Kilosu = 40 . lira.
Karşılıklı istişareler neticesinde 2023 tiftik yünü kilo fiyatı üzerine uzlaşmaya varıldı. 2023 tiftik yünü fiyatı Güdül Belediye Başkanı Muzaffer Yalçın tarafından açıklandı. Yalçın tiftik keçisi yününün kilo fiyatının 200 ile 210 TL olarak belirlendiğini duyurdu.
Yıkanmamış koyun yünü, el sanatları malzemeleri satan mağazalardan, çevrimiçi platformlardan veya doğrudan çiftliklerden temin edilebilir.
Kas, adale, bel ve eklem ağrılarının giderilmesinde kullanılır. Romatizma kaynaklı vücut ağrılarını hafifletebilir. Kronik sırt ağrılarına iyi gelir. Soğuk algınlığı, ateş şikayetlerinde rahatlatıcı etkisi vardır.
"Koyun yününden gelir elde ediyoruz"
Koyun kırkma işlemi bu mevsimde başladığını belirten Karakuzu, "Bir koyun da ortalama 1,5 ile 2 kilo yün çıkarıyoruz. Bu yünleri temizledikten sonra ihtiyaca göre kimilerimiz yastık, yorgan ve keçe olarak kullanırken, kimimiz de bu yünleri satarak ek gelir elde etmiş oluyoruz.
İlgili 30 soru bulundu
İnsan saçı gibi, yün de koyun derisi üzerinde büyür ve yenilenebilir bir kaynaktır. Koyunlar genel olarak yılda bir defa kırkılır ve kırkımdan sonra yün tekrar uzamaya başlar. Yün genel olarak ayda 6 milimetre uzar; ancak bu rakam koyun ırkına, beslenmesine ve ortama bağlı olarak değişkenlik gösterir.
Ağıllarda her koç için 1.5 - 2.0 metrekare, her koyun için kuzusu da dikkate alınarak 1.25 - 1.5 metre kare taban alanı gereklidir.
Yün koyun yatak, yorgan ve yastık halinde sıfır hazır kg fiyatı 115 tl - Ev Tekstili - 1629812609.
Kaliteli, doğal ve gerçek bir yününe dokunduğunuzda o kadifemsi yumuşaklığı hissedersiniz. Doğal yünden üretilen ürünler yumuşacık olmasının yanı sıra çok hafiftir. Sizi en soğuk havalarda bile sıcacık tutmasına rağmen üstünüzde ağırlık yapmaz. Teniniz adeta ikinci bir ten gibi sarıp sarmalar.
Daha yaşlı hayvanlarda yün sertleşmeye başlar. Yün denilince akla koyun yünü gelir. Tiftik keçisinin (Angora) yünü de çok kıymetlidir.
Standart 50 x 70 cm ebatların da bir yastık doldurmak için yaklaşık 1,250gr yün gitmektedir.
Yapılan araştırmalar ve fizibilite çalışmalarının ardından koyun yününden gübre, izolasyon malzemesi, ve kozmetik sanayinde kullanılan yün sarısı, yün mumu veya yün yağı olarak adlandırılan lanolin elde edilecek.
Yorganın içine yünü müşterinin isteğine göre yaralıyoruz. İnce isterse 3 kilo çift kişiliklerde 4 kilo kullanıyoruz. Müşterinin isteğine bağlı'' dedi. Toprak, yün yorganın daha çok tercih edildiğini belirterek, “Bir yorganın yapımı 2 buçuk 3 saat sürüyor el işçiliği olarak.
Sağlıklı ve uzun ömürlü olması için yılda bir defa yıkanıp yün çubuklarıyla çırpılması gerektiğini vurgulayan Ayaz; “Koyunyünü kırkıldıktan sonra yıkanacak, yıkandıktan sonra yünün 50-60 sene ömrü var ama yastık yorgan gibi eşyaların yapımında kullanılan yünlerin sene de bir defa da olsa açılıp yıkanması lazım.
Yünü yıkayacağınız kaba boşaltarak üzerini geçecek kadar ılık su doldurmalısınız. Yünleri bir gece bu suda bekleterek yumuşamasını sağlayabilirsiniz. Bekleyen yünün suyunu süzerek bu kez temiz soğuk su eklemelisiniz. Yün yıkama sodasından bir miktar ekleyip ellerinizle veya ayaklarınızla bastırarak yıkamalısınız.
Keçeleşme, Yünlerde keçeleşme önemli niteliklerden biridir. Bitkisel liflerde, sentetik liflerde örülmeyen bu özellik yün ve diğer hayvansal liflerde görülür. Keçeleşme tamamen fiziksel bir olay olup liflerin üst örtü hücrelerinin birbirleriyle grift bir şekilde birleşmesi sonucu olur.
Yıkanmamış Yünün Faydaları
-Soğuk algınlığı ve ateş şikayetlerinde rahatlatıcı etkisi vardır. -Öksürüğe iyi gelir ve balgamın kolayca atılmasını sağlar.
Genelde yastık için alındığı için pamuk 2 kilo ile 5 kilo arasında bir alımdan söz edilebilir. Yün yurt dışından geliyor ve vatandaşlar tarafından daha çok tercih ediliyor.
Standart ölçüden daha geniş olan tek kişilik yorganlar için fazla yün kullanmak gerekebilir. 155x215 cm ölçüye sahip standart kışlık yorganlara 3-4 kg yün konulur. Bu miktar isteğe göre azaltılabilir ya da çoğaltılabilir. Portatif bir kullanım için 2-3 kg yün tek kişilik yorgan için idealdir.
Öncelikle kuru besini azaltıp koyunlarımızı uygun mevsimde merada otlatırsak %50 kar elde edebiliyoruz. Yani bu da yıllık gelirimizin 50 bin TL olmasını sağlıyor, aylık gelirimiz de 4.500 TL oluyor bu şekilde.
Merada belirli yerlere, özellikle su yalaklarının yanına yerleştirilen tuzların yağmurlardan korunacak şekilde muhafaza edilmesi gerekiyor. Ayrıca genellikle koyunların gündüz dinlendiği gölge alanlara, gece barındıkları ağıllara tuzlar konuluyor ve koyunlara en az haftada bir gün kaya tuzu verilmesi öneriliyor.
Bunun içinde 4 veya 5 yavru doğuran koyunlarımız da var ama ortalama olarak 100 koyundan yıl içinde sağlıklı 250 yavru alabiliyoruz. Romanov koyununun normal koyun ırkından bakım açısından hiçbir farkı yok.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri