Diş çekimi sonrası oluşan boşluk birkaç gün içinde kapanmaya başlar. Ancak bu boşluğun yumuşak doku ile kapanması yaklaşık 2-3 hafta sürebilir. Kemiğin tamamen kendini toplaması yaklaşık 6 aylık bir süre alır.
20'lik Diş Çekimi Sonrası Süreç
20'lik diş çekimi sonrası oyuk bölge dikişlerle beraber birkaç hafta içinde kendini toparlar. Genellikle 10 gün içinde dikişler alınır. Ortalama 1 ila 3 hafta arasında ağrı hissedilen bölge görünürde tamamen iyileşir. Kemiğin tamamen kendini toparlaması ise 6 ay alabilir.
Bu süre hangi dişin çekildiği ve diş etlerinin durumuna bağlı olarak değişebilir. Genellikle 3 hafta sonrasında diş eti kapanmış olur. Ancak implant tedavisi uygulanacaksa ve çene kemiğinin tedavi ile güçlendirilmesi gerekiyorsa diş etlerinin kapanması 1 ayı bulabilir.
Dişin çekildiği yerde olan boşluk günümüzün modern diş tedavi yöntemlerinden biri olan implant diş tedavisi ile doldurulur. Diş çekimlerinde boş kalan dişin yerini doldurmak için implant tedavisi en uygun tedavi seçeneklerinden birisidir.
Eğer diş hekiminiz yirmilik dişlerinizin çekilmesini tavsiye ediyorsa panik yapmayın. Dişinizi çektirdikten sonra eski halinize geri döneceksiniz. Aslında, üçüncü büyük azı dişleri (yirmilik dişler) ağız sağlığınızı etkilemeye başladığında bunları çektirmek, verebileceğiniz en doğru karardır.
İlgili 45 soru bulundu
Yaklaşık 2 gün sonra da yumuşak doku (diş eti) çekim boşluğunun üzerini kapatmaya başlar. Sonraki aşama kemik oluşumudur; 2-3 ay içerisinde boşluk kemikle dolacaktır. Çekimden sonra 2 saat hiçbir şey yememeli ve içmemelisiniz.
İlk 24 Saat: Ameliyat sonrasında ilk 24 saat boyunca ağızdan sıvı alımı yapılmamalıdır. Aynı zamanda diş çekimi bölgesini rahatsız etmemeye özen göstermek gerekir. Bu süreçte gargara yapılmamalı ve ağız çalkalanmamalıdır. Ağız Bakımı: Ameliyat bölgesine yakın bölgelerini fırçalarken çok dikkatli olunmalıdır.
Çekilen Dişin Yeri Doldurulmazsa Ne Olur? Çekilen dişin yeri doldurulmaması durumunda, çevre dişler eğilebilir veya boşlukta kayma olabilir. Bu durum dişlerin düzgün hizalanmasını etkileyebilir ve dişler arasında boşluklar oluşabilir. Ayrıca, çekilen dişin eksikliği çene kemiği erimesine de neden olabilir.
Peki bu boşlukları kapatma yöntemleri nelerdir? Dişler arasındaki boşlukları, çeşitli tedavi seçenekleri ile kapatmak mümkündür. Ortodontik tedavi yani diş teli takılması, porselen lamine uygulanması ya da son zamanlarda çok popüler olan ve tek seansta tedavinin bitirildiği bonding sistemi ile tedavi yapılabilir.
Diş çekimi operasyonu sırasında çene kemiğine bağlı sorunlu dişin çıkarılmasıyla o bölgede boşluk meydana gelir. Bu boşluk işlem sırasında kan ile dolar ve pıhtılaşma gerçekleşir.
Ağız içi hijyeni, bölgede enfeksiyon oluşmaması için önemli olduğundan diş çekiminden sonraki gün, işlem yapılan bölgeye değmeyecek şekilde diş fırçalanır. Ağız temizliği ve yaranın çabuk iyileşmesi için diş çekiminden sonra tuzlu su ile gargara yapmak da iyi bir yöntemdir.
Diş çekimi sonrası iyileşme genellikle 1 – 2 hafta içinde oluşur.
Diş Enfeksiyonunun Belirtileri Nelerdir? Diş çekimi sonrası iltihap belirtileri genellikle belirgin olup, çekimden birkaç gün sonra ortaya çıkar. En sık rastlanan belirtiler arasında, çekim bölgesinde ağrı, şişlik, kızarıklık, kötü ağız kokusu ve bazen de ateş bulunur.
Yirmilik dişlerinizi çektirdikten sonraki iki saat içinde bir şeyler yememeye ve içmemeye dikkat edin. Ağız içinde oluşan kan pıhtısını tükürmek yerine yutun. Diş çekiminden sonraki birkaç gün içinde sıkı ve ağır egzersizler ya da sporlar yapmamaya dikkat edin. Ayrıca sigara ve alkol tüketmeyin.
Yutkunma zorluğu ne kadar sürer? Genellikle birkaç gün içinde kendiliğinden düzelir.
Lokal anestezi sonrası steril koşullar sağlanır ve diş çekim aletlerinin yardımıyla 20′ lik diş çekimi yapılır. Ameliyat sonrasında çekim yapılan bölge dikiş atılabilir. 1 hafta sonra dikişleri aldırmaya gelebilirsiniz.
Dişler arasındaki boşluklar ortodontik tedavi ile doldurulabilir. Bunun yanı sıra dişler arasındaki meydana gelen boşlukların doldurulması için kompozit dolgular da tercih edilebilir. Porselen lamina kullanılarak da dişler arasındaki boşluklar giderilebilir.
Diş Arası Boşluk kapatma tedavilerinde 3 farklı ana tedavi yöntemi vardır. Bu tedaviler; Lamine Diş Kaplama, Bonding Uygulaması ve Ortodonti tedavisidir.
Dişlerdeki boşluklar, dişlerin ön yüzlerine uygulanan ince porselen yapraklar sayesinde kapatılabilir. Lamina kaplama ile dişlerdeki renk ve şekil bozuklukları da giderilir. Son derece hassas bir teknik ile üretilen laminalar, diş dokusu ile yüksek uyum sağlar. Porselen laminaların ışık geçirgenlik özelliği vardır.
Diş eksikliklerinde zirkonyum dişlerle doğala çok yakın estetik görünüme kavuşmak mümkün olabiliyor. Sabit protezlerin günümüzde en yaygın kullanılan protez türü olduğunu belirten İstanbul Aydın Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç.
Diş çekimi sonrası neden tükürülmez? Sürekli olarak tükürmek kan pıhtısı oluşumunu engelleyerek çekim boşluğunun iyileşme sürecini bozar. Bu sebeple hastalardan çekim sonrasında tükürmemeleri istenir.
Hafif bir sızıntı şekline kanama olması normaldir. Eğer çekim bölgesinde şiddtli kanama mevcut ise size verilen yedek tamponu tekrar 30 dk. süreyle ısırın. Kanama devam ederse doktorunuzu arayın. 3. Tamponu çöpe attıktan sonra ağzınızda biriken tükürük ve kan varsa yutun, kesinlikle tükürmeyin.
Sağlıklı kimseler için; diş çekiminde antibiyotik kullanımına gerek yoktur.
Normal bir çekimde olabilecek kanama, ödem ve enfeksiyon riski bu dişlerde de vardır. Özellikle alt 20 yaş dişi çekimi sonucunda sinir zedelenmesi olabilir. Vakaların %10-12sinde birkaç günlük, %1inde birkaç haftalık bir hissizlik olabilir.
20'lik Diş Çekimi Sonrası Ağrı
Diş çekimi sonrasında kişilerde meydana gelen ağrı ve enfeksiyon riskine karşı parasetamol içerikli ağrı kesici ilaçlar ve antibiyotikler verilerek hastanın 20'lik diş ağrısıiçin hafifleme sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri