemde Yang enerjiye ihtiyacımız vardır. Hangi alanın ne amaçla kullanılacağına göre düzenleme yapılır. Çalışma ortamlarında daha aktif, yani yang, dinlenme ortamlarında ise daha pasif, yani yin enerjiye ihtiyaç vardır.
Yin ve yang kavramı, Taocu felsefenin temelinde yatar. Günümüz popüler tüketim kültüründe denge ve iç huzur gibi şeyleri temsil eder halde çok rastlarız ona.
Uyumu, siyah ve beyazın birliğini, ikililiği ve zıtlıkların birbirini tamamlamasını ifade eden Yin ve Yang; eski Çin Felsefesi'ne göre yaşam enerjisini oluşturan ana enerjiler arasında yerini alıyor.
Eğer kişi çok erken uyanıyorsa ve bir daha uyuyamıyorsa, böbrek yin enerjisi eksik demektir. Aşırı rüya görmek ise karaciğer ısısının veya kalp ateşinin yukarı doğru çıkarak aklı etkilemesi anlamına gelir. Eğer kişi hiç uyuyamıyorsa, dalak ve karaciğer eksikliğine bağlı kan eksikliği var demektir.
Siyahın içinde bulunan beyaz ve beyazın içinde bulunan siyah nokta ise zıtlıkların içinde her zaman bir ortak yan oluşunu simgeler. Yin Yang'a, iyi-kötü metaforu üzerinden bakacak olursak her kötülüğün içinde bir iyilik, her iyiliğin içinde bir kötülük olduğu felsefesi ortaya çıkar.
“Yin” dişi, derin ve yumuşak enerjileri temsil ederken; “Yang” eril, aktif ve güçlü enerjileri temsil eder. Yin Yoga pratiklerine Yang akışlarının da dâhil edilmesinin temel amacı, iki enerji arasında dengeli akış ve uyumu sağlamaktır[1][2].
Her şeyin iki kutuplu olduğu ve bu kutupların birbirine karşıt olduğu düşüncesi, yin ve yang felsefesinin temelidir. Bu karşıtlıklar birbirine muhtaçtır , birbirine bağlıdır ve sürekli olarak birbirlerine dönüşürler. Yani bir anlamda aralarında mutlak bir denge vardır.
Kırmızı, heyecanı ve tutkuyu temsil ederken, mavi sakinliği ve güveni çağrıştırır. Yeşil huzur ve doğayı hatırlatırken, sarı neşe ve enerjiyi ifade eder. Mor, gizemi ve yaratıcılığı temsil ederken, turuncu canlılığı ve hareketi çağrıştırır. Pembe, romantizm ve sevgi dolu duyguları temsil eder.
İnsanlarda düşünme, karar verme ve soğukkanlı olma duygusu uyandırarak yaratıcı düşüncelerin doğmasına olanak sağlayan mavi renk tüm bu nedenlerinden dolayı özellikle Page 4 İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ SANAT VE TASARIM DERGİSİ İnönü University Journal of Art and Design HUZURUN RENGİ MAVİ 282 çalışma alanlarında en çok tercih ...
●
Sarı renk tonları mutluluğu, neşeyi, sevgiyi çağrıştırır. Sarı rengin insanlar üzerindeki etkisi çoğu zaman iyimserlik ve mutluluk ile ilişkilendirilir.
''Eril'' sözcüğü, ''erkek olmaya özgü öğe'' ve 'dişil' sözcüğü ise ''kadın olmaya özgü öğe'' olarak tanımlanabilir. Cinsiyet, cinsel kimlik ve cinsel yönelim birbirlerine sıkça karıştırılan farklı kavramlardır.
Dişil enerji, etkileyici, kurallara hapsolmayan ve ilham veren bir enerji türüdür. Genellikle daha feminen olmak anlamında anlaşılsa da, bütünsel bir kavramdır ve insanın kendine bakış açısıyla ilgilidir. Dişil enerji genel olarak beynin sağ tarafı üzerinde hakimiyete sahiptir, karşısında ise eril enerji yer alır.
✴️Bedenin Sağ tarafı Eril - Sol tarafı Dişil, Önü POZİTİF ve Arkası Negatif Enerjiyi Simgeler.
Yin Yoga ve Yang Yoga Nedir? Yin Yoga, pozlarda uzun süreli kalmayı içeren, bağ dokulara olan derin etkisiyle, bedeni esneterek gevşeten ve geliştiren bir çalışma iken; Yang yoga kaslara yönelik tekrarlar içeren, bedeni güçlendiren ve ısısını arttıran dinamik bir çalışmadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri