Riskli yapı tespiti kesinleşmiş ve kat malikleri binanın yıkımı ve yeniden yapılmasına karar vermiş iseler; her bir bağımsız bölüm için maliklere 18 ay, riskli alanlarda ise 48 ay kira yardımı yapılırken kiracılar da (2) aylık kira yardımını tek seferde (defaten) alabilmektedir.
Deprem sonrası binanın yıkılması yahut ağır hasar alması durumunda, kiralananın kullanım amacına uygun bir şekilde hazır bulundurulması mümkün olmayacağından, kira sözleşmesi kendiliğinden sona erer. Kiracının da kira ödeme yükümlülüğü ortadan kalkar” dedi.
Yıkım kararları karşısında direkt iptal davası yoluna başvurulabileceği gibi itiraz yoluna başvurulması da mümkündür. Yapı yıkım kararına itiraz edilecekse yıkım kararı tebliğ edildikten sonraki 60 günlük süre zarfında başvuru yapılır.
Kentsel dönüşüm alanındaki konutlarda kiracı olarak yaşayan kişiler de kentsel dönüşüm kira yardımından faydalanabilmektedir. Kiracılara 2 aylık kira bedeli yardımı yapılmaktadır. Yapılacak yardımın bedeli ise konutun bulunduğu şehrin kira ortalamaları göz önünde bulundurularak hesaplanmaktadır.
Eğer binada hasar tespitinden dolayı yıkım kararı alındıysa kiracının kontrat süresi üzerinden itiraz hakkı bulunmuyor.Riskli bina kararından ötürü yıkılan binada oturan kiracıya iki kira bedeli tutarında kira yardımı yapılıyor.
İlgili 41 soru bulundu
Yıkılacak binaların yıkım ve diğer masrafları ev sahiplerine aittir.
Dava açma süresi işleme dair tebliğin edilmesinden itibaren başlar. İnşaat durdurma ve yıkım kararı dava açma süresi hak düşürücü bir niteliğe sahip olup 60 gün içinde dava açılmalıdır.
Kentsel dönüşüm kira yardımı, riskli statüsünde değerlendirilen yapıların hak sahiplerine (malik, kiracı, ayni hak sahibi) azami 18 ay boyunca ödenir.
Kira yardımı bedeli, kentsel dönüşüm yapılan binanın hangi kentte bulunduğuna ve TÜFE oranına göre yıllara bağlı olarak hesaplanıyor. Gayrimenkul sahiplerinin ve kiracıların kentsel dönüşüm kira yardımından faydalanabilmeleri için Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Müdürlüğüne başvurmaları gerekiyor.
KİRA YARDIMI NE KADAR OLDU? Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılan açıklamaların ardından, İstanbul'da kira yardımı tutarı artırıldı. Buna göre; İstanbul'da 3 bin 500 lira olan kentsel dönüşüm kira yardımı 5 bin 250 liraya yükseltildi.
Durdurma ve yıkım kararına karşı encümene itiraz edilmesi zorunlu değildir. Başka bir anlatımla yıkım işlemine karşı doğrudan dava açılması mümkündür. Yıkım kararı idari bir işlem niteliğinde olduğundan bu karara karşı idari yargıda dava açılabilir.
Riskli Yapı Olduğu Tespit Edilen Bina Kaç Gün İçerisinde Boşaltılmalı? İdare tarafından altmış günden az olmayacak şekilde bir süre verilecektir. Yapı verilen bu süre içerisinde boşaltılmalıdır. Eğer bu sürede yapı boşaltılmaz ise İdarece otuz günü geçmeyecek şekilde ek süre verilecektir.
Yapı sahibi yıkım kararının ortadan kaldırılması ve geri alınması için idareye yazılı olarak dilekçe ile başvuru yapabilir. Otuz gün içinde yapılan itiraza bir cevap verilmezse istek reddedilmiş sayılır. Buna idare hukukunda zımnen ret denilir.
Riskli yapı tespiti kesinleşmiş ve kat malikleri binanın yıkımı ve yeniden yapılmasına karar vermiş iseler; her bir bağımsız bölüm için maliklere 18 ay, riskli alanlarda ise 48 ay kira yardımı yapılırken kiracılar da (2) aylık kira yardımını tek seferde (defaten) alabilmektedir.
Kira artış oranını kabul etmeyen ev sahibinin sözleşme yapmaması durumunda, mevcut kontrat geçerli oluyor. Ev sahibinin kira artırmak amacıyla yaptığı ısrarlı aramaları rahatsızlık boyutuna ulaşırsa suç kapsamında değerlendiriliyor.
Kiracı, kiralamış olduğu evin koşullarının kötüleşmesi, yaşam hakkının tehlikeye girmesi, ev sahibinin kiracıya hakaret etmesi gibi nedenlerle haklı nedenle ivedi fesih hakkını kullanabilir. Bu durumda, kiracı fesih nedenini kanıtlamalı ve ayrıca ev sahibine tazminat talebinde bulunabilir.
Kentsel Dönüşümde Kiracıya Ne Olur? Kentsel dönüşüm süreçlerinde kanunlar kiracıya da bazı haklar tanımıştır. Bu haklar kira yardımı, faiz desteği ve taşınma yardımıdır. Bir konutun riskli olduğu tespit edilerek, kentsel dönüşümün kapsamına alınması durumunda, tahliyesi gerekir.
Hak sahiplerine kullandırılacak faiz destekli kredi tutarı en fazla 1.250.000 TL'dir. Birden fazla bağımsız bölüme sahip olan hak sahipleri adına faiz desteği sağlanacak toplam kredi tutarı her bir bağımsız bölüm için 1.250.000 TL 'yi aşmamak kaydıyla toplamda en fazla 3.000.000 TL olabilecektir.
Kentsel dönüşümde ev sahibine taşınma yardımı ise kira yardımı kapsamında verilir. Ev sahiplerine her ay verilen kira yardımının bir kısmını peşin olarak alıp taşınma masrafları için kullanmak da imkanlar dahilindedir.
Kentsel dönüşüm kapsamında yıkılan binaların zemini imar ve deprem mevzuatlarına göre sağlamsa bu alanlarda yerinde dönüşüm yapılabilmektedir.
Yıkım kararı verilen evlerde gayrimenkul sahipleri gibi kiracıların da bazı hakları vardır. Eğer bina, riskli yapı olduğu için yıkılıyorsa kiracının bu karara itiraz hakkı bulunmaz. Ancak yenileme amacı ile yıkılması istenen binalarda kiracı, kira sözleşmesinin bitim tarihini gerekçe göstererek itiraz edebilir.
Riskli Yapı Tespit Raporu alınması, Bakanlık onayı, Bina ortak karar protokolü yaklaşık süreci 2 ay, inşaat izni ve binanın yapılması ise yaklaşık olarak 18 ay sürmektedir.
Yıkım kararları zamanaşımına uğramaz ve sonraki yıkım kararı önceden verilmiş yıkım kararını ortadan kaldırmaz.
7- Bakanlıkça Yıkım Kararı
Yıktırılamayan yapılar Bakanlıkça veya Müdürlükçe yıkılır veya yıktırılır. Malikler tarafından yıktırılmadığı için Bakanlık veya İdare tarafından yapılan veya yaptırılan tahliye ve yıkımın masraflarından malikler hisseleri oranında sorumludur.
Gökçe, “İlgili kanuna göre yıkılan veya ağır hasar gören yapı ile mülkiyet ilişkisini belgeleyebilen kişiler hak sahibi sayılıyor. Bu kapsamda; afet sebebiyle, kendilerine ait bulunan konutları veya işyerleri yıkılan, yanan veya oturulamayacak derecede ağır hasar gören afetzedeler hak sahibi statüsünde yer alıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri