Balığı kızartırken bir tencerede sirkeli su kaynatırsanız kokuyu alacaktır. Balık kızarttıktan sonra bir tencereye su koyun, suyun içerisine biraz sirke veya limon suyu ve hoş bir koku vermek için de defne yaprağı, çubuk tarçın ve karanfil ekleyin ve kaynatın.
* Balığı kızartırken ayrı bir tencerenin içinde sirkeli su kaynatarak kokuyu önleyebilirsiniz. Ayrıca balığı kızarttıktan sonra da tencerenin içine sirke, su, limon, tarçın, karanfil ve defneyaprağı ilave ederek kaynatın. Bu aromatik hoş kukular balık kokusunu örtbas edecek ve evinize sinmesini engelleyecektir.
Öncelikle balıkları kızartırken başka bir tenceye su ve sirke koyup kaynatırsanız, balık kokusunun ortama yayılmasını engellersiniz. Aynı şekilde balıkları kızarttıktan sonra biraz suyun için sirke yada limon suyu, defne yaprağı, çubuk tarçın ve karanfil koyarak da kaynatabilirsiniz.
Tavadan Balık Kokusu Nasıl Giderilir? Tavada kızartılan balığın kokusunu, en başta önlemeye yardımcı olması için aspiratörü açmanızı öneririz. Daha sonra tıpkı fırın tepsilerine uyguladığınız gibi tavanıza da maydanoz, çay, marul, nane koyabilir, Türk kahvesi veya tarçın ısıtmayı deneyebilirsiniz.
Balık pişirdiğiniz tepsinin içine alüminyum folyoya sardığınız birkaç adet kabuk tarçını yerleştirin. Yarım saat süre ile bekletin. Tarçınlar balık kokusunu emecektir. -Fırınınıza yerleştirmek için Su, limon suyu ve limon kabuklarını hazırlayıp bir kaba koyun. 10 dakika süre ile 180 derecede fırın içerisinde bekletin.
İlgili 39 soru bulundu
Aldığımız balıklar bir güzel yıkanır ve tuzlanır sonra yanmaz bir tavaya yağlı kağıt serilir. Yağlı kağıdın üzerine birkaç damla zeytinyağı damlatılıp kağıdın her tarafına dağıtılır. Balıkların üzerine biraz zeytinyağı gezdirilir ve aynı şekilde yağlanmış yağlı kağıt ile üstü kapatılır.
- Balık kızartma işlemi bittikten sonra suyun içine bir karışım hazırlayabilirsiniz. Bu karışımın içine vanilya, çubuk tarçın, karanfil, sirke ve defne yaprağı ekleyip kaynatabilirsiniz. Balık kokusunu alarak evin mis gibi kokmasını sağlayacaktır.
Tüm balıkları pişirdikten sonra bir tencerenin içerisini suyla doldurun. Tencereye sirke, çubuk tarçın ve karanfil koyarak kaynatın. Limon kabuklarını ince bir şekilde soyduktan sonra ocağın en küçük bölmesinde, kısık ateşte yakın. Bu koku ortama limon aroması katacaktır.
Bir kez bulaşık deterjanı ile yıkanmış olan kızartma tavası içine bir tatlı kaşığı kahve koyarak kısık ateşte kavurmak balık kokusunun gitmesini mümkün kılmaktadır.
Bilinenin aksine balığın balık gibi kokması şart değil. Taptaze balık ve kabuklu deniz ürünleri sudan çıktıktan birkaç saat sonra bile gerçekten kokusuzdurlar. Biraz serin “deniz esintisi” olabilir ama kesinlikle nahoş bir koku değildir bu. Deniz ürünleri ancak bozulmaya başladığında balıksı kokar.
Kokulu mum yakmanız mutfağınızda balık pişerken kötü koku yayılmasını engelleyecektir. Balık kızartma işlemi bittikten sonra bir tencere içerisine su, kabuk tarçın, karanfil, sirke ve defne yaprağı ekleyip kaynatın. Böylece eviniz mis gibi kokacaktır.
Balık kızgın yağa yavaşça dizilmeli
Fevzi Çimşit, mısır unu kullanımına da değinerek, "Balığımızı mısır ununa bulamadan önce unu mutlaka kontrol etmeliyiz. Mısır unu kalınsa küçük bir elekle elemeliyiz. Unu kullanmamızdaki amaç, balığın hassas olan etinin kızgın yağdan korunmasıdır.
Fırının her tarafını sünger yardımıyla silin ve temiz bir bezle durulamayı ihmal etmeyin. - Bir diğer ekili yöntemlerden biri fırını balığı pişirdikten sonra sirkeli suyla silmektir. Böylece fırına sinen balık kokusundan kolayca kurtulabilirsiniz. - Ya da bir miktar karbonatı fırının içine serpiştirin.
Aspiratör bacasının çıkışındaki klapa aspiratörü çalıştırınca yukarı kalkıyor ve kokuyu çekiyor, aspiratörü kapatınca da klapa kapanıyor ve böylece giden hava da dahil olmak üzere, bacadan gelen herhangi bir kokunun evinize gelmesi mümkün olmuyor.
YUMUŞATICIYI CEZVEDE KAYNATIN
Evde kalıcı güzel koku istiyorsanız çözümü yumuşatıcı kaynatmak. Evinizde bu iş için ayırdığınız bir cezve ile cezvenin yarısını yumuşatıcı doldurarak kaynatabilir, ardından buharlaşan ve havaya karışan yumuşatıcı ile evin dört bir yanı misler gibi kokabilir.
Yanmış tavanın içine su doldurduktan sonra sirkeyi ilave etmelisiniz. Kapağını kapatıp sirke ve su kaynayana kadar ocakta bırakmalısınız. Ardından ocaktan aldığınız tavaya karbonat eklemelisiniz. Tava ılıdıktan sonra sünger yardımıyla lekelerden kolayca kurtulabilirsiniz.
Bir su bardağının içerisine bir paket kabartma tozunu dökün ve elma sirkesini yavaş yavaş hamur kabartma tozunun üzerine ekleyin. Bu karışımı sigara kokan odaya koyun ve karışımın buharlaşmasını bekleyin. Birkaç gün sonra karışım tamamen buharlaşacak ve odanızdaki sigara kokusu yok olacaktır.
Fosfatsız bulaşık deterjanları özellikle sert su bulunan bölgelerde bu tip bir etki yaratabilir. Bulaşık makinesine yerleştiriğimiz kirli bulaşıklar yıkanırken yemek artıkları makinenin içerisinde kalabilir. Bu kalan yemek artıkları ise zamanla çürüyerek makinede yıkanan bulaşıkların kötü kokmasına neden olabilir.
Kötü kokudan şikâyet ettiğiniz fırının içerisini, nemli bir bez üzerine döktüğünüz bir miktar karbonat ile silin. Daha sonra, temizlediğiniz fırının içerisinde bir fincan dolusu karbonatı beklemeye bırakın. Kısa sürede karbonat, tüm kötü kokuyu emecektir.
O balıksı koku, amonyak kükürt bileşikleri ve proteinlerdeki aminoasitlerin bozulmasıyla oluşan amin denilen kimyasallar gibi ayrışan ürünlerden gelir. Bu kimyasalların kokusu bozulmadan önce çıkar ama biraz kokan balık, gerçekten yenilmeyecek kadar kötü değildir.
Balıkların sarımsak kokusuna bayıldığı biliniyor. Bu yüzden sarımsak kokulu balık yemleri ile daha çok balık yakalayabilirsiniz.
Bulaşık suyunun içine bol miktarda kahve telvesi atın. Telve, bulaşıklarda oluşan balık kokusunu emecektir. Sonrada yıkadığınız bulaşıkları bol suda durulayın. Balık kızarttıktan sonra mutfağa sinen kokuyu gidermek için bir kapta; 1 çay bardağı su ve 2 çorba kaşığı sirkeyi kaynatarak da kokuyu temizleyebilirsiniz.
Tavanızdan balık kokusunu gidermek için güzelce yıkayıp kuruladıktan sonra mısır ununu ince bir tabaka olacak şekilde tavanın yüzeyine dökün. Yanmayacak kadar ocakta tutun. Ocaktan alıp mısır ununu temizleyin. Bu yöntem ile tavada kesinlikle balık kokusu kalmıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri