Eşit Ağırlık öğrencileri ilk oturum TYT sınavı, alan sınavları için ise AYT Matematik ve AYT Sosyal Bilimler-1+Türk Dili Edebiyatı testlerini çözmek zorundalar.
Edebiyat ve sosyal bilimler 2 çözerseniz sözelden girmiş olursunuz oluşan puanla da sözel bölüm tercih edebilirsiniz. Okulda eşit ağırlık öğrencisi olmanızın önemi yok sınavda neyi çözerseniz o alandan girmiş olursunuz.
AYT Edebiyat-Sosyal Bilimler-1 testinde sorulacak 40 sorudan 24'ü Edebiyat, 10 soru Tarih-1 ve 6 soru Coğrafya-1 konularından oluşmaktadır. AYT Sosyal Bilimler-2 testinde ise 40 sorudan 11'i Tarih-2, 11'i Coğrafya-2, 12'si Felsefe, geri kalan 6'sı Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi konularından çıkmaktadır.
1 eşit ağırlık, 2 ise sozeldir.
Sözel bölümü öğrencileri SÖZ puan türü için AYT oturumunda Edebiyat – Sosyal Bilimler I ve Sosyal Bilimler II testlerini çözecekler.
İlgili 42 soru bulundu
AYT'de Bulunan Testler ve Soru Sayıları
AYT'de Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler 1, Sosyal Bilimler 2, Matematik ve Fen Bilimleri testleri ile ilgili sorular yer alacaktır.
Sosyal ve Fen bilimleri soruları ise 1,4 değerine sahiptir.
TYT'de öncelikle her dersten puan alırsınız. AYT Fen sözel ve eşit ağırlık puanınıza etki etmez. AYT Sosyal 2 kısmı da eşit ağırlık puanınıza etki etmez.
Sosyal Bilimler-2 Testinde (Tarih/2 11 soru, Coğrafya/2 11 soru, Felsefe Grubu (Felsefe, Sosyoloji, Psikoloji, Mantık) 12 soru, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ya da ek olarak Felsefe Grubu soruları) toplamda 40 soru vardır.
Sos 1 ve Sos 2 kısımları var. İkisinde de coğrafya ve tarih müfredatı aynıdır yani tüm müfredattan sorumlusun. Sadece sos 1 kısmı daha basitken sos 2 kısmı daha bilgi ağırlıklıdır.
Eşit Ağırlık puan türünden tercih yapmayı düşünen öğrenciler AYT'de Edebiyat, Matematik, Tarih-1 ve Coğrafya-1 testlerini çözecek. Sözel puan türünden tercih yapmayı düşünen öğrenciler AYT'de Edebiyat , Tarih-1, Coğrafya-1, Tarih-2, Coğrafya-2, Felsefe Grubu Dersleri, Din Kültürü sorularını çözecek.
Eşit Ağırlık öğrencileri ilk oturum TYT sınavı, alan sınavları için ise Matematik ve Sosyal Bilimler-1+Türk Dili Edebiyatı testlerini çözmek zorundalar.
Lisede seçeceğin alanlardan birisi olan eşit ağırlık, sözel ve sayısal derslerin neredeyse eşit alınmasıyla oluşan bir alan. Eşit ağırlıkta göreceğin dersler Türk Edebiyatı, Dil ve Anlatım, Geometri, Matematik, Tarih, Coğrafya, Felsefe, İngilizce.
Eşit Ağırlık puanı hesaplansın isteyen bir öğrenci TYT'ye girdikten sonra AYT'ye girmesi gerekir. AYT'de Matematik ve Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 Testini çözmelidir.
Eşit Ağırlıktan sınava hazırlanan öğrenciler Eşit Ağırlık konuları oluşturan Matematik ve Sosyal Bilimler-1 testlerini çözeceklerdir. Bu testler Matematik, Geometri, Edebiyat, Tarih ve Coğrafya derslerinden oluşmaktadır.
Eşit Ağırlık Bölümleri içerisinden tercih yapacak olan adaylar da diğer adaylar gibi ilk oturum olan TYT sınavına girecekler. TYT sınavı içerisinde 40 Türkçe, 20 sosyal bilimler, 40 matematik ve 20 fen bilimleri olmak üzere 120 soru sorulacaktır.
Bu terim, 19. yüzyılda, "toplumun özgün bilimi" sosyolojiyi ifade etmek için kullanılmaktaydı. Ancak günümüzde antropoloji, arkeoloji, iktisat, beşeri coğrafya, dil bilimi, işletme, müzik bilimi, siyaset bilimi, psikoloji, hemşirelik ve sosyal tarihi içeren birçok akademik branşı ifade eder.
1 AYT SORUSU, 2.3 TYT SORUSUNA EŞDEĞERDİR. - YouTube.
Eşit Ağırlık Puanının Hesaplanması için Alan Yeterlilik Testleri'nden; Matematik ve Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler - 1 testlerine girilmesi gerekmektedir.
YKS'de ilk 500 bine girmek için TYT'de yaklaşık 30 net, AYT'de ise 30 net yapmak yeterlidir. Bu sonuçlar TYT için %25, AYT için %35 oranında bir doğru cevap gerektirir. Toplam öğrenci sayısına oranladığımızda ise ilk 500 bin yaklaşık % 25'e tekabül etmektedir.
ÖSYM tarafından yayınlanan YKS kılavuzuna göre YKS eşit ağırlık puanları hesaplanırken TYT'nin ağırlığı %40 olarak alınırken AYT'nin ağırlığı ise %60'tır. AYT'de ise derslerin ağırlıkları ise şöyle: Matematik %30, Türk Dili ve Edebiyatı %18, Tarih-1 %7 ve Coğrafya-1 %5 olarak hesaplanır.
Sözel Puan Türü
Sözel öğrencileri ilk oturum TYT sınavı, alan sınavları için ise AYT Türk Dili Edebiyatı+Sosyal Bilimler-1 ve AYT Sosyal Bilimler-2 testlerini çözmek zorundalar.
AYT Sosyal Bilimler-2 testinde ise 40 sorudan 11'i Tarih-2, 11'i Coğrafya-2, 12'si Felsefe, geri kalan 6'sı Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi konularından çıkmaktadır.
TYT'de 75 Net Kaç Puan Getirir? TYT'de 75 net 367,127 puan getirir. 2021 ve 2022 yılında düzenlenen TYT verilerinden hareketle 75 net ile aşağıdaki puanlar alınır. Yapılan puan hesaplamalarında diploma notu 60 puan ve OBP (ortaöğretim başarı puanı) ise 300 olarak kabul edilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri