Yılbaşı Çiçeği Toprağı Yılbaşı çiçeği doğal humuslu bir toprak sever ve mutlaka toprağı su tutucu, havadar özellikte olmalıdır. Düzenli bir şekilde sulama olmalı, tomurcuklu iken yerinden oynatılmamalı ve mutlaka toprağı tam kuruduktan sonra sulama olmalıdır.
Yılbaşı çiçeğinin toprağı humuslu ve lifli olmalıdır. Toprak değişirken saksı da değişmeli, her değişimde en fazla 1 numara büyük saksıya geçilmelidir. Ev bitkilerinin çoğu gibi yılbaşı çiçeği de dar saksıları sever.
Güneş ışığı ve ortam: Aydınlık alanları seven bir bitki olduğundan kış ayları boyunca onu güneş ışığı alabilen yerlerde gönül rahatlığıyla yetiştirebilirsiniz.
Yavaş büyümesi nedeniyle yılbaşı çiçeği bakımı için her yıl saksı değişimi gerekli değildir. Bu işlemi ilkbaharda yapmalısınız.. Çok gözenekli bir alt tabaka kullanın, böylece sulama sırasında su iyi süzülür ve kökler hava alma imkanına sahip olurlar.
Yılbaşı Çiçeği Kaç Günde Bir Sulanır? Yılbaşının vazgeçilmez çiçeği olan Kokina, suyu çok fazla sevmez. Bu nedenle haftada 2 kez çiçeğinizi sulamanız yeterli olacaktır.
İlgili 33 soru bulundu
#Yılbaşıtomurcuk yılbaşı çiçeği sıcak yerden hoşlanmaz soğuk yeri sever eyerki siz yılbaşı çiçeği üşümüş diye ev içinde alırsanız tomurcuklu ise döker çiçekli use döker çiçek açmamışsa açamaz ev içerisinde sıcak odada ve halen sıcak yerde tutmaya devam ederseniz kökler çürür dalları dökülür kışın sıcak odaya almayın.
Konumlandırma. Yılbaşı kaktüsü çiçeği aralık ile şubat ayları dışında, yaz aylarında, özellikle öğle saatlerinde doğrudan güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır. Yılbaşı kaktüsünün bulunduğu ortam aydınlık ve havadar olmalıdır.
Saksı toprakları içerisinde %50 torf, %30 kompost veya bunun yerine sıra organik malzeme karışımı, %10 temiz kum, %10 perlit ve vermiküt karışımı olmalıdır. Saksı altlarında delik olsa bile fazla su bitkileriniz için zararlı olabilir.
Yılbaşı Çiçeği Neden Büyümüyor? Bakımı nispeten kolay bir bitki olan yılbaşı çiçeği serin ortamda olduğu ve gerektiği şekilde sulandığı sürece her sene çiçek açacak ve büyümeye devam edecektir. Çiçek açtığı dönemde ve sıcak yaz aylarında düzenli sulamalısnız.
Toprağa bırakılan bitki kısa sürede köklenir. Yılbaşı çiçeği suda köklendirme sırasında bitkiden 2 veya 3 boğum olacak şekilde yaprak koparılır. Bunlar bir bardak içine konur ve üzerine bir boğumu geçecek kadar su eklenir. Bu yaprakların çok soğuk olmayan bir ortamda yaklaşık 3 hafta içinde köklendiği görülür.
Yılbaşı çiçeğinin topraktan ayrıştırıldığı kök suya konularak hemen hemen üç gün bekletilir. Sonrasında ise o kök farklı bir saksıya dikilmelidir. Saksıya dikilir dikilmez çiçeği biraz sulamak, çiçeği daha diri tutacaktır. Ayrıca çiçeğin bütün kökleri saksının içinde bulunmalıdır.
YILBAŞI ÇİÇEĞİ NEDEN ÇİÇEK AÇMIYOR ARKADAŞLAR YILBAŞI ÇİÇEĞİ SAKSI SI KÜÇÜK OLMALI ÇİÇEK AÇMASI İÇİN. YILBAŞI ÇİÇEĞİ NİN BİR TAKIM İSTEKLERİ VAR YERİNE GETİRİRSENİZ MUTLAKA ÇİÇEK AÇACAKTIR. YAZIN YILBAŞI ÇİÇEĞİ Nİ KOYU GÖLGE VE KILIMA GİBİ SERİN YERE KOYMAYIN.
Yılbaşı çiçeği budama için çiçekleri döküldükten sonra işlem yapmalısınız. Bu bitkinin budanması için en doğru zaman ilkbahar ayları olacaktır. Çok fazla dallanan ve budaklanan bölgelerde steril bir makas yardımıyla budama yapabilirsiniz. Doğru budandığında kestiğiniz bölgelerden tekrar dallanacaktır.
Yılbaşı Çiçeği'ni aldığımız zaman, toprağını bilmediğimiz için toprak değişimi yapılması gerekir. Fakat, bu tür bitkiler satışa genellikle tomurcuklu haliyle kış aylarında çıkmaktadır. Tomurcuktayken toprak değişimi yapmak, tomurcukların dökülmesine neden olabilir.
Köklerin fazla suya maruz kalması çürümeye yol açar ve bu gibi durumlarda kök, gövde ve yaprağa su taşıyamadığı için yapraklarda sararma görülmeye başlar. Bu yüzden yaprak sararması görülen bitkilere daha fazla su vermek bitkinizin ölmesine neden olacaktır.
Kokina çiçeği bakımı, oldukça kolaydır. Kokina çiçeği vazoda suya konulur mu diye merak ediyorsanız, evet konulabilir. Ancak suyun kokina çiçeğinin yapraklarına değmemesine dikkat etmelisiniz. Aksi halde yapraklar çürüyebilir.
Yılbaşı Çiçeği Ne Zaman Açar? Kaktüsgillerden olduğu için sene boyunca yeşilliğini koruyan yılbaşı çiçeği kış mevsiminde çiçek açar. Farklı renkteki çiçekleri salkım şeklinde dökülebilir. Çoğunlukla aralık sonu, ocak başı açtığı görülen bu bitki de lakabını bu zaman aralığından almaktadır.
TOMURCUKLAR KIRMIZI KALMALI
Kokina çiçeği ile dilek tutma geleneği olduğunu da anlatan Düver, “Rivayet o ki eğer yılbaşında kokina çiçeği alıp dilek tutarsanız, çiçek bir yıl boyunca solmamasını sağladığınızda dileğiniz kabul olur.” Şeklinde konuştu.
Su ihtiyacı köklerinden giderilmelidir. Haftada 1 kök kısımlarını 1 gün süreyle suda bekletmeyi deneyebilirsiniz. Kokinanın köklerine su vermek ancak bitkinin ömrünü uzatacaktır. Kokinalar hem çok soğuk havalardan hem de çok sıcak ortamlardan hoşlanmazlar, bu yüzden evinizin en serin yerine konumlandırmalısınız.
Bitkilerin olduğu yerlerde toprak, bitkilerin gövdelerine ve köklerine zarar vermeden yüzeyel çapalanmalı ve üzerine organik gübre serilmelidir. Yüzeydeki gübreler, zamanla doğal bir şekilde, solucan ve diğer böcekler vasıtasıyla toprağın derinliklerine iner, toprağınızı iyileştirir.
Saksı Toprağı Nasıl Güçlendirilir? Saksı toprağını güçlendirmek istiyorsanız bitki besini veya katı, sıvı gübre kullanabilirsiniz.
Verimli bir toprakta %45 mineral madde, %5 organik madde, %25 nem (su) ve %25 oksijen bulunmalıdır. Toprağın dokusunu oluşturan mineral madde miktarında kum, silt(mil) ve kil oranları yaklaşık eşit değerlerde olmalıdır. Toprağın su tutması, havalanabilmesi ve kök gelişimi için bu oranlar önemlidir.
· Yılbaşı çiçeği kokina ne çok sıcak ne de çok soğuk ortamı sever. Uzun süre yaşaması için ılıman bir havaya ihtiyaç duyar. · Su gereksinimini gidermek için ise kök kısmından su verilebilir. Haftada iki kez sulanması çiçeğin canlılığını korumasına yardımcı olacaktır.
Yılbaşının rengi kırmızı meyveleri ile evlerinizde görsel şölen yaratacak kokina çiçeği ne çok sıcağı ne de çok soğuğu sever. Bu nedenle oda sıcaklığında mükemmel kırmızılıktaki rengini uzun süre koruyabilir.
Yılbaşı çiçeği kokinalara 1 yıl boyunca sağlıklı bir şekilde bakmak aslında mümkündür. Kokinalar, ne dış mekan soğuğuna dayanabilir ne de aşırı sıcak ortamdan hoşlanır. Haftada 1-2 defa kök kısmından sulama yapılması gerekir. Bu şekilde kokinalarınızın keyfini uzun süre çıkarabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri