Yaşlandıkça, cilt daha az kolajen ve elastin üretir. Derideki nem içeriği azalır, bu da ayak derisinin giderek kurumasına neden olur. Ayak kuruluğu tedavi edilmezse; ciltte pürüzlenme, ağrı, leke veya çatlaklar gibi sorunlar yaşamaya başlayabilirsiniz. Kuru ayaklar yalnızca estetik açıdan rahatsız edici olmakla kalmaz.
Kuru ve çatlak topuk sorunu düzenli nemlendirme ile en aza indirilebilir. Bunun için ayaklarınızı düzenli olarak ılık suyla yıkayın ve hemen sonrasında nemlendirici özellikli bir ayak bakım kremi kullanın. Ayaklarınız için vücut kremi de kullanabilirsiniz. Sıcak su, topuk çatlağı ve nasırları yumuşatmak için harikadır.
Topuk bakım rutini, cildinizi nemlendirmeyi ve beslemeyi içermelidir. Her gün duştan veya banyodan sonra topuk çatlağı kremi uygulamak, cildin kurumasını ve çatlamasını önleyebilir. Bu kremler, genellikle aloe vera, shea yağı ve diğer doğal bileşenler içerir ve cildi derinlemesine nemlendirir.
Cilt Kuruluğu Hangi Hastalığın Habercisidir? Cilt kuruluğu atopik dermatit, sedef hastalığı, kontakt dermatit, hipotiroidi, böbrek hastalıkları ve şeker hastalığı gibi hastalıklarda sık görülmektedir. Bahsedilen önlemlerle cilt kuruluğunuz geçmiyorsa hekime başvurmanız önerilir.
Isı ve Hava Koşulları: Klimalar, kaloriferler, kuru ve soğuk hava gibi pek çok etken, ortamdaki nem dengesinin bozulmasına yol açabilir. Ortamdaki nemin azalması, eller başta olmak üzere tüm cildin kurumasına neden olabilir. Kış aylarında nem ve sıcaklığın düşmesi de aynı soruna yol açabilir.(3)
İlgili 30 soru bulundu
A vitamini: A vitamini, cildin sağlıklı olmasında önemli bir rol oynar. Eksikliği durumunda cilt kuruluğu artabilir ve topuk çatlakları oluşabilir. C vitamini: C vitamini, kolajen üretimi için gereklidir. Kolajen, cildin esnekliğini ve sağlamlığını sağlayan bir proteinidir.
D vitamini cildin en dış katmanında bulunan keratinositler tarafından sentezlenir. Yeni cilt hücrelerinin sentezlenmesi ve cilt bariyerinin güçlendirilmesine yardımcı olur. D vitamini eksikliğinde cilt kuruluğu gelişebilir.
Cilt kuruluğu vücudun herhangi bir yerinde meydana gelebileceği gibi yağ bezlerinin anatomik olarak daha az olduğu eller, ayaklar, kollar ve bacaklarda daha sık görülür.
Hipotiroidi, hâlsizlik, kabızlık, ses kısıklığı, cilt kuruluğu, menstrüasyon döngüsünde bozulma, kilo artışı, soğuğa karşı hassasiyet, anemi, terleme, uykusuzluk gibi belirtilere yol açar. Tiroid bezinin az hormon salgılamasına bağlı olarak hipofiz bezinden salgılanan TSH hormon düzeyi artış gösterir.
Kişinin psikolojik olarak kendini rahatsız hissedebilmesine neden olabilen bu durum, çoğunlukla cilt kuruluğundan kaynaklanır. Ancak bazı durumlarda yaşlanma, güneş ışığına maruziyet, sert kimyasallarla temas, bazı ilaçların kullanımı ve bazı rahatsızlıklar da ciltte pullanma sorununa yol açabilir.
Ilık su ve sabun ile yıkadıktan sonra kurulayıp nemlendirici krem ile ödüllendiriniz. Ayaklarınızı nemlendirmek için doğal yağlarla desteklenmiş ayak bakım ürünlerinden faydalanarak daha yumuşak ayaklara sahip olmak için katkı sağlayabilirsiniz.
Ayak tabanında oluşan bu deri kalınlaşmalarına hiperkeratoz denir. Ayak tabanında ki bu sertleşme ve kalınlaşmalar öncelikle yanlış basma sonucu (düz tabanlık, içe basma, yüksek kavis gibi) olur. Dış deri tabakasının protein kompenenti olan keratinin miktarının artışına bağlı olan kalınlaşmadır.
Ölü deriyi temizlemeye yardımcı olması için granül içeren bir tane arayın ya da iki yemek kaşığı deniz tuzunu eşit miktarda bebek yağı ve limon suyuyla seyrelterek kendiniz de yapabilirsiniz. Ayak fırçasını kullanırken fırçalamayı doğrudan ayağınıza uygulayın ve avucunuzla nazikçe ovalayın.
Vazelin, ayak bakım rutininize eklemeniz gereken çok önemli bir ürün. İçeriğinde bulunan minerallerle ayağınızın ihtiyacı olan nem dengesine kavuşmasına yardımcı olur.
Çatlamış bir topuk derisi kuru ve pürüzlü bir yapıdadır. Bu yüzden topuk bölgesindeki deri kısmı sertleşmeye yatkın bir yapıda olduğu için uzun süre terliksiz ve çorapsız yere basmak, ayak bakımını ve pedikürünü yaptırmamak, ölü deriyi temizlememek gibi sebepler topuk sertleşmesine neden olur.
Ayaklarda kaşıntı ve parlak kırmızı döküntülere neden olan bir mantar enfeksiyonudur. Soyulma, kızarıklık, kaşınma, yanma, su toplama ve yaralara neden olur. Ayak mantar enfeksiyonu sık görülen ve aynı zamanda bulaşıcı olan bir deri hastalığıdır.
Tiroid fonksiyon testi adı verilen kan testi ile hormon düzeyleri kontrol edilerek tanı konabilir. Bu testte TSH hormonu ile T4 tiroid hormonuna bakılır. Kanda TSH'ın yüksek, T4 adlı tiroid hormonunun çok düşük olması hipotiroidi anlamına gelir.
Hipoparatiroidi (paratiroid hormon azlığı ve kalsiyum düşüklüğü): cilt kuru ve ödemlidir.
Yaşlandıkça daha fazla ortaya çıkan cilt kuruluğu derinin üst tabakasının nem içeriğinin azalmasıdır. Su kaybının artması ile cilt kurumaya, çatlamaya ve kırışmaya başlar. Kuru deri, gerilme ve bükülmelere karşı dayanıksızdır. Özellikle kış aylarında cilt kuruluğu daha fazladır.
Kuruluk arttıkça renk değişikliğine ek olarak cillte gerilme hissi, pul pul soyulmalar, kepeklenme, deri yüzeyinde pürüzlenme, çatlaklar, yarıklanmalar oluşur. Kaşıntı, kuru derinin neden olduğu diğer bir şikayettir. Kuruluk tedavi edilmezse sonunda ekzemalar oluşabilir.
B12 vitamini eksikliği durumunda vücutta görülen belirtiler; çarpıntı hissi, üşüme, halsizlik, yorgunluk, uzuvlarda uyuşmalar, dil üzerinde ağrı, ağız ülserleri (aftlar), cilt kuruluğu, saç dökülmesi, kilo kaybı, ishaldir.
D vitamini eksikliği;
Kötü bağışıklık fonksiyonu cilt bariyerini zayıflatarak, cilt kuruluğu ve iltihaplanma riskini arttırır.
Ispanak, brokoli gibi yeşilliklerin yanı sıra beyaz ve kırmızı et, içerisinde A vitamini bulunan havuç, patates, kuru kayısı; omega 3 barındıran ceviz ve balık, omega 6 yönünden zengin ay çekirdeği cilt kuruluğunu gidermek için tüketilmelidir. Cilt kuruluğunun bir diğer sebebi de her gün duş almaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri