Toplamda 4 adet olan bu dişler genellikle 17-25 yaş aralığında çıkar. Eğer bu yaş aralığında çıkmazsa bile bu, dişlerin olmadığı anlamına gelmez. Çoğu zaman gömülü kalmaları nedeniyle kişide ağrıya neden olmaması halinde yirmilik dişler fark edilemeyebilir.
Ağzın en arka tarafında üst ve altta 2'şer tane 20 yaş dişi çıkar. Yirmilik dişler ağızda çıkan son dişlerdir. Aslında ağızdaki 32 diş, yirmilik dişlerin çıkmasıyla tamamlanmış olur. 20'lik diş aslında azı dişleridir. Herkeste 20 dişler tam çıkmayabilir.
17-25 yaşları arasında üçüncü büyük azı dişi olarak çenenin en arkasında görülen dişler “20'lik diş” olarak adlandırılır. Alt ve üst çenede ikişer adet olmak üzere dört adet 20 yaş dişi gözlenir.
20'lik dişler, her kişide 4 tane bulunur. Bu 4 dişin konumu sağ alt arka, sağ üst arka, sol alt arka ve sol üst arkadır.
Bu dişler, genellikle arka kısımlarda bulunan ve ağız hijyenine ulaşılması zor olan dişlerdir. Bu nedenle, yeterli temizlik sağlanamazsa, dişlerde çürük oluşma riski artabilir. Eğer 20'lik dişler çene yapısına uygun şekilde çıkmazsa, çevresindeki dişlere baskı yapabilir.
İlgili 30 soru bulundu
Eğer diş hekiminiz yirmilik dişlerinizin çekilmesini tavsiye ediyorsa panik yapmayın. Dişinizi çektirdikten sonra eski halinize geri döneceksiniz. Aslında, üçüncü büyük azı dişleri (yirmilik dişler) ağız sağlığınızı etkilemeye başladığında bunları çektirmek, verebileceğiniz en doğru karardır.
Bölge tamamen uyuştuktan sonra ise diş çekimi işlemi gerçekleşir. Hastalar işlem sırasında, bölgenin uyuşuk olması sebebiyle herhangi bir ağrı veya acı hissetmezler. Oldukça kısa süren çekim işlemi için hastalar dinlenmeleri için eve gönderilirler.
Ağrımayan 20'lik Diş Çekilir mi? Eğer 20'lik yaş dişinde herhangi bir ağrı ya da sızı yoksa çekilmesi için bir süre beklenebilir ancak bu durum kişiden kişiye göre değişir. Diş hekim kontrollerini bu aşamada aksatmamakta yarar olacaktır. Diş hekimi uygun görürse dişi çekebilir ya da bir süre daha bekleyebilir.
İsminden de belli olduğu gibi 20'li yaşlarda çıkmakta olan bu dişler genelde sağlıklı olmaz. Yarı gömülü ya da tamamen gömülü olacağı gibi yetersiz alan sebebiyle de diğer dişlere zarar verebilir, ağız içi etini sıkıştırır ve ağrıya neden olabilir.
Genelde 18 – 20 yaş arasında sürdüğü için halk arasında 20 yaş dişi denilen dişler aslında 3. büyük azı dişidir. Diğer tüm dişler gibi insan ağzında doğru pozisyon aldığında ana dişlerle aynı görevi görebilen ve çiğneme fonksiyonuna ciddi katkıda bulunabilen dişlerdir.
Yirmi Yaş Dişleri, çenenin her iki tarafının en sonundaki üçüncü büyük azı dişleridir. Ağızda çıkan en son dişler olduğundan ve genellikle 16 ila 20 yaş arasında çıktığı için bunlara akıl dişi de denmektedir.
Regl döneminde diş etlerinde görülen şişmeler muayene sonucu uzman hekim kontrolünde tedavi edilebilir. Diş çürükleri dolayıyla çekilmesi gereken dişlerin regl döneminde çekilmesi önerilmiyor.
Gömülü 20'lik dişler, ilk etapta bir belirti vermediğinden yalnızca doktor kontrolünde fark edilir. Ancak diş eti altında gelişmeye başlayan 20'lik dişler, zamanla kendini hissettirmeye başlar. Diş etlerinde oluşan kırmızılık ve şişlik en sık hissedilen belirtiler.
Gömülü 20 lik dişlerin çıkarılmaması ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu durumun nedeni, gömülü dişin etrafındaki diğer dişlere, çene kemiğine ve yumuşak dokulara zarar verebilecek olmasıdır. En yaygın sorun, dişin etrafındaki dişlere baskı yapmasıdır.
Genelde 18 yaş ile 30 yaş arası sürede çıktıkları kabul edilen yirmilik dişler 50 hatta 70 yaşında bile çıkış sinyali vermeye başlayabilir. Yirmilik diş çıkış sürecinde zaman zaman diğer dişler tarafından engelle karşılaşır ve çene kemiğine gömülü olarak kalır.
Gömülü ve yarı gömülü dişlerin çekilmesi ise daha zordur. Sorunlu yirmilik dişler, 20'lik diş ameliyatı olarak bilinen küçük bir cerrahi müdahale yardımı ile çekilir. Bu tip cerrahi uygulamalar, ağız ve çene cerrahlarının uzmanlık alanına girmektedir.
Normal şartlarda bir insanın alt ve üst çenesinin her iki köşesinde birer tane olmak üzere, toplam 4 adet 20'lik diş kökü bulunur. Ancak bazı insanlarda 20'lik dişlerin tamamı çıkmayabilir, dişler gömülü halde kalabilir ya da yamuk hizalanmış olabilir.
Yirmi yaş dişleri genel olarak çene kemiğinde bulunduğu konum dolayısıyla, üzerinin diş eti kalması nedeniyle gömük durmaktadır. Dişin bir bölümünün diş etiyle kaplı olması durumunda sıklıkla enfeksiyon ve bunun neden olduğu çene açma esnasında ağrı ve azalma, yüzde şişme meydana gelmektedir.
Çene yapısı uyumlu olan kişilerde, 20 yaş dişlerinin çekilmesi zorunlu değildir. Bazı durumlarda da 20'lik dişe uygun olmayan çene yapısı yüzünden, diş yanlış açıyla çıkmaya başlar. Buda dişin diş etine gömülmesine ve dışardan bakıldığında gözle görülmemesine sebep olur.
20'lik Diş Neden Geç Çıkar? Her ne kadar adı 20'lik diş olsa da, 20 yaşında çıkacak diye kesin bir sonuç yoktur. Bazen 17 yaşında çıkan bu diş, bazen ise 30 yaşına kadar bile çıkmayabilmektedir.
Çene yapısı uygun olan bireylerde yirmilik dişlerin çekilmesi gerekmez. Bazı durumlarda ise yirmilik dişler uygun olmayan çene yapısı nedeniyle yanlış açı ile çıktıklarından diş etine gömülü şekilde kalabilir ve dışarıdan bakıldığında görünmeyebilir.
Gömülü dişlerin çekim süresi 40 dakika ile 1 saat arası gerçekleşirken çıkmış 20lik dişler 30 dakika kadar sürmektedir. 20lik diş çekiminden önce ağız röntgeni alınır ve operasyon buna göre planları. Bazı komplike durumlarda 20 yaş dişlerinin çekim işlemi uzayabilmektedir.
En zor çekilen diş, genellikle çenede yer alan ve dişeti altında kalmış olan yirmi yaş dişleridir.
Diş çekimi sonrası neden tükürülmez? Sürekli olarak tükürmek kan pıhtısı oluşumunu engelleyerek çekim boşluğunun iyileşme sürecini bozar. Bu sebeple hastalardan çekim sonrasında tükürmemeleri istenir.
Ortalama 1 ila 3 hafta arasında ağrı hissedilen bölge görünürde tamamen iyileşir. Kemiğin tamamen kendini toparlaması ise 6 ay alabilir. Süre kişiden kişiye değişir. Operasyonun ardından, 18 saatin sonunda ağrı kesici alımına başlanır; ilk 48 saatin ardından genellikle ağrı kesici içme gereği duyulmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri