180 hükmüne göre, cari yılda ciro aşımı veya diğer şekillerde işletme defterinden bilançoya geçmesi gereken defterler müteakip yıl bilanço esasına göre defter tutmak zorundadırlar. Başka bir ifade ile yıl içerisinde işletme defterinden bilançoya geçiş mümkün bulunmamaktadır.
2022 Yılı İş hasılatının 5 katı ile yıllık satışlarının toplamı: 890.000 TL (%20) fazlası = 1.068.000 . -TL nı aşanlar. İşletme esasından Bilanço esasına geçeceklerdir.
2022 Yılı Yıllık gayri safi iş hasılatı: 440.000 TL (%20) fazlası = 528.000 TL'yi aşanlar, işletme esasından bilanço esasına geçecektir. 2022 Yılı İş hasılatının 5 katı ile yıllık satışlarının toplamı 890.000 TL (%20) fazlası = 1.068.000 TL'yi aşanlar. işletme esasından bilanço esasına geçecektir.
Bilanço esasından İşletme esasına geçebilirler. 2021 Yılı İş hasılatının 5 katı ile yıllık satışlarının toplamı: 400.000 TL (%20) eksiği = 320.000.-TL altında olanlar Bilanço esasından İşletme esasına geçebilirler.
Bu nedenle 2023 yılında tutulacak Defterler için 2022 Yılı için geçerli olan VUK 177.Maddesindeki tutarlar dikkate alınacaktır. 21 Aralık 2021 tarih ve 31696 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 534 Sayılı Tebliğle 2022 Yılında uygulanacak hadler belirlenmiştir.
İlgili 31 soru bulundu
2023 yılı için defter tutma hadleri, 544 Sıra Numaralı VUK Genel Tebliği ile açıklanmıştır.
e Defter zorunluluğu, 2021 yılı vergi mükelleflerinin ödedikleri vergi oranlarına göre belirlenir. Öncelikle 2021 yılında vergi dönemleri içerisinde 4 milyon TL ve üstü vergi borcu çıkan gerçek ve tüzel mükellefler 1 Temmuz 2023 tarihine kadar e-Defter'e geçmek zorundadır.
İşletmeler, Vergi Usul Kanunu'nun 177. Ve 178. maddesine göre birinci ve ikinci sınıf tüccar olmak üzere iki ayrı kategoriye ayrılıyor. Birinci sınıf tüccarlar, bilanço esasına göre kayıt tutuyor. İkinci sınıf tüccarlar ise işletme hesabına tabi olduğundan işletme defteri tutmaları gerekiyor.
Defter tutma hadleri genel olarak hep Aralık ayı sonlarına doğru açıklanmaktadır, örneğin 2022 yılı hadleri VUK Gn. Teb. no:534 ile 21.12.2021 de açıklanmış ve yukarıdaki gibi belirlenmiştir.
Bilanço defter hadleri, I. sınıf tüccarların bilanço esasına göre sahip oldukları defter hadleridir. Bilanço esasına göre kayıt tutan işletmeler, belirli defterlere noter onaylı bir şekilde kayıt tutarlar ve Vergi Usul Kanununca belirlenmiş hadlere tabi olurlar.
Birinci Sınıf Tüccarlar bilanço esasına göre kayıt tutarken İkinci Sınıf Tüccarlar işletme hesabına tabi olup işletme defteri tutarlar. Bir başka deyişle birinci ve ikinci sınıf mükelleflerin dosyaları birbirinden farklıdır. Birinci sınıf tüccarlar, bilanço esasına uygun olacak şekilde kayıt tutmalılardır.
“Sistem Yönetimi” başlığı altındaki “Defter İşlemleri” sekmesi tıklanır. Bu ekranda Bilanço Usulu Defter İşlemleri bölümündeki “Sorgula” butonu tıklanır. “Sorgula” butonu tıklandıktan sonra gelen metinde, meslek mensubunun bilançoya tabi defteri olup olmadığı bilgisi verilir.
Vergi Usul Kanununda tüccarlar defter tutma bakımından iki sınıfa ayrılmıştır: - Birinci sınıf tüccarlar: Bunlar bilanço esasına göre defter tutmaktadırlar. - İkinci sınıf tüccarlar: Bunlar işletme hesabı esasına göre defter tutmaktadırlar.
Bilanço tablosu genellikle hesap dönemlerinin sonunda üç aylık veya yıllık olarak hazırlanır.
Borsa İstanbul'da işlem gören şirketler için konsolide olmayan finansal tablolarda son açıklanma tarihi 30 Ekim 2023, konsolide olanlarda ise 9 Kasım 2023 olarak belirlendi.
BIST şirketlerin bilanço açıklama tarihleriyle ilgili yapılan açıklamada 2022 yılı 12 aylık bilançolarının KAP'ta son yayımlanacağı tarih konsolide olmayanlar için 1 Mart 2023, konsolide olanlar için ise 13 Mart 2023 olarak belirlendi. Bankalar ise bilançolarını en geç 13 Mart tarihine kadar açıklaması gerekiyor.
Zorunluluk kapsamındaki işletmelerin yani e-fatura düzenlemek zorunda olan mükellefler 1 Temmuz 2023 tarihine kadar e-faturaya geçiş yapmaları gerekiyor. Brüt satış hasılatı tutarına göre e-fatura sistemine geçecek işletmelerin e-defter uygulamasına geçiş tarihi ise 1 Ocak 2024 olarak belirlendi.
2021 yılında vergi dönemleri içerisinde toplamda 4 milyon TL ve üzeri ciro kazancı elde eden hem tüzel hem gerçek mükellefler e-Defter uygulamasına 1 Ocak 2023'e dek geçiş yapmak zorundadır. 2022 yılı için ise 3 milyon TL ciro kazancı elde eden mükellefler 1 Ocak 2023 tarihine kadar e-Defter sistemine geçiş yapmalıdır.
Vergi Usul Kanunu'nun 220 nci maddesinde tasdike tabi defterler; Yevmiye ve envanter defterleri, İşletme defteri, Çiftçi işletme defteri, İmalat ve İstihsal Vergisi defterleri, (Basit İstihsal Vergisi defteri dahil) Nakliyat Vergisi defteri, Yabancı nakliyat kurumlarının hasılat defteri, olarak belirlenmiştir.
Bir başka ifade ile hesap dönemi takvim yılı olanlar, bu defterlerin kapanış tasdikini Mart ayı sonuna kadar yaptırmalıdırlar. Tasdik Yenileme başlığı altında bu konu VUK'da düzenlenmiştir. Bir başka ifade ile, hesap dönemi takvim yılı olanlar, bu defterlerin tasdikini Ocak ayı sonuna kadar yaptırmak zorundadırlar.
Bu defterlerin kullanılmasına sayfaları bitene kadar devam edilir ve defterlerin ara tasdiki yapılmaz. Ancak, Yevmiye Defteri kullanılacağı yıldan önce gelen son ayda, her yıl yeniden tasdik ettirilir. Tutulacak defter ve kayıtların Türkçe olması zorunludur.
01.01.2019 tarihi itibariyle işletme (2.Sınıf) defterleri için defter tasdiki noterlerde yaptırılmayacaktır.
1. 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu 562 nci maddesi uyarınca; gerekli açılış ve tasdik işlemlerini yaptırmayanlar 4 bin TL idari para cezası ile cezalandırılır. Defterlerin olmaması veya hiçbir kayıt içermemesi durumunda ise sorumlular 300 günden az olmamak üzere adli para cezası ile cezalandırılır.
Buna göre, hesap döneminin son ayına ait zamanında alınmayan ve yüklenmeyen e-Defter beratları, Türk Ticaret Kanunu çerçevesinde idari para cezası doğuracaktır. Bununla beraber kapanış tasdiki yapılmayan defter kayıtları, bir dava süreci söz konusu olursa delil niteliğini yitirebilir.
1 Sıra No'lu Elektronik Defter Genel Tebliğinde yapılan değişiklik ile e-Defter uygulamasının ön koşullarından olan e-Fatura kullanıcısı olma zorunluluğu kaldırılmıştır. Yani e-Fatura kayıtlı kullanıcısı olmadan e-Defter uygulamasından yararlanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri