Sindirim sistemine yardımcı olma özelliği taşır. Yılan otu tüketildiği zaman mide ve tükürük salgılarının artmasını sağlar.Enfeksiyonlara karşı vücudun bağışıklığının güçlü kalmasına yardımcı olmaktadır. Hastalık sırasında ateşlenme olduğu zaman ateş düşürücü özelliği de vardır.Kalp hastalıklarını önler.
İşte bu nedenle yılanlar dillerini sık sık dışarı çıkararak havadaki, topraktaki ve hatta sudaki koku moleküllerini toplar. Sonra da dillerini damaklarında bulunan Jacobson organına değdirirler. Bu organ kokuyu algılamalarını sağlar. Ayrıca dillerinin çatallı olması sayesinde kokunun yönünü de belirleyebilirler.
Hazmı kolaylaştırır ve mideyi rahatlatır. Mide ağrılarına iyi gelir. Sindirim sisteminin daha sistematik çalışmasına yardımcı olan yılan dili otu, ishalin kısa sürede geçmesine yardımcı olur. Bağışıklık sistemini güçlendirerek mevsimsel hastalıklara karşı vücut direncini arttırır.
Sinir Otu'nun Faydaları Nelerdir? Ölümsüzlük Otu olarak da isimlendirilmiştir. otu, sinsek), sinir ot, yedi damar otu, yılan dili, yılan otu. İngilizce'de Piharatamo veya Plantain olarak bilinir.
Mide yanması gibi mide rahatsızlıklarına karşı etkilidir. Midede meydana gelen gastrit sorunlarına iyi gelmektedir.
İlgili 45 soru bulundu
Solunum yolu enfeksiyonları için damar otu çayı kullanılabilir. Aynı zamanda çayın mide ağrılarına da iyi geldiğine inanılır. Yaprakları ezip üzerine sıcak su ekleyerek yaklaşık 15 dakika demlenmesini bekledikten sonra kendi çayınızı yapabilirsiniz. Günde en fazla 3 ila 4 fincandan fazla içmemeniz gerekir.
Büyük yapraklı tirşik bitkisi zehirli özelliklere sahiptir. Özellikle çiğ olarak tüketildiğinde öldürücü etkiye sahip olan tirşik, Çukurova bölgesinde en sık kullanılan bitkilerden biridir.
Sinirli ot, bazı durumlarda belirli kişiler tarafından kullanılmamalıdır. Öncelikle hamile ve emziren kadınlar, çocuklar ve yaşlılar sinirli otu kullanmamalıdır. Ayrıca kalp rahatsızlığı, yüksek tansiyon, şeker hastalığı gibi ciddi sağlık sorunları olan kişiler de sinirli otu tüketmemelidir.
Anavatanı Afrika olan aloe vera (sarısabır), “ölümsüzlük bitkisi” ve “ilaç bitkisi” isimleriyle de tanınıyor. Aloe veranın (Sabırın) gövdesi ya yoktur veya 10-30 cm olabilir, şayet alt yaprakları kesilirse zamanla gövde ortaya çıkar. Peki, ölümsüzlük otu (sarı sabır) nerelerde yetişir, faydaları neler?
Centiyane, tırşik otu isimleriyle de bilinen yılan otu güçlü bir antioksidan ve antimikrobiyaldir. Çayır kenarlarında kendiliğinden yetişen, 1 metre kadar yüksekliğe sahip, Temmuz-Ağustos aylarında sarı veya mavi renkli çiçek veren geniş yapraklı bir bitkidir.
Tek evcikli bir bitkidir. Hoşa gitmeyen yılan balığı kokusunda bir kokuya sahiptir. Böcekleri, özellikle zar kanatlıları çeker. Çiçeği saran yaprağa çarpan böcekler kayarak dibe düşerler.
Faydalı bir bitki olan sinir otu bünyesinde: flavonlar, silisik asit, allantoin ve tanen gibi pek çok etkin maddeyi barındırır. Halk arasında çoğunlukla mide spazmlarında, yaraların ve kuru öksürüğün tedavisinde kullanılır. Yapraklarını çiğnemenin, diş ağrına ve diş taşlarına iyi geldiği söylenir.
Saç derisini yeniler, kepeklenmeyi önler. Cildi onarır. Cildi nemlendirir ve besler. Akneleri iyileştirir.
Yılanlar genellikle keskn kokulardan hoşlanmazlar bu nedenle bulunduğu bölgelere kükürt ve kireç koymak onları bulundukları ortamdan tamamen uzaklaştıracaktır. Ayrıca yılanı uzaklaştırmak için bulunduğu bölgeye naftalin koymakta bir diğer etkili yöntemdir.
Kirpiler yılanların en büyük düşmanlarıdır. Kirpilerin azalması ve göçmen kuşların da gecikmesi, yılanların daha fazla olmasına neden oldu.
Yılanlar omurgalıdır, genellikle üç metre öteyi göremezler. Koku almada burun deliklerini değil dillerini kullanırlar. Uzun ve çatallı dillerinin her iki ucu havadan ve yerden gelen kimyasal kokuları alır.
Adı gibi kendisi de adeta ölümsüzlüğü, sonsuzluğu simgeliyor… Ölmez otu, hakikaten de koparıldıktan sonra bile çiçekleri dökülmeyen, topraktaki gibi capcanlı duran bir bitki… Kuruduğunda bozulmadığı, rengi solmadığı için evlerde süs bitkisi olarak yer alıyor. Ölmez otu elbette ki yalnızca bu amaçla kullanılmıyor.
Yaraları, küçük yanıkları, güneş yanıklarım ve böcek sokmalarını iyileştirir. Deri iltihapları ve egzama durumlarında rahatlama sağlar. Kuru ciltleri nemlendirip rahatlatır. Kullanım Şekli : Bitkinin yaprağından çıkan özsu dıştan sürülerek uygulanılır.
Karabaş otu, ülkemizde Akdeniz bölgesinde yetişen ballıbabagiller ailesine ait bir bitki türü olarak bilinir. Özellikle ilkbahar mevsiminde pembe ya da mor çiçekler açan karabaş otu, sağlık açısından oldukça faydalıdır. İçerisindeki mineral ve vitaminler sayesinde demir, magnezyum, potasyum açısından da zengindir.
Damar otu, bağışıklık sistemini güçlendirmeye, kan şekerini düzenlemeye, sindirimi iyileştirmeye, cilt sağlığını korumaya ve hatta depresyon ve anksiyete gibi duygusal sorunlara yardımcı olmaya yardımcı olabilir.
Yemeklere eklemek isterseniz de yapraklarını iyice yıkadıktan sonra çiğ veya pişmiş şekilde hem malzeme hem de yemeğin üzerine serpiştirerek kullanabilirsiniz.
Tazeyken kopardığımızda suyunu göze damlatmanın iyi geldiği görmeyi netleştirdiğide söyleniyor.
Yılan otu, aktar dükkanlarında kolayca temin edilebilen bitkilerden biridir. İnternet ortamında da satılan bitkiyi, uzmanıyla beraber doğadan kolaylıkla toplayabilirsiniz.
Tamamen çiğ veya büyük miktarlarda tüketilmesi sonucu gastrointestinal rahatsızlık, kardiyovasküler kollaps, merkezi sinir sistemi depresyonu ve nadiren ölüm görülebileceği gösterilmiştir.
İftar sofralarına birebir püreli köfte ile kendini afiyetle yediren peynir dolgulu biber sarma ... Ben Diyarbakırlıyım annemden böyle gördüm böyle öğrendim ve böyle yapıyorum Diyarbakır'da bu yemeğe tirşik derler .
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri